Längtan

liverwort-649483_1280

Solstänkta Blåsippor i en lövskogsdunge. Vitsipporna är på gång. Knopparna ska snart till att spricka ut på träden. En del har börjat spricka och solen färgsätter dungen i lila med gröna skiftningar. En värmande vårsol som äter av de snöfläckar som blandas med det spirande nya friska. Samtidigt en doft av gammalt. Multnande rester från året som gått. Gammalt fjolårsgräs gömmer den kommande grönskan. Som att det skyddar mot ännu kalla nätter.

Tussilagon är på plats och lyser upp dikesrenen. Vattnet porlar i diket och snön ligger kvar, fläckvis som glittrande iskristaller under ett smutsigt täcke. Vägen smutsar ner snön. En bit in i dungen finns den rena snön i skuggiga partier. Ställen dit bara någon enstaka strimma av sol når.
forest-400880_1920 (1)
Jag tänker på det lilla kapellet som jag besökte så ofta som ung, att här bildar träden i dungen sitt eget kapell. Jag minns altartavlan bestående av ett stort glasfönster som täckte nästan en hel kortvägg i koret på den lilla kyrkan. Utanför stod björkarna vackert skimrande i olika nyanser beroende på tid på året. Allt från vinterns frostglittrande eller snötyngda grenar till höstens gulnande blad. Under årets ljusare tid ramade  de in altartavlan med sin vackraste färg från skiraste grönt till den mörka mustiga grönskan som kom under högsommaren och stannade till dess frosten nöp i bladen.
leaf-10787_1920

wood-anemone-266376_1280
Jag längtar till våren…

Blåsippan ute i backarna står… (Tommy Körberg sjunger den kända barnvisan)

Annonser

5 reaktioner på ”Längtan

 1. bbnewsab 2016-02-23 / 18:18

  Så bedårande fint du skriver om din längtan efter våren, Pipili!

  Och så trolskt vackert du illustrerar denna längtan!

  En längtan som på sätt och vis kan liknas vid en kärleksrelation.

  Och ja, Pipili, det ÄR lätt att bli förälskad i våren. Den ÄR älskvärd!

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-02-23 / 23:19

   Tack bbnewsab för dina vackra ord. De värmer likt vårsolen en marsdag när man står lutad mot en logvägg ute på landet och njuter av Talgoxens vårsång och droppandet från pågående snösmältning. När man vid stuguknuten ser snödropparna blomma och antydan till att andra vårblommor är på väg mot ljuset.
   //Pipili

   Gillad av 1 person

 2. Jag 2016-02-25 / 04:19

  Så poetiskt du skriver om din vårlängtan! Det är ju precis så våren är, det gamla och det nya samsas ett tag om samma utrymme. Ur det gamla spirar det nya. Idag såg jag den första snödroppen vid foten av äppelträdet, så liten och späd, tulpanerna strävar upp ur jorden vid södergaveln mitt bland nakna plommonkärnor och knopparna på träd och buskar, alla dessa knoppar som glatt sträcker sig mot himlen i väntan på att få slå ut.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-02-25 / 07:30

   Tack för dina ord.
   Snödropparna är så vackra när de kommer! De talar för vårens ankomst!
   //Pipili

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s