Hästar och bilar

horse-riders-902123_640 (1)
Nu när våren kommer så blir det också mer ryttare och andra ekipage med både hästar, hundar, barn och ungdomar ute på våra vägar.  De allra flesta ryttare undviker trafikerade vägar så långt det är möjligt, men ibland måste de ändå förflytta sig en bit för att komma till de fina ridvägarna som finns i skog och mark. Till sommaren kan det vara sjön som lockar. Att bada med häst är en härlig upplevelse, men det är långt från alla badplatser där hästar och hundar är tillåtna och det innebär inte sällan att det är en bit att rida till badplatsen. Och det kan då vara svårt att undvika allmän väg. Du som är van att rida, köra och att handskas med hästar kan tänkas tycka att det som tas upp i detta inlägg är självklarheter. Ha överseende med detta, ber jag er, och se det som en påminnelse till alla dem som inte har samma hästvana som du har. (Kommentera gärna inlägget, framförallt om det är något du saknar, så lägger jag till detta.)

Polisen i Örebro har tidigare gått ut med denna information (som gav inspiration till detta inlägg för övrigt):Hästar och bilister Polisen T-län 12794908_986152424783316_8691367036562929360_o
Hästen är ett flock- och ett flyktdjur. Det innebär att om en häst i en grupp med häst och ryttare blir skrämd, så kommer med stor sannolikhet även de övriga hästarna att reagera. Den instinktiva reaktionen är att fly från faran, eventuellt att först kasta sig undan och sedan fly. Många hästar är tränade och trafikvana, men det är inte alltid ryttaren. Särskilt om det är barn och unga. Hästen känner direkt av osäkerhet hos sin ryttare och reagerar på den. Osäker ryttare är lika med att här finns något att vara rädd för och så sprider sig oron i gruppen. Nu undviker givetvis ledare att ge sig ut med en grupp ridskoleelever på vägen om det, som sagt, är möjligt att undvika. Men även ryttarna behöver lära sig att rida på allmän väg.
horse-940326_1920 - kopia
Häst med ryttare räknas som fordon och rider därför på höger sida. Undantag är då ekipaget ska gå över en bro, då rider de, av säkerhetsskäl, alltid mitt på vägen. Som bilist ska man då stanna och låta ekipaget/gruppen gå över bron och åter samlas på sidan av vägen innan man själv åker över. Att tänka på är att en stor häst kan väga ungefär dubbelt så mycket som en älg.

horse-636504_1920 - kopia
Tävlingsklädd ryttare under framridning

Ett enskilt ekipage kan vid möte med bil orsaka stor skada både på häst, ryttare och bil. En grupp kan, om den skräms, orsaka katastrof med flera skadade hästar, ryttare och fordon. Det är förhållandevis enkelt att undvika. Som bilist: Sakta ner eller stanna och släpp förbi gruppen. Kommer du ikapp hästar på vägen så lita på att ryttarna hör motorljudet från din bil. Låt bli tutan! Tutan skrämmer även trafikvana hästar. Kör sakta! När du kör om, håll så långt ut till vänster du kan. Vänta till dess ryttaren stannat eller skrittar lugnt och stilla och talar om för sin häst att situationen är helt under kontroll. Det finns absolut ingenting att vara orolig för. Det är vad ryttaren talar om för hästen. Vana ryttare föredrar ofta att stanna, då det är lättare att kontrollera en stillastående än en skrittande häst.

Kristin inför hopptävling
Ett ekipage med ordentlig säkerhetsutrustning          (Foto I. Johansson)

En annan situation då det kan förkomma hästar på väg är exempelvis vid tävlingar. Det finns flera ridskolor/ridklubbar som ligger alldeles intill en allmän väg. Det kan vara så att de också har hagar och stallbyggnader på båda sidor av vägen. Finns varningsskyltar uppsatta, ta dem på allvar och sakta in. Komihåg att ljud skrämmer!

 

Varningsmärke väh häst
Ta denna varning på allvar! Sakta in, även om du inte ser några hästar med eller utan ryttare just nu!

Som jag nämnt tidigare i texten är hästen ett utpräglat flock- och flyktdjur. Ryttare/kusk ska utgöra flockledare. Då en grupp från en ridskola är ute och rider lystrar de flesta hästarna på ridlärarens kommando, framförallt om de som rider inte har så stor ridvana. Säkerligen känner ni som ridit på ridskola igen detta. Ridläraren ger kommando och hästen reagerar (ofta) utan att ryttaren gör så mycket. Detta tränas givetvis bort allteftersom ryttaren blir skickligare och tar över flockledarrollen. Men oavsett om hästarna på vägen kommer från en ridskola eller är privathästar så behövs samma uppmärksamhet och aktsamhet från dig som fordonsförare.

Samma gäller givetvis alla typer av motorfordon. Mopeder, motorcyklar, lastbilar, traktorer. Oavsett vilket fordon du kör så kan hästen bli skrämd och fly. Något som kommer upp snabbt bakom en häst, och som låter, uppfattar hästen som en fara. Vid fara – fly! Det är hästens instinktiva reaktion. Det krävs en van ryttare för att klara av en skrämd häst. Och ännu mer vana krävs när en grupp (flock) hästar blir skrämda.
horse-1018351_1920

Samarbeta i trafiken! Det blir idag en uppmaning till er som färdas på vägarna, oavsett på vilket sätt du färdas.

Berätta gärna om din erfarenheter både som fordonsförare, ryttare eller kusk om möten mellan hästar och fordon. Kanske har du något möte som gick särskilt bra eller ett av dem du helst skulle vilja glömma du vill berätta om. Hur tänker du som kanske varken kör bil eller håller på hästar kring detta?

Svenska Ridsportförbundet – säkerhet

5 reaktioner på ”Hästar och bilar

 1. bbnewsab 2016-04-02 / 17:48

  Värdefull information för både ryttare och trafikanter Kan du inte följa upp med en artikel om hur man som ryttare för, ifall ens häst börjar att skena? Hur lugnar man ned hästen och får stopp på den?

  En helt annan sak: Gillar alltså hästar att bada? Hur gör de när de badar? Doppar de sig eller simmar de också? På tv har jag sett simmande elefanter. De simmade genom att gå/röra sig ungefär som de gör när de förflyttar sig på land. Vet du, GV Pipili, om detta är det vanliga sättet för djur att simma? Alltså fortsätta att ”gå” som vanligt, fast nu i vattnet.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-02 / 18:21

   De flesta hästar gillar att bada och är också duktiga simmare. Och vad jag vet rör de sig med ”travliknande” steg i vattnet, dvs typ ”hundsim”. Jag kom aldrig så långt i min ridning att jag var iväg på ridläger/uteritter och badade med hästarna. Men av mer vana ryttare har jag fått berättat för mig vilken underbar upplevelse det är.

   Att berätta hur en ryttare/kusk får stopp på en häst som skenar är svårt. Men kanske kan någon av bloggens läsare beskriva? Jag skriver gärna en uppföljande artikel om tips och råd när hästar råkar i panik – alternativt att du som kan och vet hur ryttare/kusk och de som befinner sig i närheten av panikslagna hästar bör bete sig för att minimera risken för skador/olyckor.

   Nu finns en mejladress direkt till bloggen (tyvärr har jag inte lyckats få länken att fungera – så klickar ni på mejladressen kommer ni att få upp en karta över USA… och ja, jag ska göra vad jag kan för att rätta till det snarast!) Jag får be er att ni skriver in alt kopierar mejladressen om ni vill kontakta mig den vägen!

   //P-L

   PS! Det utfärdas en varning för hög ”gullighetsfaktor” i söndagens (3 april) inlägg då det kommer att handla om prägling, ankungar och gässlingar 😉

   Gillad av 1 person

 2. lundabergs 2016-04-04 / 01:17

  Som ryttare, hästnörd och hästägare sedan många år bakåt i tiden så kan man bara konstatera att det här är ett ämne som bara blir mer och mer aktuellt.
  Hur många olyckor har det inte varit sista 3 åren?
  Senast för en vecka sedan blev en häst påkörd av en bil. Bilen blir lika kvaddad som om den krockat med en älg, i värsta fall värre då hästen som regel väger mer.

  Hur många gånger jag har inte ståt där vid vägkanten, eller ja, på så pass behörigt avstånd jag kunnat för att ändå ha sikt över vägen jag tingas korsa.
  Och så kommer det en idiotjävel, för det är precis vad dom är, som lagom jämsides med oss hänger sig på tutan.
  Som människa skiter man knäck i spiraler när någon gör så, vad händer då med en häst?
  Jo dom exploderar. Helt okontrollerat.
  Var gång det går bra kan avskriva sig ett av alla liv man tycks ha extra som ryttare.
  För att leka med ca 600 kg muskelmassa i toppform är inte en dans på rosor.
  Inte när reptilhjärnan som skriker FLY FÖR LIVET slår till.

  Än i dag, anses hästen vara ett fordon i trafiken. Tyvärr saknas den informationen på landets bilskolor. Vilket borde vara en ganska bra information. Man talar ju om viltolyckor.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-04 / 01:44

   Tack för ditt utförliga svar, vilket jag gillar. Däremot gillar jag inte idiotiska bilförare som lägger sig på tutan! Om det inte vore så stor risk att både häst och ryttare skulle bli skadad är det nästan så jag önskar kraften från 600 kg hästs bakhovar rakt in i fina bilen!

   Uppenbarligen ett ständigt aktuellt ämne. Jag återkommer gärna till detta i bloggen. Förhoppningen är att kanske någon kan ta till sig budskapet som fordonsförare. Eller att ryttare tar upp ämnet på olika sätt. En älg väger omkring 350 kg i genomsnitt…
   //P-L

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s