FM Fatzy med valpar

FM Fatzys valpar som föddes på BB Hilton i Sollefteå den 20 januari 2016. Åtta hanar och två tikar.

Den 20 januari 2016 blev FM Fatzy mamma till en kull om elva små ulltussar, varav åtta hanar och tre tikar. Sorgligt nog så levde en av tikarna bara något dygn, berättar Fatzys matte. Så FM Fatzy har nu tio valpar att ta hand om. På bilderna som är från slutet av februari är valparna snart sex veckor gamla. Åtta veckor gamla flyttar de till respektive fodervärd och FM Fatzy åker tillbaka hem till matte och sin store son FM Jönso.

”Jag är störst!”
Valparna utvecklar sin unika personlighet allteftersom de växer till sig. Det har också med stor sannolikhet börjat bli en rangordning dem emellan, och även om den ännu inte är stabil så finns den ändock där. 
En del är riktigt tuffa 🙂
”Så här såg vi ut när vi bara var några dagar gamla, och vår mamma Fatzy vaktade oss. Hon är stolt över sina fina valpar och tar väl hand om oss små. När hon kommer hem till matte får hon träffa vår storebror, FM Jönso igen. Han har hållit mammas matte sällskap medan hon har tagit hand om oss”
Här har vi hunnit bli drygt två veckor gamla och nu börjar vi utforska omgivningarna alltmer. Förstår inte riktigt vad de där tvåbenta menar när de säger att vi är överallt?”

Valparna är bebisar i ungefär två till tre veckor. Det är vi den åldern som de börjar bli alltmer sociala och lär in det grundläggande flockbeteendet. Nyfikenheten ökar dag för dag och samtidigt som de fortfarande är helt beroende av mamma Fatzy så blir de allt mer äventyrslystna. De utökar området de rör sig i och gör upptäcktsfärder. Mamma Fatzy har säkerligen fullt upp med att hålla koll på sina små. Det är när valparna är mellan två och åtta veckor som de börjar lära sig söka kontakt med andra individer, både människor och andra hundar. Och precis som med vilka andra småbarn som helst så är de unika individer redan från det att de föds. När bebisperioden går mot sitt slut vid cirka två till tre veckor blir personligheten hos de små alltmer framträdande.

”Här är vår mamma, FM Fatzy igen. Titta vad stolt hon är som har så fina valpar. Hon sitter och tittar så att vi inte smiter iväg någonstans. Det finns hur mycket som helst att undersöka, men vi vill inte komma för långt bort från mamma, även om vi gärna undersöker omgivningarna.”

Valparna växer fort och blir mer aktiva för var dag som går. De blir allt mer sociala. Socialiseringsprocessen pågår för fullt och med stor sannolikhet har det nu i valpkullen börjat uppstå en rangordning. Den kan säkert variera lite dag för dag, ibland rentutav timme för timme. Dock kommer rangordningen att bli allt tydligare och någon eller ett par tre valpar kanske gnabbas lite om vem som ska gå först. Flocken blir viktigare för valparna. Valparnas rangordning skiljer sig säkert från hur den uppfattas av de som sköter om valparna. För dem är det mamma Fatzy som är den som de lystrar till.

Mamma Fatzy har koll på sina valpar

I mitten av mars är valparna åtta veckor och ska flytta till sina fodervärdar. Valparna är då avvanda och mamma Fatzy åker tillbaka till matte. Väl hemma möter hennes tonårsson FM Jönso upp. Från småbarnsmamma till tonårsmamma på bara en dag! Vilken omställning. Men FM Jönso är snart vuxen nog att flyga ut ur boet och ser nog mer Fatzy som en högre rankad flockmedlem än som mamma och för Fatzy gäller att hon är tillbaka och nu ska samla in sin flock igen. Ja, det är hennes flock, även om hon varit ifrån den i ungefär tre månader.

Kanske Jönso rentutav tycker att han ska vara flockledare nu. Men det kommer inte Fatzy att acceptera. Han är inte vuxen även om han själv tycker det! Någon tonårsförälder som känner igen sig?


”Här letar jag efter en plats att gömma ett ben, säger Jönso. Men jag hittade inget. Så när vi kom in lade jag benet i mattes knä och la mig att sova. Det kul att vara ute och leka (träna säger matte ibland, men jag leker mycket.) Det händer att jag inte hör vad matte säger förrän hon har sagt åt mig flera gånger. Oj, försa jag mig nu? Jag hör dåligt ibland, säger matte, men jag vet att jag är duktig. Att det sitter två koppel beror på att matte har opererat en hand och har ett midjekoppel också. Men ofta lyssnar jag hela tiden och jag har koll och vet vad matte vill att jag ska göra. Fast visst måste jag få busa med henne ibland?” 

För att Jönso ska lyda krävs att han hela tiden har fokus på matte. Varför är det så viktigt att FM Jönso har fokus på matte? Varför kan han inte få leka och busa lite? Han är ju iallafall bara tonåring…

FM Jönso sitter och njuter av februarisolen

”Jönso är en skärpt och vass kille” säger matte och tillägger att han reagerar ögonblickligen på hennes kommando när de arbetar. Hon säger också att han har lite slyngelfasoner kvar, vilket är fullt normalt för en hund i Jönsos ålder. Han testar fortfarande gränserna, och han vet så väl vad matte menar, men struntar ibland i henne och gör som han själv vill. Jönso är en hund som arbetar med alla sina sinnen och behöver aktivera alla sina sinnen för att må bra. Han behöver sin dagliga träning både fysiskt och psykisk.

Helt enkelt – FM Jönso tränar på att arbeta och då måste man, även om man är hund, lyssna på, och göra som chefen säger. Busa och leka får Jönso göra på sin fritid.

Mer fakta om att vara fodervärd hittar du här.

Foto: Valpfoton:  ”BB Hilton”
FM Jönso:    Fodervärd Eva Qvick

Kanske har du erfarenhet av att ha tik med valpar? Eller har/har haft valp? Kanske står du i begrepp att skaffa hund/bli fodervärd till en FM-hund? Eller så har du andra funderingar, frågor, tankar, reflektion kring detta med hundar i allmänhet och/eller valpar i synnerhet.
Berätta gärna! Alla kommentarer är lika välkomna.
Om du har frågor så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem.

6 reaktioner på ”FM Fatzy med valpar

 1. bbnewsab 2016-03-06 / 22:04

  Helt underbara bilder på välmående hundar, stora som små! Och genomgående hög gullighetsfaktor på texten. Det märks att blogginlägget är skrivet av en ”tvåbening” med extra empatiskt och kärleksfyllt hjärta.

  Stort TACK för denna trevliga ”lägesrapport”!

  Gillad av 1 person

 2. Piia-Liisa Pisal 2016-03-06 / 22:20

  Tack ❤ Det går inte att göra annat än att älska dessa små härliga "ulltussar". Jag fick för ungefär 11 år sedan hämta hem 8 kg valp. Då rymdes min ZsaZsa i en vanlig kattbur. Nu är hon min fars ZsaZsa och ca 40 kg välmående hund. Gammeltanten, som jag ibland kallar henne, blir 11 år till sommaren. Hon och far lever båda ett gott pensionärsliv. ZsaZsa är en blandras med ca 80 % Rottweiler och resten Schäfer och påminner en del till sätt och sinne om FM-hundarna. Syskon till henne har bland annat gått till arbete som bevakning.
  Ett är dock säkert – "Valpsjukan" slår till som hammarslag hos mig när jag njuter av FM Fatzys små, likväl som storebror Jönso både väcker minnen och sprider glädje med den fantastiska personlighet han har 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Eva Johansson 2016-03-07 / 08:13

  Underbara bilder och berättelse om fina FM Fatzy
  Har själv haft förmånen att ha haft en FM avelstik, det är som ” grädden på moset”
  Alla som funderar på en FM Hund ska inte tveka, kom bara ihåg att dessa hundar är det mycket motor i, alltså inga dörrmattor: Men just därför älskar jag dessa hundar, man får lägga ner mycket arb men får tusenfallt tillbaka

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-07 / 09:43

   Tack Eva för att du berättar. Det är just det du beskriver om dessa hundar som är en av orsakerna till att jag tycker så mycket om att läsa och lära om dem. En dröm vore att någon gång få träffa någon av era FM-hundar IRL. (Om det finns någon som skulle vilja komma hem till mig och hälsa på ska ni veta att ni är mer än välkomna).

   Den lilla stad jag bor i erbjuder också, framförallt sommartid, de mest skiftande miljöer för t ex miljöträning. Och i början av augusti har vi här en stor internationell hundutställning. (Som jag tyvärr inte kan ta mig ut till pga mitt funktionshinder)

   Återigen; Tack och välkommen åter 🙂

   //P-L

   Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-21 / 20:57

   Ja, visst är de ❤ Nu har valparna kommit till sina fodervärdar och mamma Fatzy är tillbaka hos matte Eva efter tre månaders vistelse på "BB Hilton" dvs Försvarets hundavelsenhet i Sollefteå. Smeknamnet antyder standarden de högdräktiga och nyförlösta tikarna och deras valpar lever under den tid de vistas i Sollefteå 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s