Minnen, våren och Dan Andersson

lilac-337089_1280
Nu tar snart skomakaren semester. Ni vet han som alltid tog semester mellan hägg och syren. Den tiden på året som hör till årets vackraste dagar. Från att häggen slår ut till dess att syrenen står i blom. Söndagens (17 april 2016) inlägg får bli en förtrollande resa i naturen. För vad kan vara mer trolskt än våren och försommarens gryningar? Här möter vi älvornas dans, Huldrans vackraste sång och Näckens fiolspel. Vi kliver in i sagornas och myternas värld. Likaväl kan vi se den sena våren och tidiga försommaren som ett Herrens underverk.water-229029_1280
Av någon outgrundlig anledning så just dessa magiska dagar, någon vecka eller några få korta veckor om Herren är god, så krockar inte skogens och ängarnas mytiska figurer med Guds  underverk. För vem är det som gör att Älvorna dansar? Vem låter Näckens vackraste musik blandas med forsens brus? Vem låter Huldror och Vittror skymta mellan träden en tidig Tjäderspelsmorgon?

Tjäderspel
TJäderspel          (Foto: Florarna.se)

Så går tankarna en natt mellan lördag och söndag i mitten av april. Våren är här. Träd och buskar börjar grönska liksom gräsmattor och dikesrenar. Den skira späda grönskan som får allt att bli så vackert. Som får musiken att bli magisk och fåglarnas sång likaså. Som får tron på en Gud att stärkas. En skapare av just Guds Nåde. Och Alltets skapare kan inte undanhålla något för det som kallas ”Skapelsens krona”. Drömmarna, musiken, sången – allt är av Hans hand. Om sedan annat tillskrivs potentaten med bockfot och svans så finns tillåtelsen från Herren.
woman-571715_1280
Tankarnas irrfärder i nattens sega dimma blandad med trötthet, längtan att få komma ut och sitta i skogen, vemod över att inte kunna och drömmar, drömmar, drömmar. Herren kan inte neka sina egna drömmarna. De är ju Hans skapelse. Mellan hägg och syren är naturens egen hyllning till Skaparen.tree-731869_1280
Vila under det blommande trädet. Upplev naturen även i bebyggda områden. Upplev med alla sinnen. När bilden är fäst på din näthinna, blunda och ta in ljuden, lukterna, smakerna och känslan av att vara mellan hägg och syren. Kanske irrar sig tankarna till Minnet som Dan Andersson så mjukt och innerligt beskriver.

Dan Andersson, 1888-1920, Finnmarkspoeten vars levnad blev alldeles för kort. Endast dryga 30 år gammal omkommer han efter att ha sovit i ett rum i Klarakvarteren i Stockholm. Ett rum som vätecyanidrökts mot vägglöss, men inte vädrats ordentligt. ”Tag all jorden bort jag äga vill vad ingen, ingen har…” skriver Dan Andersson i Omkring tiggarn från Loussa. forest-438432_1920
Jag äga vill vad ingen, ingen har”. Visst är det så. Men våren äger sinnena, sinnena äger inte våren. Sagor, verklighet och allt däremellan blandas med barndomens minnen. Minnen som är mörka, ljusa, tunga, lätta. Mer mörka än ljusa, mer tunga än lätta, lite beroende på var det landar. Ljusa minnen utanför skolan i samtal med Farfar. Farfar som berättade lika inlevelsefullt om Homeros Iliaden som om Bibeln, Tivedens sägner och om hur insulinet skulle ges med en spruta som redan då säkerligen var använd i 20-talet år. Han tog fiolen, sjöng och spelade för mig.
Minnen…
sleep-330869_1280
Mörka minnen från en skoltid fylld av mobbning och utanförskap. Utanför från första dagen. Att tala annorlunda, vara annorlunda. Att kunna det som de andra inte kunde. Att inte kunna det som de kunde. Därtill att inte klara gymnastiken såsom berördes i föregående inlägg om överrörlighet. Men våren, naturen, djuren, litteraturen, musiken, poesin med Dan Andersson och andra poeter i samma genre väckte något. Författare som Vilhelm Moberg fångade intresset i tidiga tonår. Där kunde det mörka kanaliseras ut i något nytt, något annat. Från böckernas sidor som en del av boken. Mer än bara läsa, att vara i och en del av bokens handling. Det strömmade genom sinnena ut i fingrarna, ut på papper. För 45 år sedan började det och gör så än idag.

Livets Skiftningar är det senaste projektet – men inte det sista!

girl-644282_1280 - kopia
Goda, varma minnen…

Avslutningen på denna minnenas irrande, inre resa får bli Dan Anderssons tal till Jonathan. Av en enda orsak. Den har så mycket att säga oss. Om än ungefär 100 år sedan den skrevs är den aktuell än idag – och jag, Piia-Liisa, tycker dessutom mycket om den.

”I.
Säg, varför skall du, Jonathan, sörja och lida,
kan du inte vara rosam och rolig som förr,
när du sitter i din stuga medan tiderna skrida,
medan stormarna larma med din förstugudörr.

Omkring dej har du fattigdomens paltor och trasor
och män som rulla galna i tillvarons grop –
och din själ har hällts bräddfull av jagande fasor,
och ditt inre är ett nödskri, en döendes rop.

Men du måste bliva kall, du må sluta att brinna,
innan livets tunga järnhand slår din ande ihjäl.
Låt gudar och djävlar ur din hjärna försvinna –
du måste bliva hård för att rädda din själ!

Vad båtar det att stirra sej blind och att tänka
på allt som är förvuxet och krokigt och snett?
På alla vilda ögon som fåniga blänka –
på allt som drömmer galenskap och vaknar i svett?

II.
Gå knyt dej i skuggan, gosse,
och sov under svala trän,
och hölj ditt arma huvud,
för bett från flygande fän!
Och skälls du för en latmask,
så ge gott igen:
”Ni pressar er framåt mot graven,
med bekymmer varenda dag –
jag ligger i lundens svalka
och bara väntar, jag.”
(Dan Andersson, Kolvaktarens Visor)flowers-188076_1280

 

6 reaktioner på ”Minnen, våren och Dan Andersson

 1. bbnewsab 2016-04-19 / 13:53

  Helt fantastiskt bra ”kåseri” baserat på sådant som finns i dina minnens fatabur, GV Pipili. Lika emotionellt som professionellt skrivet.

  Se till att släppa fram din ”folkskollärarsjäl” oftare än hittills. Denna bloggpost är inte bara rikt på faltainformation (läs: kunskaper) utan andas dessutom visdom, vishet.

  Vishet är det som kunskap, i bästa fall, kan transformeras/omvandlas till. Denna transformationsprocess har uppenbarligen fungerat exceptionellt väl hos dig, GV Pipili!

  På tal om detta som du inledde din betraktelse med, att det snart är dags för hägg och syren att blomma, så vill jag bryta en lans för Alf Henrikson, en annan vis människa. Han skrev så här om den tiden på året:

  Jag såg att häggen blommade, det kom en doft av den.
  Då gick jag till min älskade och sade: Se och känn!
  Hon stod vid makaronerna, hon sydde på en klut.
  Och när hon lyfte blicken hade häggen blommat ut.

  Du är sannerligen inte ensam, GV Pipili, om att se på senvåren och försommaren som den mest andaktsfulla tiden på året.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-19 / 16:27

   Ja, våren har något speciellt. Övergången mellan det mörka och ljusa. Våra två ”övergångsårstider” om jag får kalla dem så, vår och höst, bär båda något alldeles unikt med sig. Vi vet att de återkommer vart år. Ändå känns vår, pånyttfödelsens tid, lika förunderligt vacker och omskakande vart år. En liknande känsla när hösten smyger in sin första frostnatt någon gång augusti, september här i gränsen mellan Göta- och Svealand. Ibland kan det ta in i oktober, ibland redan så tidigt som i mitten eller senare delen av augusti. årens järnnätter kommer inte sällan i början av juni. Där finns mystiken. För hur kan så mycket ske så tätt inpå, kanske bara två månader helt frostfritt? Våren och hösten inramar den korta sommaren, får oss att glömma vinter, halka, is och snö. Hösten ger oss en hint om vad vi har att vänta, våren talar om för oss att nu är det över. Nu får naturens explodera i färg och form under några korta månader till dess av silvrets alla nyanser tar över någon gång efter september. Men det är en evighet till dess. Nu är det verkligen vår. Marken var idag, den 19 april, täckt av mattor av vitsippor längs R 50 ”Bergslagsdiagonalen”. Snart är tiden inne då det är dags att företa resan ”Hjälmaren runt”. För den friska kanske per cykel, för andra med bil. Kristi Himmelsfärdshelgen brukar vara den vackraste tiden att åka och Livets Skiftningar kommer att ta er med på resan så småningom.

   Tack för de båda kommentarerna och länken till boken. Återigen; drömmar… ❤
   //Pipili

   Gillad av 1 person

 2. Piia-Liisa Pisal 2018-04-17 / 16:29

  Reblogga detta på Livets skiftningar – från ett annat perspektiv och kommenterade:

  Jag lovade i ett svagt ögonblick en artikel om våren. För exakt två år sedan skrev jag denna och tycker nog den håller för en reblogg. Njut av bilderna från tiden mellan Hägg och Syrén och Dan Andersson texter. Lyssna till tonsättningarna.
  FM Måne, Jeck och jag drömmer om våren. Som utlovat kommer det en artikel om FM Måne så snart jag orkar färdigställa den.
  Våren ÄR på väg mina vänner!
  //P-L alias FM Pipili 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s