I Rikets tjänst-Tullhunden del 2

Hur arbetar hunden som ska skydda samhället från hot mot hälsa, miljö och säkerhet? I miniseriens andra avsnitt om hundarna i rikets tjänst möter VBV-gänget tullhunden.
om-nosework
Sökarbete.                                                                              (Bildkälla: Svenska nose-workklubben 2014)
När Säpo höjde terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan bestämde sig VBV för att göra en miniserie om hundarna i rikets tjänst. Hotnivån sänktes nyligen, men terrorhotet kvarstår.

Tullen använder sig av flera metoder och hjälpmedel, bland annat hunden som har ett överlägset luktsinne jämfört med människan. 
Tullinspektören och hundföraren Kari Palmgren tar med programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog till Arlanda för att visa hur tullhunden Krut, en av Tullverkets vapenhundar, arbetar.

Kari Palmgren tar med Krut till ett av bagagebanden i ankomsthallen och hittar amfetamin i ankomsthallen i en sko. 
– För hunden är allt det här en lek. På nolltid kan den lära sig flera preparat. Men en egenskaper som en tullhunds ska ha är bland annat att ha en jakt- och byteslust, de ska klara av miljön och det monotona arbetet. Det har hänt att hundar som inte klarat jobbet på Arlanda har tagits ur tjänst, säger Kari Palmgren” (P4 Stockholm, Sveriges Radio Vår Bästa Vän)

springer-843998_1920
Tullen använder bland annat rasen Springer Spaniel som narkotika- och vapenhundar.  Zak – Sveriges bästa narkotiasökhund  (OBS! Arkivbild. Zak ser ni i filmen)

Nose-work  – nosarbete är grunden för hundens arbete. Tullhunden talar om för sin förare när den finner det preparat eller de föremål som den letar efter genom att bli stilla. Nose-work är också en sport, sprungen ur just arbetande hundar. Ett utdrag från Svenska Nose-workföreningns hemsida:

”En sport inspirerad av specialsök

Nose Work är inspirerad av de utmaningar som professionalla sökshundsekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete. Nose Work använder sig av verklighetstrogna sökmiljöer och kan genomföras i princip var som helst. I USA har sporten snabbt blivit populär och officiella tävlingar anordnas regelbundet av organisationen National Association of Canine Scent Work (NACSAW). NASCW har utformad ett regelverk där samtliga moment och principer för poängsättning framgår. Översättning och anpassning av dessa regler till svenska förhållanden pågår. Mer information finns på NACSW hemsida (www.nacsw.net). Där finns även instruktiva filmer som visar hur de olika momenten går till.”  

springer-spaniel-905939_1920
Nose-work är jobbigt för hunden. Men hunden är i särklass det bästa redskapet som finns när det gäller att hitta allt från försvunna personer till små. små mängder av narkotika eller till exempel en liten tomhylsa från ett vapen.

Utöver Springer Spaniel använder sig Tull och Polis också bland annat av hundraserna Labrador, Schäfer och Malinois. (Malinois är en belgisk vallhund som liknar Schäfern till en del.) Inom Svenska Brukshundsklubben, som är en frivillig försvarsorganisation, förekommer många olika raser. En del av dem som utbildas i SBKs regi kommer att tjänstgöra inom Försvarsmakten som frivilliga tjänstehundar tillsammans med sina förare. Därför kan även andra raser än Schäfer förekomma på FMs övningar och i skarpa lägen som vid personsök som exempel. I denna film presenterar Tullverket sin hundsökverksamhet.

dog-trick-741329_1920
Tullverkets sökverksamhet

Hundens förmåga att särskilja dofter gör att den dels kan söka av stora ytor på en bråkdel av den tid det skulle ta att söka manuellt, dels söka i miljöer där människan kommer till korta.

dog-1125907_1920
Hundar kan söka i vatten, men vanligast är nog att de sitter i en båt då de söker i vatten, längs stränder och öar.

Som exempel kan hundar söka från båtar och känna av både sådant som finns i vattnet och sådant som finns längs stranden, på öar och andra områden. Återigen hundens förmåga att känna lukter på långa avstånd som kommer människan till godo.

I den här filmen visar tullen upp hur det går till att söka efter narkotika:
dog-548635_1920
I den här korta filmen på knappt en minut får vi se hur lycklig Pimpim blir när han hittar narkotika.

En hund känner lukten av en människa långt innan vi kan se personen. Det gör att vädret och tid på dygnet inte alls är av samma vikt som när vi människor söker efter någon eller något. Hunden känner av både ”luftspår” dvs de partiklar och doftspår som vinden för med sig, och doftspår på marken och i vatten.dog-1156392_1920

Nedan finns länkar till filmer om Tullens verksamhet och utbildning av hundar för sök av narkotika- och sprängämnen:

Tulltjänsteman – en yrkesfilm

Uppvisning med Tullens hundar, Malmö

Ebba – narkotikasökhund

Specialsökutbildning narkotika och sprängämnen

Här visa Springer Spanieln Tyson upp hur han söker efter sprängämnen (engelsk film)

labrador-237000_1920
Efter att ha arbetat många timmar i sträck blir hundarna, precis som deras förare trötta och behöver vila.

Har du erfarenhet av att söka med hund? Kanske är du och din hund ett av alla ekipage som ställer upp frivilligt och hjälper till vid sök?  Eller har du varit med om någon händelse där hundens förmåga att söka gjort stor skillnad?
Kanske har du andra erfarenheter av arbetande hundar? Berätta gärna!

Har du frågor och funderingar kring arbetande hundar i allmänhet och vad som tas upp i denna serie i synnerhet? Förhoppningen är att samla ihop frågor om arbetande hundar och presentera frågor och svar i ett separat blogginlägg.

Välkommen med dina frågor!

I Rikets tjänst del 1 FM-hundar då och nu

Samtliga bilder är arkivbilder hämtade från Pixabay.com om ej annat anges.

Annonser

5 thoughts on “I Rikets tjänst-Tullhunden del 2

 1. bbnewsab 2016-03-16 / 06:20

  Mycket lärorik läsning! Det ligger en hel del arbete bakom en sådan här bloggartikel. Stort TACK för allt jobb du lägger ned på din fina blogg, GV Pipili!

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-03-16 / 07:28

   Tack!
   Jag gör mitt bästa för att du som läsare ska få trevlig, intressant och, förhoppningsvis, även lite lärorik, läsning 🙂
   Det känns gott att få feed-back på att mitt syfte uppnåtts.
   //Pipili

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s