Ett dygn – en årstid

Trondheim – Örebro 700 km. Från vinter till sommar på ett dygn

”Trondheim är en stad som ligger i Sør-Trøndelag fylke i Norge. Trondheim är Norges tredje folkrikaste stad. Trondheim grundades redan 997 av Olav Tryggvason och var norsk huvudstad fram till 1217.”(vagabond.se)
 Bildkällakarta-over-norge
En Pingsthelg för många år sedan reste jag genom hela våren på en dag. Från vinter till sommar. Från en meter snö (minst) till fullövade björkar, blommande narcisser och nästan 20 grader varmt. Resan gick från Trondheim och några mil norrut för att sedan åka över gränsen vid sjösystem kring Blåsjön, norr om Åre. Därefter fortsatte resan mot Östersund för att ta söderut innan Storsjön och åka på dess västra sida  ner till Orsa Finnmark och Mora. Från Mora och vidare mot Falun och Borlänge för att stanna hemma några mil norr om Örebro. En resa om ca 70 mil och genom hela våren på mindre än ett dygn.
Europas bästa vandringsleder
Fjordar kring Trondheim                                                        

Tidig morgon startade resan från Blåsjön i Norra Jämtland. Övernattningen  hade skett i husvagn. Kvällen innan hade färden gått från Trondheim över till Svenska sidan. Bilen var inte helt pålitlig, men tog oss utan problem hem. Det var Pingsthelg och ungefär så här såg det ut på Pingstaftonens morgon:

Blåsjön                                                                                                       (Bildkälla: blasjon.com)

Under natten hade det snöat, några få minusgrader och minst en meter snö. I mitten av maj! Vädret var inte fullt så vackert som på bilden, men den storslagna naturen och fjällen var vackra även en mulen dag. Efter en tidig frukost så gick färden mot sydost, mot Storsjön. Resan gick på Storsjöns västra sida söderut mot Orsa Finnmark.

Bildkälla: 1. SVT.se, 2. blogg.jamtan.se
Vårvinter. Julrosor blommade nu – i maj. Det hade blivit lite varmare och det var verkligen vår i luften.

christmas-rose-1177713_1280
I rabatterna skymtade Julrosor under snön

Björkarna skiftade i lila, men det var fortfarande långt kvar till våren. Molnen hade skingrats och senvintersolen sken vackert och fick allt att glittra. Det märkets att det var förändring på gång. Storsjöns is sjöng sin vårsång och varnade för att ge sig ut på isen. Solen värmde trots allt, och kanske om bara några dagar skulle isen brytas upp, kalva, månne med hjälp av Storsjöodjuret som lär finnas. Storsjöyran är en av Sveriges största musikfestivaler, därtill en av de äldsta, som går av stapeln i Östersund årligen

Orsa Finnmark   (Bildkällor: Länsstyrelsen samt fotosidan.se)

Färden fortsatte söderut genom Orsa Finnmark. Minnen av att sitta i gömslen ute på myrar för att lyssna till orre och tjäder kom upp för min syn. Snön försvann och våren kom oss till mötes. Mil efter mil med skog och åter skog. Björkarna började få musöron och blicken sökte sig mot dikesrenen i hopp om att få se Tussilago. Vid de få ställen där det var mer lövskog och åkermark så kom mina tankar att gå till blåsipporna. En undran om de fanns där marken försiktigt började grönska. Fortfarande var fjolårsgräset dominerande och en bit in i skogen låg fläckar med glittrande snö ännu kvar, som om de hölls sig kvar av viljan att lysa upp den mörka mossan.


Efter många, långa mil kom då mer bebyggda trakter. Och nu var Våren verkligen här. Temperaturen hade stigit med några grader och en sen lunch intogs i en vacker björkbacke där vitsipporna hade samlats till fest. Fröjd för både öga och gom. Att sitta i vårsolen, njuta av god mat och Talgoxens vårsång var som den vackraste Gudstjänst i vår Herres egen kyrka. Ingen mänsklig arkitekt hade kunnat skapa något vackrare.

wood-anemone-1077257_1920

Väl inne i samhället låg dock fortfarande lite snö kvar längs norrgavlar på husen. Men i rabatterna talade våren sitt tydliga språk och trotsade den snö som envisades med att stanna kvar.

daffodil-648801_1920

flowers-196103_1280

För ur snön kom liljorna med sina gröna blad och gräsmattor och parker lyste i vitt, lila och gult av krokusens knoppar. Vårens alla fåglar stod för psalmsången. I soligare partier fullt utslagna, lysande som för att tala om pånyttfödelsen. Pingsten talar om den Helige Anden och påminnelsen om det växande livet och den Helige Ande gav ett fantastiskt intryck.

”Gud mitt ibland oss

På Kristi himmelsfärds dag lämnade Jesus sina lärjungar. Men pingsten är helgen som berättar om hur Gud ändå finns mitt ibland oss och inom oss. Det sker genom den heliga Anden som är Guds osynliga närvaro.
Pingsten kallas ibland för kyrkans födelsedag. Jesu lärjungar var samlade i Jerusalem, och tio dagar efter himmelsfärden kom den heliga Anden över dem som Jesus hade lovat. De talade många olika språk, och människor från olika länder hörde plötsligt talas om Guds gärningar på sina egna språk.” (Svenska Kyrkan.se)
cross-410219_1920

Här talade naturen sitt eget språk. En Gudstjänst till livets ära. Hela resan från Blåsjön och meterhöga snödrivor i ett vinterlandskap till södra Bergslagen och sommaren var en sakral upplevelse utan motstycke. Allt som vanligtvis tar veckor blev till en sammanhållen upplevelse under mindre än ett dygn. Från tidig morgon till sen kväll gav naturen sitt yttersta för att visa vad liv är. Hur starkt är inte det växande livet som trotsar både mörker och kyla för att nå ljus och värme.

flowers-188076_1280 - kopia

Grönskan gick från den späda ljusa grönska som kännetecknar lövsprickningen till en alltmer fyllig grönska. På bara tiotalet mil så förändrades naturen från tidig till sen vår. Liljekonvaljerna kom att stå praktfulla, och fåglarnas sång förändrades även den. Kanske var det en tredjedel av resan kvar när narcisser, först i form av Påskliljor, sedan Pingstliljor fyllde rabatterna. Och vårens explosion av färger var praktfull med alla blommor. Men också  stora knoppar på Rhododendron, Japanska körsbärsträd och många andra tidigt blommande växter lyste i soliga, sydlänta trädgårdar och parker.

Kvällen var sen när resan tog sitt slut, men lät ändå ana att dagen varit varm. Även hemma blommade rabatter och buskar för fullt. Vitsippebackarna hade vi lämnat för länge sen och även liljekonvaljerna var överblommade. Så också Påskliljorna. Men där fanns andra blommande växter som sen kväll spred sin underbara väldoft.

Invid husgaveln blommade Rhododendron och syrenhäcken stod fortfarande i blom. Den skulle stå någon vecka till innan försommaren definitivt tagit över och ändrade scenario från vårens sista blommor till Midsommarprakten. Men det får bli en annan resa.
rhododendron-223608_1280
Väl hemma tänkte jag på resan genom våren, satte på passande musik och somnade till den.

Foto: Pixabay.com om inte annat anges

 

Annonser

7 thoughts on “Ett dygn – en årstid

 1. bbnewsab 2016-03-13 / 21:23

  Hela denna text är som en (halv)religiös och kärleksfull lovsång till naturen.

  Den kan uppskattas av både gudstroende och ateister (jag tillhör ju som bekant den sistnämnda kategorin).

  Här är något jag vill berömma dig för ity att det är något som går utöver det vanliga:

  Alltså, du har överlag en smått trolsk rytm i dina prosameningar, GV Pipili! Faktum är att det skulle krävas blott smärre förändringar och/eller tillägg för att omvandla denna detaljrika prosatext till ett stycke vacker naturpoesi.

  Du äger helt klart förmågan att beröra med dina texter (oavsett vad de handlar om). Just den här texten berör extra trots att den inte är kopplad till något personligt levnadsöde. Utan här är det naturen själv som står i fokus.

  Carl von Linné var inte på samma sak som du, GV Pipili. Han sammanfattade en gång sitt stora naturintresse och vördnad för naturen på följande vis: Omnia mirari, etiam tritissima. De lärde pratade gärna latin på Linnés tid. På svenska blir det närmast: [Tånk att kunna få] förundras över allt [som finns i naturen], även det [mest] alldagliga

  Om samme Linné hade läst din fina – och så välillustrerade bloggartikel – kan jag tänka mig, att han velat sammanfatta dess innehåll med just de orden.

  Den på naturen nyfikne vetenskapsmannen Linné synes drygt 300 år senare i dig, GV Pipili, ha fått en värdig efterföljare..

  Frågan är om du själv kan (in)se detta som jag nu påpekar och påtalar för dig?

  FDETDA: Hur är det med febern och infektionen nu i kväll, så här i slutet av helgen? Du kan väl berätta här i kommentarsfältet för alla oss som följer dig i ditt bloggande hur det står till med måendet? Samma fatigue-trötthet som tidigare? .

  Jag tar mig friheten att sända över en varm bamsekram till dig utifall att du skulle känna dig lite frusen och småvissen. Vassego, GV Pipili!

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-13 / 22:28

   Tack för de värmande orden och kramen också 🙂 Självklart ska jag svara på dina frågor.

   Jag har, precis som du, bbnewsab, skriver och antar, svårt att se att min förmåga att sätta samman en text skulle vara bättre eller sämre än någon annan som behärskar svenska språket. Jag har visserligen läst bloggar där texten varit sådan att jag, som fd gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi fr a, reagerar. Hade någon av mina elever skrivit så, hade rödpennan kommit fram! Men de texterna hör till yttersta undantagen.
   Den skillnaden jag själv ser är att jag illustrerar texten på ett något annorlunda sätt jämfört med andra.

   Sedan tycker jag mycket om att skriva och att läsa. Jag vill själv att en text jag läser ska vara tilltalande och väcka något inom mig – alltså försöker jag att skriva på ett sådant sätt att texten berör läsaren. Om jag lyckas är upp till mina läsare att bedöma. Av den fina kritik jag fått drar jag dock slutsatsen att mina texter berör, vilket glädjer mig. Min önskan är att de ska fortsätta beröra.

   Hälsan är det inte så mycket med, tyvärr. Tröttheten har mig i ett fast grepp och ställer till det för mig. Influensan, eller vad det nu är för virus som fått mig på fall, släpper ogärna taget. Feberattackerna är färre så det går åtminstone åt rätt håll. Förhoppningen är att jag nu till veckan ska kunna komma igång igen med de behandlingar och den träning som jag har inbokad. Jag tar det mjukt i starten och börjar med två vårdbesök denna vecka och troligtvis även Stilla veckan. Från veckan efter Påsk hoppas jag kunna vara igång igen som vanligt.

   Det har varit och är ett segdraget virus, som drabbat många. Mitt immunförsvar är nedsatt och jag tappar i kraft snabbt. Därför behöver jag smyga igång träningen. Förhoppningen är givetvis att inte sjukna om! Tröttheten får jag leva med, men kanske, kanske kan jag i och med att orken återkommer också vara mer vaken dagtid och sova nattetid.

   Till dig som vill ha skickar jag varma kramar tillbaka. Det allra bästa med en kram är ju att den är ömsesidig ❤

   Tack för kommentarerna /Thanks for the comments. The comments makes me feel warm inside, and I will send You all a big hug ❤

   //Pipili
   alias Piia-Liisa

   Liked by 1 person

 2. Jag 2016-03-15 / 13:21

  Vilken underbar upplevelse du beskriver, Piia-Liisa! Att på det där sättet färdas från vintern, vårvintern, våren och nästan försommaren måste vara förunderligt. Fint minne att bära i minnesarkivet.

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-15 / 15:38

   Ja, det var verkligen en förunderlig upplevelse. När jag vaknade tidig Pingstaftonsmorgon var det snöstorm, som avtog innan avfärd och sen kväll befann jag mig i den tid då skomakaren fortfarande hade någon eller, i bästa fall, några dagar kvar av sin semester. Ni vet den skomakaren som alltid stängde mellan ”Hägg och Syrén” 😉 Inte utan att jag kan hålla med om att den perioden är en av årets vackraste, och det är ofta soligt och varmt de (få) dagarna! Och minnet lever länge, för om jag minns rätt var året 1979…
   //P-L

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s