Svanarnas sång om våren

Tysslingen 2016 News55.se
Tysslingen våren 2016                          (Bildkälla: Newa55.se)

Sångsvanar som rastar vid Tysslingen, strax väster om Örebro. Tysslingen räknas som en av de största rastplatserna för sångsvanar på väg norrut. Svanräkningen avslutades den 6 april för året, och återupptas någon gång i februari – mars 2017 beroende på när svanarna kommer. Som mest rastade 4480 svanar samtidigt, (160320), vilket är nytt svenskt rekord. Här kan du lyssna till och titta på svanesången.  (Med musik) 

Tysslingen 1080.plus
Svanar Tysslingen (Bildkälla 1080.plus)

Naturens teater i Rånnesta berättar att det finns belägg för att svanar har rastat vid Tysslingen redan på 1800-talet. Under 1950-talet räknades omkring 2000 rastande svanar (se nedan). Tysslingen är en plats att bli beroende av. En plats att besöka inte bara under svanrasten. Det är en underbar utflykt att åka runt reservatet, stanna till och bara njuta av fåglarna som alltid finns där. Lyssna till dem och se på dem. Svanrasten är pampig, ståtlig, överväldigande, ofattbar. Att komma dit och se tusentals svanar samtidigt är en upplevelse som är svår att beskriva i ord. Därför länkas i texten till fler inspelningar från just svanrasten. Titta, lyssna, njut! (Teckentolkad film av Tysslingen)

Tysslingen 2016 SR
(Bildkälla: Sveriges Radio)

Sångsvanarna kommer när snön börjar smälta. De följer snösmältningen upp till sina häckningsplatser i norra delen av Skandinavien. Någon gång i februari/mars brukar de komma till Tysslingen. Det finns möjlighet att se  och höra dem även som rullstolsburen, men då från markplan. På flera platser finns iordninggjort så att det ska gå att ta sig fram på hjul. För den som kan gå i trappor finns fågeltorn. Det är pampigt att höra denna fantastiska kör av fåglar: Lyssna, hör! (Utan musik tillagd).

Tysslingen ollek.com 2016
(Bildkälla: Tysslingen 2016 – ollek.com)

Fåglarna vid Tysslingen

Rånnesta vid sjön Tysslingens nordspets är norra Europas största rastplats för sångsvanar. Här passerar och rastar cirka 8.000 sångsvanar varje vår, det sker under 4-6 veckor. Detta är ett mäktigt skådespel, som också varje år lockar tusentals besökare till Rånnesta. Sedan 1997 har medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening varje morgon räknat de rastande sångsvanarna under svanrasten. Fram till 2009 fanns en anställd vid Naturens Teater i Rånnesta , som jobbade med svanräkningen. Men redan från starten 1997 var det många frivilliga , som hjälpte till med detta omfattande räknings och inventeringsarbete. Under de fem senaste åren har svanräkningen varje morgon skötts av frivilligarbetare från föreningen på ideell basis. Under de två senaste åren har också medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening guidat besökarna under varje helg som svanrasten pågår.

Det finns uppgifter om att svanar funnits vid sjön ända sedan mitten på 1800-talet. Med säkerhet vet vi att det fanns runt 2000 rastande sångsvanar på 1950-talet. Under 1960- och 1970-talen minskade svanarna vid Tysslingen, men sedan sjön började restaureras under 1980-talet återvände svanarna åter till”Svansjön”.

Den hittills högsta dagssiffran är 4.457 sångsvanar och den noterades den 1 april 2001.

Bästa platsen att få se sångsvanarna på nära håll är Rånnesta, alltså norra delen av Tysslingen. Här matas sångsvanarna under svanrasten, genom Stödföreningen Tysslingens försorg,  med blandsäd av korn och havre. Det gör att man som besökare kan komma riktigt nära en fågel, som normalt sett är väldigt skygg.

Sångsvanarna drar också till sig mängder med andra fåglar. I norra delen av Tysslingen, där det ofta finns öppet vatten i utloppen av Blackstaån och Frösvidalsån, samlas mängder av gäss och änder. Här kan man bland annat se sädgäss, spetsbergsgäss, stjärtänder och bläsänder som stannar till för att rasta innan de skall vidare mot norr.

Sjön Tysslingen är en av de bästa fågellokalerna i Mellansverige. Här har man observerat hela 257 olika arter genom tiderna och varje år noteras mellan 180 och 200 arter på lokalen.”(Naturens teater, 2014)

Tysslingen ulffrisberg
(Bildkälla: Tysslingen 2016 ulfrisberg)

Naturreservatet sköts till stor del av frivilliga bland annat från Närkes Ornitologiska Förening, som också anordnar guidade  visningar under svanrasten på helgerna. För att Tysslingen ska kunna vara Nordeuropas största rastplats för svanar krävs som exempel att vassen slås av. I filmen ses de redskap som används för detta. Redskap som aldrig tidigare skådats av Livets Skiftningar, trots många besök vid Tysslingen genom alla år.

Bilder från Tysslingen.nu 2016
Bilder från Tysslingen (Bild- och textkälla: Naturens Teater i Rånnesta)

Närkes Ornitologiska Förening har en intressant sida som de kallar Fågelakuten. Där finns mycket fakta som vi alla borde känna till, eller veta var vi kan hitta. Fågelakuten beskriver vad som ska göras om du hittar till synes övergivna fågelungar, när du ska sätta tillbaka dem eller mata dem och även vad du ska ge dem för mat. Även vilka fåglar som räknas som Statens vilt, (en äldre benämning på Statens vilt är kronvilt), det vill säga fåglar som tillhör staten och som ska lämnas till polisen, och mycket mer nyttig och viktig fakta. Titta in på sidan. Länken hittar du här:”Fågelakuten”.

Tysslingen Hattinge 1937 SamLindskog OrebroLansMuseum346.C_416px
Tysslingen, Hättinge 1937 (Bild- och textkälla: Örebro Läns Museum)

Länsstyrelsen tillsammans med EU arbetar även de med att bevara våtmarker. Här finner du både filmer och bilder från Tysslingen och hur arbetet med att restaurera och återställa våtmarken har gått till.

LÄNKAR
Kvällsflygning över Tysslingen 2015
Tysslingen Life Reclaim 2013
Svanesång 2013
Sädgås Tysslingen (utan ljud)
Cygnus Cygnus – en svår film om svanspaning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s