I rikets tjänst – FM-hund då och nu del 1

12650296_10153257793691759_759020417_n FM Kyra
FM Kyra 11 månader som utbildas för arbete i Rikets tjänst av fodervärd Ida Östling

”Hundarna i rikets tjänst del 1 – Försvarsmaktens tjänstehundar då och nu

När Säpo höjde terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan bestämde sig VBV för att göra en miniserie om hundarna i rikets tjänst. Hotnivån sänktes nyligen, men terrorhotet kvarstår.

I november 2015 höjdes terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Nivå fyra på den femgradiga skalan innebär att landet står inför ett högt hot.
För några dagar sedan gick Säpo ut med att de nu sänker terrorhotnivån från nivå fyra tillbaka till nivå tre.

Vår Bästa Vän bestämde sig för att göra en serie i tre delar om hur hundarna i rikets tjänst påverkades av den förhöjda terrorhotnivån. I serien möter VBV-gänget polisens specialsökhundgrupp i Stockholm, tullhundarna i Arlanda och Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

I miniseriens första avsnitt om Försvarsmaktens tjänstehundar berättar Peter Öhrling, från Försvarsmaktens hundtjänstenhet, bland annat om deras arbete när hotnivån höjdes och kommenterar klipp ur Sveriges Radios arkiv från 1939 då Försvarsmakten efterlyste tjänstehundar efter den tyska invasionen av Polen.

Öhrling berättar att de föder upp och tränar tjänstehundar till Försvarsmaktens insatsförband och att hundförarna måste vara införstådda med risken att hunden kan skadas.
– Våra hundar är alltid operativa och igång, de är alltid hos hundföraren så de har en kort beredskap. Jag tror att hundförarna inser att det är ett arbetsverktyg de har och att de kan separera på känslor och det faktiska arbetet, säger Peter Öhrling.” (P4 Stockholm Vår Bästa Vän 160307)

FM Jönso på skogspromenad jan 16
FM Jönso, 15 månader,  har nyligen flyttat hemifrån för att börja på universitetet, dvs i hans fall Polishögskolan. Jönso ska bli polishund och fortsätter nu den utbildning som fodervärd Eva Qvick gett honom tillsammans med sin nya arbetskamrat (Hundförare). Ekipaget har nu en tid av utbildning framför sig till dess de är klara att börja arbeta tillsammans. Innan ”universitetsutbildningen” börjar kommer Jönso och hans förare att ha en tid tillsammans för att lära känna varandra och därmed skapa ett band av samförstånd dem emellan. De kommer ändå att, förhoppningsvis, vara arbetskamrater i ett antal år framöver!

FM-hundar då och nu del 1 160307

Foto FM Kyra: Ida Östling
Foto FM Jönso: Eva Qvick
Text: P4 Stockholm, SR

Annonser

6 thoughts on “I rikets tjänst – FM-hund då och nu del 1

 1. bbnewsab 2016-03-11 / 10:05

  Apropå FM Jönso, som har flyttat ”hemifrån”. Detta får mig att tänka på lejonet Christian, som växte upp i England men som, när han blev större, fick återvända till Afrika för att leva ute i vildmarken bland andra vilda lejon. När husse sedan kom på besök några år senare, blev det ett kärt återseende mellan Christian och honom.

  Jag kan tänka mig att FM Jönso kommer att minnas, så länge han lever, allt kul han haft ihop med sin matte. Frågan är dock om matte och FM Jönso någonsin kommer att mötas me?

  Finns här någon som vet, om det anordnas sådana ”reunions” då och då, alltså mellan fodervärdar och hundar? Eller sådant hinns inte med? Även denna följdfråga: Vore det bra eller dåligt, tror ni, att anordna dylika ”reunions” för de fodervärdar som är intresserade därav? Det kanske bara river upp gammal hjärtesorg – för båda parter?

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-11 / 10:19

   Det händer att fodervärd och hundförare träffas. Dessa möten är kära återseenden som ofta presenteras i FB-gruppen i film- eller fotoform. Och visst fälls säkert en och annan tår, men mer av glädje än sorg. Och för hundarna brukar det innebära ett glädjefyllt möte med fodervärden. Om fodervärden har ny FM-hund brukar det bli härliga möten fyllda av lek. Det är vad jag har sett av möten på film och fått berättat för mig!

   //Pipili

   Liked by 1 person

 2. bbnewsab 2016-03-11 / 11:32

  Kan tänka mig att det blir känslomässiga möten (reunions) i sådana fall.

  Här är två exempel däepå: 1) http://www.dogheirs.com/george/posts/3693-loving-dog-cries-when-she-sees-her-military-dad-after-6-months-apart-video (hunden Bugaboo hör plötsligt sin husses välbekanta röst efter att husse återvänt hem efter att ha varit i utlandet ett halvår, varvid Bugaboo drabbas av glädjefnatt; samt 2) https://www.youtube.com/watch?v=0ZIQUb-d4GQ (om lejonet Christian som möter husse och matte ute på afrikanska savannen och omfamnar dem samt visar upp sin partner, en helt vild lejoninna, för dem).

  VARNING: Klippen får inte ses om du inte har en packe pappersnäsdukar vid din sida, annars kan det uppkomma fukt- eller vattenskador på golvet där du tittar på videorna. Inte ens en psykopat kan väl se dessa klipp utan att bli tårögd. Eller vad tror du, GV Pipili?

  Gilla

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-11 / 12:27

   Jag har sett dessa klipp förut och kan se dem om och om igen… De är helt enkelt underbara. Och visst blänker det i ögonvrån framförallt när man hör husse fråga varför hans hund skakar! Så hundar och lejon minns. De kanske inte har samma tidsuppfattning som vi människor, men minnet är definitivt betydligt bättre – och förmåga att visa den glädje och lycka som finns i att återse sina kära. (Och jag har alltid en stor rulle papper bredvid datorn – just med tanke på klipp såsom dessa 😉 )

   De minns likväl om någon gjort dem illa, vilket vänner till mig erfor. De hade tagit hand om en omplacerad hund, och de möter föregående ägare varvid hunden backar ett par steg, för att sedan börja morra och visa aggressivitet. En hund som aldrig tidigare varit aggressiv mot vare sig hund eller människa! Nu var hunden trygg och kunde då tala om sina riktiga känslor. Undergivenheten fick ge vika för ilskan mot den som gjort hunden illa!

   //Pipili

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s