Drottningen och Gullekramarna

En saga för små och stora barn

WIN_20150815_000337
Drottning Akka

Gustava Gullefjun är gammal, men har alltid en saga för den som vill lyssna. Idag berättar tant Gustava om Drottningen, några av hennes vänner, Gullekramar och hur Gullekramarna kommer från Havsviken till Sjöskoga By.

Drottning Akka håller hov. Hon har mycket bestämda åsikter om vilka som är tillräckligt fina för henne och vilka hon helst struntar i. Sedan finns ju dem hon vill, men inte kan strunta i, och då blir hennes vackra svans dubbelt så tjock som vanligt och hon spottar och fräser ljudligt. Hjälper inte ens det kommer det ett eller möjligen ett par slag med framtassarna, med klorna väl synliga.

110410 006
Gammeltanten ZsaZsa                                     (Foto Björn Johansson)

Gammeltanten ZsaZsa håller sig på behörigt avstånd och smyger sig förbi för att komma fram, medan den unga Bubba Boxer, som ser alla katter som lekkamrater, inte förstår Akkas inställning. Drottningen protesterar mot att bli kallad katt. Hon är minsann inte vilken katt som helst, hon är Drottning och Helig Birma. Det är skillnad det, se!  Men det var inte om Drottningens besök av hundar denna sagan skulle handla, utan om hur det gick till när Drottningen mötte Astrid Brefdufwa med hjälpreda Rudolf Rugguggla samt hur Rudolf fick nya vänner i familjen Fiskmås.

dove-939973_1920
Här är ett porträtt på Astrid Brefdufwa. En bild hon själv gärna visar upp!

Astrid hade fått ett viktigt uppdrag. För första gången skulle hon flyga Gullekramar från Havsviken till Sjöskoga By. Där skulle hon möta Drottningen och Gustava Gullefjun. En märklig leverans. För samtidigt som Astrids chef beställde Gullekramar hade det också från Drottningen kommit en beställning på ”de finaste Gullekramar som Malte Mullvads Bageri kunde baka” och de skulle levereras till samma adress i Sjöskoga By, till sagotanten Gustava Gullefjun. Lilla Gullefjun må vara liten och söt, men hon är gammal och snäll, berättar sagor var kväll, och har alltid en saga för den som vill höra.

Det var Drottningen själv som hade beställt Gullekramar och det till Gustava Gullefjun, samma Gullefjun som Astrids chef, och vän också, hade beställt Gullekramar till. Det blev så många att Astrid behövde hjälp och den enda som kunde hjälpa henne var Rudolf Rugguggla. Nu är inte Rudolf den mest pålitliga alla gånger. Han ser dåligt (om det inte är sorkar och möss) och han är VÄLDIGT förtjust i Gullekramar.

owl-14918_640
Det här är den bild Rudolf själv vill visa upp. Om den är så lik honom – ja, det var en annan fråga!

Och så hade Rudolf och Astrid lastat Gullekramar i paket för att flyga från Havsviken till Sjöskoga By. Astrid hittar överallt, men Rudolf har svårt med att hitta och blandar lätt ihop saker och ting. Därför händer att Rudolf flyger med Astrid för att lära sig vägen. Malte Mullvads Gullekramar började bli kända och många ville köpa.

Gullekramar är en alldeles speciell form av kram som Malte bakar och fyller med det godaste som finns. Och de är magiska. För den som får Gullekramar kan alltid göra egna. De blir inte som Maltes, men bra ändå, även om de ibland blir lite ojämna i kanterna. För en Gullekram kräver att man är minst två. Därför har Astrid alltid Gullekramar med i retur. En hjärtegod och varm Gullekram är nog det bästa som går att få av en vän.

gosling-810541_1280 - kopia
Gullefjun som barn. Men hur ser en Gullekram ut? Kanske kan någon rita Gullekramar?
För det går inte att ta kort på dem!

Astrid och Rudolf flög och var snart framme i Sjöskoga By när Astrid såg att en kartong var trasig i kanten och Rudolf hade guldglitter runt näbben. Och precis när Astrid skulle säga till försvinner Rudolf i rasande fart rakt ner i diket med kartonger och allt.

– Nej, tänkte Astrid, hur ska det här gå?

Vad tror du att Rudolf gjorde? Ja, du har så rätt! Han hade fått syn på en sork, precis vid rätt tillfälle. Och är det något Rudolf inte kan låta bli, förutom Gullekramar då, så är det sorkar. Nu dök han med last och allt och så var sorken borta och Rudolf mätt! Astrid var arg. Du vet så där arg som man bara kan bli när något viktigt går sönder. Och Rudolf hade haft sönder några Gullekramar. Inte bara för att han dök, eller hur, Rudolf? Visst var det så att du tagit dig en smakbit ur ett av paketen lite nu och då under flygningen? Astrid var arg på Rudolf, så han fick inte följa med till Drottningen. Drottningen blev rätt så glad över att Rudolf stannat utanför, fick Astrid veta långt senare. Allra synnerhet när hon hörde att han börjat prata med familjen Fiskmås. Astrid kan inte vara arg länge och de var nu i Sjöskoga By. Att hitta Gullefjuns hus var lätt. Det var iallafall ett hus för en Drottning.
banner-1244549_1920
Gullefjun bodde hos Drottningen och Astrid knackade på. Lite nervös, eftersom Drottningen är en katt och Astrid Brefdufwa en fågel. Man vet aldrig, tänkte Astrid, om Drottningen äter fågel såsom Rudolf äter sork.  Men inte behövde Astrid vara orolig. Drottningen äter inte Brefdufwor. Absolut inte när de dessutom kommer med Gullekramar. Astrid och Drottningen var lite oroliga båda två, så det var svårt att prata i början. Men det gick snart över och de skulle komma att bli mycket goda vänner.

Så fick då Drottningen sina Gullekramar och Astrid lämnade också över det som var kvar av de Gullekramar Rudolf hade haft med sig. Han fick inte komma in för Astrid. Och en och annan Gullekram saknades det en flisa av, några var lite trasiga och hoptryckta. Men vad gör väl det? Gullekramar var det och Gullefjun fick på så sätt Gullekramar av både sin vän och av Drottningen. Och magiska som Gullekramar är, hade Astrid och Rudolf färdiga paket att ta med tillbaka till Gullefjuns vän. Drottningen? Ja, hon fick också Gullekramar av Gullefjun!

Festen då? En stor fest blev det som hördes långt utanför Sjöskoga By. För Rudolf hittade Familjen Fiskmås och de blev goda vänner. De festade bland mycket annat, på det paket Gullekramar som var så trasiga att de inte gick an att lämna, tyckte Astrid, till en Drottning. Men om än trasiga, så är Gullekramar ändå Gullekramar till Familjen Fiskmås. (Astrid hade hört tisslas och tasslas om att familjen letade bland sopor och skräp, och inte var så noga med vems saker de tog heller). Och nog smög Astrid med några av de allra finaste Gullekramarna i paketet också. Även familjen Fiskmås behövde det som var fint. Men festen – den är en annan historia som det skulle komma att talas om länge!

seagull-72051_1280
Familjen Fiskmås med vänner
Annonser

6 thoughts on “Drottningen och Gullekramarna

 1. bbnewsab 2016-05-02 / 11:01

  Bra idé/uppslag till saga. Går att göra mycket på detta tema med kramar av olika slag, vilka kan bakas och levereras till behövande. Och vi alla behöver ju kramar. Ja, vi mår som allra bästa om vi dessutom själva får dela ut kramar.

  Jag tycker att Malte Mullvad i sitt bageri ska kunna baka inte bara magiska gullekramar (som visserligen ätes men samtidigt känns som äkta kramar gör och förmedlar samma härliga känsla inombords). Vad sägs om andra liknande bakverk som godnattkramar, födelsedagskramar, krya på dig-kramar, myskramar, Valentinkramar?

  Dags att sprida kännedom om vad denne oansenlige bagare Malte Mullvad håller på med i sitt magiska bageri. Hela Sverige behöver hans välsmakande och härliga gullekramar! Själv ska jag kontakta hans bageri för att beställa allehanda kramar, inte bara gullekramar, alltså, för vodare leverans till GV Pipili.

  Om jag förstått saken rätt, håller virus fortfarande på att förtära hennes sköra kropp inifrån, sedan snart tre månader tillbaka. Att under sådana ”arbetsförhållanden” kunna orka med att hålla denna fina blogg vid liv är i allra högsta grad beundransvärt.

  Själv så ska jag fråga Malte, om han har tid att komma till telefonen så att jag får byta några ord med honom, ifall det möjligen går att bifoga en liten skriven hälsning på de här kramarna som han ska baka till GV Pipili från mig.

  Jag tänker mig i så fall att citera några rader ur en sång, som går så här:

  Du är det finaste jag vet
  Du är det dyraste i världen
  Du är som stjärnorna
  Som vindarna
  Som vågorna
  Som fåglarna
  Som blommorna på marken
  Du är min ledstjärna och vän.

  Fast hur ska bagare Malte Mullvad kunna få plats med så mycket text på en gullekram? Åjo, det ska nog fixa sig. Malte är ju van vid att åstadkomma magiska under (inte bara i form av blixtar och dunder).

  Hur som helst: Sången i fråga, från vilken de vackra orden är hämtade, kan höras sjungas här: https://www.youtube.com/watch?v=9w1lCmXblKQ .

  Vassego, GV Pipili! Jag dedicerar härmed denna sång till dig! För att du är så go och rar. För att du ska orka kämpa vidare med din fina blogg. Och med livet som sådant. I alla livets skiftningar.

  Du förtjänar både Maltes hembakta magiska gullekramar och min verbala hyllning till dig!

  Krya på dig, GV Pipili! Ge inte upp! Kämpa på! Världen behöver sådana som du!

  Liked by 1 person

 2. Piia-Liisa Pisal 2016-05-02 / 11:38

  Pipili tackar och kommer inte att ge upp. Det har funnits det som varit både tyngre och svårare att gå igenom tidigare. Klarade jag det så kommer jag att hålla liv vid denna blogg också 🙂

  Och Malte Mullvad med vänner kommer säkert igen. Pipili ser lite nu och då någon ädel fjäder vackert skiftande åt indigo, inte sällan tillsammans med lite fler och mindre välputsade fjädrar dock bestänkta med guldpuder och vaniljmjöl? Och av levererade kramar saknas här och var en näbbstor bit understundom. Pipilis misstankar lutar mycket starkt åt en viss herr Rugguggla, men enligt honom själv har han inte rört levererade Gullekramar!

  Drottningen har haft allvarliga samtal med Astrid Brefdufwa angående detta men det är svårt att komma till rätta med, tydligen!

  Pipili tackar för uppmuntran och kämpar vidare ❤ och känner sig hedrad av dedikationen!

  Liked by 1 person

 3. bbnewsab 2016-05-02 / 16:23

  Ja, jag vill verkligen att du ska känna dig hedrad av denna dedikation! Trots ditt för närvarande febriga hälsotillstånd kämpar du på och håller bloggen aktiv och i allra högsta grad levande. Och jag noterar att antalet följare stadigt växer. Glädjande! Det visar att det lönar sig att satsa på hög kvalitet.

  Och det är helt otroligt att du trots att du är däckad av okänt virus och kanske även någon oidentifierad bakterieform klarar av att prestera på nuvarande höga kvalitetsnivå. Vid tillfälle måste du berätta mer om hur det går med virusbekämpningen. Bättre eller sämre? Förstås hoppas jag på att du äntligen, efter snart tre månader ska kunna häva virusbelägringen och kunna få återgå till ett även för ditt eget vidkommande acceptabelt liv som ”vanlig” EDS-sjuk.

  Krya på dig. Jag ska kontakta Malte Mullvad och be honom att baka ett dussin extra goda magiska gullekramar enkom för dig. Vem vet, kanske det kan snabba på tillfrisknandet? Men den där Rudolf Rugguggla bör npg inte vara den som ska flyga över med dessa gullekramar till dig, för enligt vad du berättat i ett annat av denna bloggs kommentarsfält lär denna rugguggla lämna både fjädrar och bitmärken efter sin på innehållet i presentförpackningen. Kan du inte berätta för bagare, att han bör byta ut denne Rudolf Rugguggla mot någon mer pålitlig gullekramsleverantör, förslagsvis en sådan som Astrid Brefdufwa, vilken ju är erkänt duktig och skötsam, både vad gäller att hitta rätta vägen till beställaren och vad gäller förmågan att överräcka presentförpackningen lika snygg och presentabel som när kramarna lades i densamma i bageriets förpackningsavdelning.

  Liked by 1 person

 4. bbnewsab 2016-05-02 / 17:19

  Men jösses amanda, GV Pipili. Är kanske Drottning Akka i lönndom lierad med den där Rudolf Rugguggla?

  Kanske förenade i sin faiblesse för just sorkkött?

  Fast i så fall är de ett helt omaka par. Jag har svårt att tänka mig ouppfostrade Rudolf som partner till drottninglika Akka.

  Tala om värderingar som krockar. Jfr talesättet ”Öst är öst och väst är väst – och aldrig mötas de två”. Jag skådar en mesallians av sällan sådat slag här. Rudolf + Akka = Sant?

  Nej, säg att det inte är sant, GV Pipili. Inte ens i sagans värld kan det väl vara sant? Låt vara att det är ett vanligt tema i just sagor, att en prinsessa blir kär i en fattig bonddräng utan utbildning.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s