FM Kudo – presentation

ch

S

FM Kudo 11 mars skogspromenad bild 2
FM Kudo har upptäckt tjusningen med att ligga på en sten, eller varför inte på en trädstam och bara njuta av vårsolen.

Nu är det dags för ännu en presentation. En kille som fyllde ett år för bara två veckor sedan, den 26 mars. FM Kudo heter den här ståtliga, men något busiga killen. Matte/fodervärd är Julia Eklund. Tack Julia och FM Kudo för att ni vill var med här på Livets skiftningar och visa vad man kan när man är en fin FM-hund.  Kudo är stor och stark och kanske inte så lite busig. Som nyss fyllda ett år så håller Kudo på att lära sig mer och mer om detta att fungera i en flock, att följa en ledare och lyssna till vad flockledaren säger. Han är i början av puberteten skulle vi säga om Kudo var människa. Ännu inte tonåring, men snart så… Det handlar om att leka in kunskaper.

FM Kudo bild 4
Här vill Kudo ha sin boll, men hur ska han komma åt den?

Träning och lek samtidigt. Kudo leker och lär, precis som barnen. Och det som är roligt är lätt att komma ihåg.

För Kudo är det mycket motion som gäller. Att vara ute och bära hem pinnar är en av favoritsysselsättningarna. Och när det gäller en stark FM-kille så ska pinnarna se ut på ett alldeles speciellt sätt. Titta bara:

Kudo är inte ensam om att bära hem pinnar av den här storleken. Det berättas av flera olika fodervärdar att FM-hundarna har en förkärlek för lite större pinnar. Men Kudo – bär du tillbaka pinnen till skogen när du inte behöver den längre?

I skogen finns det mycket roligt förutom pinnar. Kudo hör till de hundar som tycker att en hel del som matte inte gillar luktar så där underbart gott. Så gott att det går bara inte att låta bli att rulla sig i det. Vad var det nu matte kallade dig för? Jo, bestämt var det ”skitunge”. Kan det ha något att göra med vad du rullar dig i?

FM Kudo 19 mars rullat i bajs
Kudo har rullat sig i bajs, skriver matte som kommentar till denna bild. Men visst ser busungen riktigt, riktigt nöjd ut?

I den här åldern ska Kudo lära sig göra som stora pojkar gör när de kissar, det vill säga lyfta på benet. Men det är inte alltid enkelt. Denna gång blötte Kudo ner sig själv och fick precis som den gången han hade rullat sig, duscha när han kom hem. Kudo har inte talat om för Livets Skiftningar vad han tycker om duschen, men det berättar han säker till nästa gång han dyker upp här.

FM Kudo 26 mars lär sig lyfta på benet
”FM Kudo fick ta en dusch idag. Han har lärt sig att lyfta på benet när han kissar, men han har inte riktigt förstått att man inte ska kissa på sig själv…” (Text J. Eklund)

Miljöträning, anpassning, socialisering är begrepp som används när det gäller valpar och unghundar. Begreppet socialisering används till en del även om barnens utveckling under framförallt förskoleåldern. Enklare uttryckt handlar det här om att vänja hunden vid olika miljöer och situationer samt att fungera tillsammans med både människor och hundar, Kudo ska  lära sig att vara en del av en flock. Nu består hans flock till stor del av människor, och inte andra hundar vilket innebär att Kudo kommer att få anpassa sig till att vara lägre i rang än dem han har omkring sig. För människor ska stå högre i rangordningen än Kudo. I en flock med hundar avgör bland annat åldern vilken rangordning som gäller. Det är inte ovanligt att hundar gärna vill placera sig över barn och ungdomar i rang, eller ser barnen som kullsyskon, ganska lika i rangordningen. Men det måste tränas bort. Kudo är på väg in i tonåren, eller ”slyngelåldern” som den kallas för ibland. Visst tycks han säga att: ”Vänta du bara, så ska jag visa dig matte, att jag kan själv!”

FM Kudo 23 feb gosboll
Fast än så länge kallar matte mig för ”gosboll”.

 

FM Kudo 16 feb alltid lika glad
FM Kudo, här 11 månader, är alltid glad.
FM Kudo feb kan sitta fiiiint
Vem vet, det kanske lönar sig att sitta fint?

Kudo tycker om att lära sig nya saker. Och även stora hundar sitter fint.

FM Kudo 3 feb 1(4)
Här är Kudo ute på miljöträning. 

När hunden är ute ska den ha fokus på den som håller i kopplet, hela tiden. Men någon viskade att Kudo hade dragit omkull matte, men kan det verkligen stämma? Vad var så intressant att man bara rycker till så att matte ramlar omkull? Kudo kan gå fint, men matte berättar att han är envis. Han går fint en kort stund och sen glömmer han allt för något annat och drar. Så börjar vi om. Gå fint – och dra. Matte och Kudo kommer säker att få träna på det här ett tag. Det är nog bättre nu än när Kudo var omkring 10 månader, men säkert drar Kudo iväg ibland nu också. Fast kanske inte lika ofta som förut. Envishet är i och för sig en bra egenskap, men…

Här visar Kudo att han kan.

Avslutningsvis ett par bilder på hur Kudo gör när han vilar och på den högra bilden är lite sur för att promenaden tagit slut.

Livets Skiftningar tackar FM Kudo och matte Julia Eklund och önskar er Välkomna åter! Kudo får gärna berätta hur det går med träning och ”slyngelåldern”. Om busungen Kudo fortfarande busar. Kanske kan du gå fint i koppel nu, Kudo? Skriv gärna och berätta!

Du som har eller har haft valpar och unghundar – hur har perioden mellan 10 och 15 månader varit för er? Även du som har erfarenhet på annat sätt eller kanske har frågor om unghundar. Passa på att ställa frågor, så kommer Livets Skiftningar att tillsammans med läsarna svara på dem. Kommentarer är alltid välkomna!

Foto: Julia Eklund
Text: Piia-Liisa Pisal där ej annat anges (Källa: Julia Eklund)

roses-96275_1280
Rosen till Kudo från ”M”

FM Kudo är sugen på morötter 23 mars
Kudo gillar morötter, säger matte Julia. ”M” skickar en ros också!

8 reaktioner på ”FM Kudo – presentation

 1. M 2016-04-10 / 09:25

  Kudo var då verkligen ståtlig! Får man ge honom en ros (utan taggar) till honom? Älskar gosboll bilden och den under, undrar vad som har hänt med min M’s, rädsla för stora hundar – särskilt schäfrar. Dock, och det kan jag nog få medhåll från andra av att Pipili’s författarförmåga inte har ändrats. Samma överlägsenhet i sitt skrivande.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-10 / 09:55

   Jag tackar för berömmet och kan bara instämma i att FM Kudo verkligen är ståtlig. Du kan säkerligen ge honom en ros, även om jag gissar att matte uppskattar den lite mer än Kudo. Vill du ge Kudo något alldeles speciellt brukar färska märgben vara godis för FM-hundarna. Kudo har inte viskat något i Pipilis öra vad han gillar. Jo, han gillar ju morötter!
   //”FM Pipili”

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-04-12 / 23:51

  Ännu en helt underbar FM-hund-bloggpost! Ditt sätt att anvånda dig av perspektivförskjutningar är ju fent suveränt. Dvs du ser ibland saker och ting ur hundens synvinkel, ibland även ur mattes. Att kunna skriva på det viset är i allra högsta grad tecken på verbal professionalism. Signifikativt för just professionella författare!

  Saken blir ju inte sämre av att Kudo likt en filmstjärna vet hur man ska bete sig framför kameran. Han poserar ju som om han vore född till att bli en ”linslus”. Kanske siktar han på Hollywood, vem vet? Kunde Lassie slå igenom i Hollywood, så varför inte Kudo också? Vem kan stå emot Kudos chartmiga ”leende”? Och vilka fina tänder han har.

  Apropå tänder, så måste jag fråga lite om hur många tänder en hund har i över- och underkäke. Vid vilken ålder tappar en hundvalp sina mjölktänder, dvs när dyker de ”riktiga” tänderna upp?

  När jag nu ändå är inne på detta med tänder, hur är det med andra djurs tändgarnityr. Någon här som vet något om tänder hos katter, hästar, kor etc? Hur många? Och var i kälarna sitter de?

  Men vi börjar med Kudos tänder. Hur många tänder har han? Och hur håller man dem rena och fina? Är det tandborstning som gäller? Eller kan hundar hålla dem rena genom att gnaga? Frågorna är många? Nu ser jag fram emot svaren.

  Ni som vet något därom, varför inte skriva ett par rader här i kommentarsfältet och berätta? Jag säger tack på förhand!

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-13 / 00:12

   Jag ska ta reda på mer om hundars tänder. Kanske kan bli en artikel om tandvård för våra husdjur! Ett vet jag och det är att det mesta som går att tugga på kan vara i farozonen när valpen tappar mjölktänderna och synnerhet läder som luktar så där underbart gott från matte och husse (Läs: skor, mattes finaste skor… eller varför inte tonårssonens gympadojjor han haft en hel varm sommardag. Ni vet de där han knappt får ta av sig inomhus 😉 )

   1. Hundar ska borsta tänderna. 2. De flesta hundar tycker INTE om att borsta tänderna. Hundar får tandsten = veterinär, ev. nedsövning = kostnad = osv… Resten får ni räkna ut själva.

   Gammeltanten ZsaZsa berättar att hon verkligen avskyr att borsta tänderna, men måste göra det. Hon smiter ur husses säng vid femsnåret på morgonen, in i soffan och gömmer nosen mellan soffdynorna. Detta efter att för en tid sedan varit nedsövd, fått en tand bortopererad och all tandsten borttagen.

   Husse och Pipili hälsar att vi ska tänka extra på ZsaZsa som ska till veterinären nu den 14 april för hälta i ett framben. Gammeltanten är iallafall ca 85 år räknat i människoår.

   hälsar
   //FM Pipili

   Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-04-14 / 23:25

  Nu måste du bara berätta för alla dina bloggföljare om vad veterinären hade att säga om Zsa Zsa.

  Gilla

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-15 / 00:05

   Livets Skiftningar och Pipili har goda nyheter att komma med!
   Gammeltanten ZsaZsa lever och har hälsan, nåja, kommer att få den åter iallafall. Detta med hjälp av kortisonsprutor. Gammeltantens husse var sprudlande glad när han berättade att bara en stund efter första sprutan hade ZsaZsas hälta dämpats. Inte så konstigt då det ingår långtidsverkande lokalbedövning i en kortisonspruta. Detta pga kortisonet retar vävnaden och kan göra smärtan värre under en kortare tid innan läkemedlet har effekt. Två sprutor till väntar henne de kommande två veckorna. Så än hänger tanten med 🙂

   Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-15 / 00:33

   Som du förstår är du inte ensam. Gammeltanten var här i helgen som gick och hälsade på. Känslan och oron att inte veta om det var sista gången jag skulle få träffa henne var jobbig. Och jo, hon fick allt ett par extra munsbitar av den där kattmaten som hon bara älskar 😉 Inte kunde jag låta bli att ge henne det!
   Så nu står glädjen högt i tak hos oss alla. Nåja, Drottningen fnyser lite och tycker att det var väl bra på sitt sätt, men hon behöver ju inte komma in på mitt område…
   //Pipili

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s