FM – hundar i vårsolen

Våren är en underbar tid. I flera inlägg har under mars och april så har våren presenterats på olika sätt. Nu fick Livets Skiftningar en knuff från en grupp som kände sig lite bortglömda. Men inte är ni  fina FM-hundar det. Därför passar vi nu så här på söndagens allra sista timmar på att visa upp vad några av er varit ute på för äventyr under helgen som gått så här kommer en kavalkad av FM-hundar som njuter av vårsolen. Först ut är FM Kudo:
FM Kudo 160424
FM Kudo 160422 bild 1(3)

FM Kudo 160422 2(3)
Kudos berömda lilla kvist… och så en i reserv också! Livets Skiftningar har inte fått svar från Kudo om han tog med sig någon liten pinne hem under helgen, men tror nog att Kudo fick med sig nånting hem iallafall. Kan kanske vara bra att ha ett litet lager med småpinnar hemma om man inte kommer ut i skogen?
FM Kudo 160422 3(3)
Kudo har fått något grönt i munnen som inte tycks smaka så bra. Men vad gör väl det egentligen, när man kan ligga och bara vara vacker och njuta bland vitsipporna? Måste ju vila lite innan man kan fortsätta att busa. 

Matte om bilderna ovan: ”Morgonbus i skogen med FM Kudo”
Här nedan är det bestämt lite bus och kel i vårsolen. Att Kudo är nöjd går iallafall inte att ta miste på.

 

…och en bild på FM Kyra när hon vilar i soffan:

FM Kyra 160424.jpg
FM Kyra har varit ute i det fina vårvädret och tar igen sig när hon kommer hem. Soffan är helt underbar att ligga i, berättar Kyra.

Och här kommer FM Kerro:
FM Kerro 160421
Matte berättar om bilden nedan:”Under våra 3 månader tillsammans har han nog aldrig gått såhär fint hela promenaden😍 Varken hundar änder eller cyklar distraherade honom (chockerande – ja! 😂) riktig myspromenad 😃”
FM Kerro 160422
Matte berättar:
”FM Kerro är mitt namn, men när jag är lös så hör jag inte alls (haha😉) när ”matte” ropar hit, eller mitt namn, men ordet godis..det hör man ALLTID 😁Någon som känner igen sig? 😉
Matte klagade lite på att jag börjar bli för tung för att vara en knähund, vet inte vad hon pratar om jag är ju fortfarande lika liten som jag alltid varit? Se bara, jag passar perfekt här i hennes knä i solstolen 😂”
FM Kerro sitter i knä 160423
Matte:”Det bästa med att komma hem från en långpromenad på kvällen är när man får lägga sig i sängen och hålla om matte/bli omhållen tillbaka och kolla på tv tills vi somnar 😍😴 /FM Kerro
Ps. Matte har skrattat gott åt denna bilden, hon säger att jag ser ut som en hare😂”
FM Kerro vilar ut 160424

FM Krus vill också vara med:
Matte: FM Krus är ett totalt odjur idag och mattes självförtroende ligger i botten av någon sopkorg… Trevlig helg! 😌😂 

FM Krus 160422 Koottar i öronen
Men Krus – vad har du gjort för mattes självförtroende?

FM Krus njuter av våren både i skogen och på fältet. Men han vägrar bestämt att berätta vad han har gjort. Att han har gjort något nekar han inte till. Men Livets Skiftningar har nog sina aningar. Det kan vara dessa kottar i öronen som spökar igen. För knepet sprider sig som en löpeld från de lite äldre till de yngre hundarna. FM Kerro har också lärt sig knepet, berättar matte i en av kommentarerna. Undrar om inte FM-hundarna har sin egen FB-sida eller blogg där de kan berätta för varandra vad som fungerar 😉 Om inte annat har de någon form av kedja såsom det fanns i filmen om Pongo och de 101 Dalmatinerna. Där började en av hundarna ropa och så gick det från hund till hund så att alla fick reda på vad som hänt. Flera fodervärdar har berättat att FM-hundar är duktiga på att prata så att det hörs ordentligt. Och en signalkedja kan ju inte vara fel när man är FM-hund?

 

FM Fatzy, får som Drottning och även äldst av dagens hundar bli sist ut då hon tar en paus och riktigt njuter av våren. Och med bilden på Fatsy så avslutas denna kavalkad av underbara bilder på vackra FM-hundar.
Matte: ”Om man smyger riktigt tyst, så kan man ha turen att få spana lite på skogens drottning! 🙂
FM Fatzy chillar lite under morgonens skogspromenad. ❤ ”
FM Fatzy 160424 på skogspromenad
Livets Skiftningar tackar fodervärdar/fotografer för att ni delar med er så att många fler får njuta av att se dessa vackra hundar.

Foto och ev text (kursiv):
FM Kudo:  Julia Eklund (som också presenterar inlägget)
FM Kyra:   Ida Östling
FM Kerro: Isabelle Erlandsson
FM Krus:   Susanne Andersson
FM Fatzy:  Eva Qvick

11 reaktioner på ”FM – hundar i vårsolen

 1. M 2016-04-25 / 14:50

  Jag är ett litet vitt lurv, en liten chinese crested powder puff. Ni ser väldigt pampiga ut FM – hundar! Jag har varit kär i en schäfer en gång. Eller ja, jag voffar på varenda hund som jag möter. Måste ju beskydda matte. Hon tog mig till veterinären idag, hon tyckte att mina tänder inte varit lika fina och vita som era, det är säkert därför att ni tuggar på stora pinnar. Vet inte vem jag ska voffa till så matte vinkar, där jag bor på våning två är det är full snöstorm utomhus så om jag försökte smita med en ros så skulle den bli rutten. Matte var lite taskig idag hon tog mig till ett sterilt ställe, och lämnande mig och när jag vaknade så hade jag ont i tassen och bandage. För att inte tala om munnen! Men jag har förlåtit matte, hon ska ju faktiskt ge mig mat om ett tag. Dom där människorna, ibland är man butter på dom och ibland vill man bara ligga och mysa med dom. Nu ska jag försöka sova med matte. Mvh J tillsammans med matte M.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-04-25 / 16:44

   Hej J! FM Kudo här.
   Som du ser så gäller det att hitta en pinne som är alldeles lagom stor för just din mun. Sen måste man faktiskt låta människorna borsta ens tänder också, för då hålls tänderna fina. Gammeltanten ZsaZsa säger det iallafall och hon gillar det inte! Jaså Fatzy, du håller med ZsaZsa? Kunde just tro det, ni ”tanter” ska då alltid hålla ihop 😦 Men kom du bara ihåg J, att lyssna på vår egen hundkanal. Det är en kanal som bara hundar kan höra och den finns i flesta hus och hem där det finns hundar. Inte alls svår att hitta, du startar den med ett voff i din egen frekvens, sen är det bara att lyssna.

   Vi FM-hundar finns utspridda i hela landet och bor hos en fodervärd till dess vi är ungefär 1½ år. Det kan variera. Sedan får vi göra ett stort test och då blir det bestämt var vi ska jobba, men det visste du säkert redan.

   Livets Skiftningar hjälper oss också genom att visa upp oss så att vi kan få berätta vilka vi är. Om vi inte klarar testet så kan vi få vara kvar hos vår fodervärd om hen kan och vill ha oss kvar. Vad sa du, Fatzy? Jaha, om man som Fatzy är vad hon kallar för ”avelstik” får man också bo kvar hos sin fodervärd, men åka till BB Hilton (Hundavesstationen i Sollefteå) var gång man ska ha valpar!

   Kerro, Kyra och Krus hälsar också till dig, J!

   Nospuss/slick (ja, min tunga är stor 😉 ) men jag är snäll och väldigt lydig, tycker iallafall jag.
   hälsar FM Kudo!

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-05-02 / 11:22

  Å, vilket härligt blogginlägg med alla dessa så underbara, ja hart när oemotståndliga FM-hundar. både gamla och nya FM-hundbekantskaper.

  Jag säger bara: MERA!

  Låt det komma mer berätteler från FM-hundarnas förtjusande värld.

  Måste också ta tillfället i akt och berömma M för hennes fina kommentar här ovan. Hundar kan verkligen locka fram det bästa hos en del människor, i alla fall hos dem/oss som är sanna djurvänner.Vilket M helt klart måste vara.

  Och av GV Pipilis svar till M framgår att här har vi ännu en sann djurvän. För att inte tala om alla dessa mattar till FM-hundarna i bloggartikeln.

  Och denne FM Kudo med sina ”små” pinnar och ”oansenliga” kvistar. Nog för att hundar överlag älskar att visa upp, och leka med, pinnar. Men FM Kudo tar denna form av lek ett steg längre. Snart kommer han väl hemdragandes till matte med ett helt träd.

  FM Kudo måste nog bli alla bovars skräck framöver. Med de tänderna. Med det bettet.

  Hundförarens kommando till boven: ”Stå stilla, rör dig inte!” kommer säkert att åtlydas utan protester, när denne FM Kudo är i tjänst.

  Gillad av 1 person

 3. Piia-Liisa Pisal 2016-05-02 / 11:55

  Till och med en så stor stark herre som R Aschberg tyckte att han fick en rejäl smäll då han blev omkullslagen av en Polishund då Polisen visade vad hundarna går för. Han var ändå klädd för övning, men hade ingen lust att röra sig då hunden stod bredvid. Den som försöker springa från en polishund har förlorat redan innan start. Och Hundens käkar slår igen med omkring 300 kg tryck. Ca 50 kg hund i full fart som hoppar upp och slår med huvud och bröstkorg mot en flyende person. Hunden tar tag i arm för ett stopp endast om det behövs. Så fort den flyende är still stannar hunden. Disciplin.
  (Två länkar – del 2 är en direkt fortsättning på del 1)

  Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2016-05-02 / 15:55

  Två härliga och instruktiva videoklipp! Nr 2 borde visas på alla fängelser för att öka insikten bland kriminella, att om en polishund är deras motståndare, då kan man lika gärna ge upp först som sist. Om man inte vill åka på förnedrande stryk och bli rejält blåslagen i form av bitmärken med mera.

  Eller som Robban sade: ”Man har liksom ingen lust att resa på sig, när hunden har bitit sig fast i en. Utan man ligger still.”

  Det begriper förhoppningsvis alla som har livet kärt.

  Och hundens förmåga att hitta gärningsmannens bortkastade föremål, typ, i detta fall, en pistol, var ju heller ingen match för Jazon. Det blev ju raka spåret till den bortkastade pistolen. Inte minsta tvekan

  Det är en fröjd att se polishundar som Jazon ”in action”. Och också studera samspelet mellan hundförare och hund. Hunden vet vem som bestämmer. Efter sitt ingripande sitter Jazon intill sin husseoch tittar ömsom på honom ömsom på tjuven och gör sig redo att invänta nästa order.

  Fast ska just FM Kudo börja arbeta som polishund, då behövs det nog nya skyddsvästar med högre hållfasthet än dagens skyddsvästar. Med ett bett från FM Kudos käftar, vältränade som de ju är efter allsköns kånkande av ”små” kvistar och ”oansenliga” pinnar, torde nog ett bittryck på 300 kilopond vara att betrakta som ren ”uppvärmning”, innan det grövre artilleriet sätts in.

  Tror du inte det, GV Pipili?

  Gillad av 1 person

 5. bbnewsab 2016-05-02 / 16:08

  Måste bara tillägga om FM Kerro: Närbilden/”Passfotot” på Kerro, med den bedjande blicken tittande rakt in i kameran, är verkligen full av starka känslor. En helt förtjusande bild!

  Vad gäller att ha längst tunga: Vem av FM Krus eller FM Kudo blir vinnare i den grenen? Ingen av dem behöver iaf tänka på att bära slips eller haklapp på finare middagsbjudningar för hundar.

  Tror du, GV Pipili, att det finns kameleontgener i dessa båda hundars arvsmassa? Fast å andra sidan, kameloenter är ju kända för att liksom rulla ut sin tunga. I FM Kudos och FM Krus’ fall hänger tungan bara där som en sorts ”halsprydnad”.

  Med dessa foton, oavsett av vilken hund, har du givit gulligheten ett ansikte, GV Pipili.

  Så bedårande vackert att titta på. Och, som vanligt, bra samspel mellan text och bild.

  Voff på dig! Nu måste du övertala fler fodervärdar att visa upp också sina hundar här på din fina blogg. Ochse till att det blir återbesök av redan känd hundar. Vad gör exempelvis FM Fatzy och FM Jönso nu för tiden? Det är väl inte bara kottar i öronen som gäller för FM Jönso?

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-02 / 16:59

   FM Jönsö går på Polishögskolan för blivande polishundar. Det är vad jag vet. Jag lovar att om jag får veta mer om Jönso så kommer jag att dela det med er läsare. Jönsos mor Fatzy är tillbaka efter tre månader på BB Hilton och trivs som avelstik hos matte/fodervärd Eva Qvick. Hon kommer troligen att få ge liv åt en eller kanske två kullar valpar till innan pensionärslivet väntar henne. Jag vet inte exakt vid vilken ålder tikarna går i pension.

   Och det kommer fler FM-hundar! Nyligen anmälde sig FM Jeck med matte Ulla-Britt och presentationen kommer så snart jag orkar sätta samman det till en fin bild.

   Även FM Joy, som vandrar i Regnbågsbrons land kommer att hedras med ett inlägg. Hon hade en fin tid med mycket glädje under det dryga år hon var hos matte Stephanie. Det är matte själv som vill att Livets Skiftningar ska skriva om Joy.

   FM Jönni med matte Ullrika är också en ny bekantskap vi ska göra. FM Jönni är dessutom dotter till Fatzy.

   Så alla ni som väntar på FM-hundar – ge er till tåls 🙂 De kommer. Ni har väl inte missat att de har någon form av egen radiokanal, hörde viskas om ”Fäferradio” Ett ”vov” – i din egen frekvens och du är uppkopplad 😉

   Gillad av 1 person

 6. Piia-Liisa Pisal 2016-05-02 / 16:44

  Jo, risken finns. Jag är dålig på detta, men på denna film mäts Schäferns bittryck upp till knappa 250 pound vilket torde motsvara dryga 100 kg. https://www.youtube.com/watch?v=ADDxe24ud90 Andra uppgifter säger ca 55 kg/kvadratcm.

  Bitskador från hund kan bli mycket allvarliga. Svensk lagstiftning har ett förbud mot hundar som visar aggressivitet, biter och inte släpper på kommando, eller ”svårligen kan fås att släppa”.

  Ett är dock säkert – det finns inte en chans att komma loss om Schäfern bestämt sig för att inte släppa. Själva bittrycket är inte det viktigaste, utan i detta fallet, om jag förstått rätt, är det uthålligheten och viljan till att ”kampa” som avgör. En schäfer som inte har viljan till kamplek får svårt att fungera i situationer då det gäller kvarhållande av flyende person.

  Ett exempel på generell styrka: Den schäfertik, Zola, som jag hade för många år sedan hade inga problem att dra omkull mig och med ett vanligt halsband och koppel dra mig över en gräsmatta. Hon vägde ca 35 kg och jag strax under 100 kg… Då kan tilläggas att FM-hundarna ofta väger ca 15-25 kg mer än Zola och en del är tränade på att hålla fast, men inte skada i onödan. De tar alltså inte i för fullt om så inte behövs. En hund är oerhört känslig i munnen och kan reglera trycket mycket väl utifrån behov. Att från att ta mjukt och lyfta undan till att hålla hårt och stadigt. Vilka egenskaper som tränas särskilt är beroende av vilket yrke hunden får.

  //Pipili

  Gillad av 1 person

 7. bbnewsab 2016-05-02 / 16:54

  Tack för informativt svar!

  En undran: Hur många hundar har du varit matte åt? Namn på dem samt ras.

  Jag känner till Zola och Zsa-Zsa. Men finns det månne ännu fler? Kanske någon gammal ”ungdomsförsyndelse” som du glömt att berätta om här på din blogg? (Eller du har kanske berättat men att jag har glömt bort det hela, för just nu är det blott de två hundnamnen som jag kan erinra mig.)

  Apropå det, Jag zer att du har intrezze för zåna namn zom innehåller bokztaven Z. Hur kan det komma zig? Ren zlump eller?

  Gillad av 1 person

 8. Piia-Liisa Pisal 2016-05-02 / 17:19

  Jag har som vuxen bara haft Zola och ZsaZsa. Döpta efter kända personer. Z av en tillfällighet! Av raserna långhårig schäfer resp blandras rottweiler/schäfer (80 – 20 % ung). Som barn en drever vid namn Citty f.-62 och vandrade över bron -74. Därefter är det mina föräldrars hund Raij under slutet av 80-talet till mitten av 90-talet. En Hamiltonstövare. Kommer inte ihåg hur gammal han blev, men tror att han blev ca 10 år. Sedan har det funnits hundar runt omkring mig, men dessa är de som lämnat de djupaste avtrycken hos mig.

  Hästar och hundar har alltid tilltalat mig, mycket därför att de likt människan är flockdjur.
  Nu har jag ju katt, för jag klarar inte av att vara utan djur efter att ha haft djur av något slag sedan mitten av 80-talet. Främst ankor, gäss och katter. Innan Drottningen, Akka, kom in i mitt liv april 2015 hade jag Saratoga som var en Ragdollhona. Hon somnade lugnt och stilla, för att inte vakna något mer, hemma endast åtta år gammal mars -15.

  I livet är Drottningen Akka Helig Birmakatt 12 år nyligen fyllda och Gammeltanten ZsaZsa som blir 11 år i juli. Kan tilläggas att hon svarat mycket bra på behandlingen och hältan är så gott som helt borta nu. Hon och min (Pipilis) far lever pensionärsliv tillsammans.

  //Pipili

  Gillad av 1 person

 9. bbnewsab 2016-05-02 / 17:31

  Ja, det ante mig att du har haft djur som nära vänner ända sedan uppväxten.

  När Bill Clinton inte längre fick sova i samma sovrum som hustru Hillary, sedan hans otrohetsaffär med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky blivit avslöjad, blev hans hund Buddy hans bästa vän och kompis (därav namnet Buddy som ju betyder just kompis).

  Och i skolsammanhang har man börjat med att låta skolbarn bedriva högläsning inför/med hundar som tålmodiga lyssnare, allt för att avdramatisera detta med att prata inför/med främlingar.

  Barnen själva brukar berätta att hunden lyssnar intensivt på deras läsning, oavsett hur hackig och stakig den må vara.

  En typisk win/win-situation, alltså. Till gagn och båtnad för både människa (barn) och djur (hund).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s