Hjälmaren runt del 1

arboga-883819_1920
Resan börjar i Arboga. Därifrån gamla vägarna genom staden och en bit längs Hjälmare Kanal med första stoppet vid Hjälmare Docka.

Hjälmaren Runt 2014 Örebrocyklisterna
Hjälmaren runt         (Bildkälla: Örebrocyklisterna)

Kristi Himmelsfärdsdag och dagarna däromkring är en utflykt Hjälmaren Runt att rekommendera. Kartan ovan visar den sträckning cykelloppet med samma namn har. I år 2016, går detta av stapeln den 14 maj och Örebrocyklisterna arrangerar.

Men nu är det inte på cykel som Livets Skiftningar tar sig runt Hjälmaren, utan med bil. Det blir lite längre, men stoppen kan lättare anpassas efter intresse och de upplevelser som står att finna. Texten bygger på minnen från alla de gånger som författaren åkt denna väg. Det är nu mer än femton år sedan senaste gången vilket innebär att du som nu tar bilen och åker Hjälmaren runt kan mötas av andra vyer än här presenterade.  Då det är många stopp längs vägen delar jag upp denna resa i två artiklar. Denna  artikel handlar om den del av resan som tar oss från Västmanland, in i Sörmland och slutar vid Julita Gård i Sörmland. Del två kommer att ta oss in i Närke och fortsätta följa Hjälmarens södra strand och vidare de västra och norra delar och sluta  ungefär  på gränsen mellan Närke och Västmanland.

Hjälmare Docka 2 jaksch.se
Hjälmare Docka                                              (Bildkälla: jaksch.se)

Resan tar sin början i Arboga och första stoppet är vid Hjälmare Docka. Det är en upplevelse att gå omkring i en miljö som har så många år på nacken. Hjälmare kanal hör till Sveriges absolut äldsta kanaler och torrdockan är fascinerande liksom slussen. Ibland har det varit helt tomt på både båtar och människor, ibland det rakt motsatta. Men så tidigt på säsongen är det ofta mycket lugnt. En god matsäck med förmiddagskaffe att njuta till vårens ljud och dofter. Platser att sitta på finns gott om, även om det kanske inte är bord och stolar i första hand. Att vandra runt bland båtar och byggnader i torrdockan, är att bli förflyttad till en annan tidsepok. Lyssna noga, lukta och känna dofter av tjära och färg. Doften av Cuprinol skickar iväg en drömmare på en tidsresa sådär 40 år bakåt i tiden. Lutad mot magasinets  faluröda vägg intas kaffe och smörgås innan stoppet avslutas med en kortare promenad längs med kanalen.

Hjalmare-kanal-1280-3 docka sveaskog.se
När promenaderna är avslutade och matsäcken inpackad är det dags att fara vidare till nästa stopp som inte ligger så långt från Hjälmare Docka.

Hjälmare Kanal docka hembygd.se
Tor på Hjälmare Kanal på väg mot Hjälmare Docka. (Bildkälla: hembygd.se)

Då resan kan tyckas lång är det ibland frestande att hoppa över detta ställe, men rekommendationen är att trots allt ta tid att stanna. En utflykt som Hjälmaren runt måste få ta sin tid. Saknas tid är det bättre att välja annat utflyktsmål. Hjälmaresund och om intresse finns, Stora Sundby Slott.

Hjälmaresund hoffnersdata.se
Vy över Hjälmare Sund (Bildkälla: hoffnersdata.se)

Hjälmaresund fotosidan.se
Vy över Hjälmaresund och kalklinbanan utan wire (Bildkälla: fotosidan.se)

Hjälmaresund och Stor Sundby väcker goda minnen. Stoppet vid Hjälmaresund innebar mjukglass! I den lilla byn fanns då det begav sig en affär och en kiosk. Kiosken hade den godaste mjukglassen under hela färdvägen!

Hjälmaresund tätort trafikverket.se
(Bildkälla: trafikverket.se)
Utsikten vid Hjälmaresund är fantastisk. Det finns många fina platser att stanna på och för den som väljer att ta extra god tid på sig kanske det kan vara en lämplig plats att övernatta på då det finns en fin camping vid platsen. Att utforska Hjälmaresund och Stora Sundby är värt några timmar. Unik är också kalklinbanan som levererade till Köping. Många är historierna om de som åkte med i linbanans korgar, ofta för att träffa sin käresta, över Hjälmaren och Mälaren fram till Köping. Hur stor sanningshalten i dessa är låter Livets Skiftningar vara osagt.

Linbanan vid Hjälmaresund nyatider.nu
Kalklinbana vid Stora Sundby (Bildkälla: nyatider.se)
TAM30-Linbanan1-20130919-dvdomslag-ill15
(Bildkälla: teknikarv.se)

Stora Sundby är väl värt ett besök. Att avsätta  en hel- eller halvdag på Slottet för de intresserade ger mycket. Där finns också möjligheter till flera olika aktiviteter allt utifrån besökarnas intressen. Om inte så är slottets historia och dess arkitektur bara det ensamt värt ett besök.

Stora Sundby slott minutsida.blogg.se
Stora Sundby Slott (Bildkälla: minutsida.blogg.se)

”1200-talet var århundradet då inkarikes grundlades, korsfararna erövrade Konstantinopel och Marco Polo kastade loss mot Kina. Det är också då historien om slottet Stora Sundby tar sin början. Det började med ett enklare försvarsverk, strategiskt placerat vid Hjälmaresund, vars grund fortfarande finns att beskåda i ekparken intill slottet. Borgen omnämns tidigt och man vet att den bland annat belägrades 1364 av Albrekt av Mecklenburg som låg i strid med Magnus Eriksson om att bli Sveriges kung. Under 1400-talet övergavs den gamla borgen och en ny uppfördes på den plats där slottet står idag, vackert belägen vid Hjälmarens strandkant. …” (Information storasundby.com)

Stora Sundby slottsguiden.se
Stora Sundby Slott (slottsgiden.se)
När platsen där Hjälmaren och Mälaren möter varandra (vilket de gör inte långt från Stora Sundby) väl är utforskad går färden vidare mot denna skildrings sista mål. Nordiska Muséets Julita Gård. Julita är även det en plats som går att utan vidare tillbringa en heldag på, men även ett kort stopp vid gårdsbutiken kan vara tillfyllest. Allt som säljs där är produkter från gården. Låt barnen träffa de kända figurerna Pettson och Findus. Lantbruksmuséum, butiker, trädgårdar, Julita Gårds stora slottsliknande huvudbyggnad. Ja, här finns verkligen något för var och en. Att övernatta ståndsmässigt går också bra. Kanske ett alternativ om camping känns för enkelt.
Här får bilderna tala:

Petson och Findus Julita gårdPettson och Findus (Bildkälla: Samtliga bilder från Julita Gård är hämtade från Nordiska Muséets informationssida. Se länk nedan)

pettsons_hus_peter_segemark_nmf4705 Julita Gård
Findus och Pettsons stuga

Mejerimuseum Julita
”Gårdsmejeriet
Julita gårdsmejeri kom till som en anpassning till den nya tiden i jordbruket. Billig import av spannmål från både Ryssland och USA gjorde att Sveriges lantbrukare satsade på mjölk istället för på spannmål. Mejeriet var en del i självhushållet men också en viktig inkomstkälla. Mjölken användes till smör och ost, båda av hög kvalitet. Det mesta av smöret exporterades till England.” (Nordiska Muséet, Julita gård)
Avslutningsvis en bild över huvudbyggnaden på Julita  Gård:
julita2 Huvudbyggnad1. Fakta om Hjälmaren (Wikipedia)
2. Fakta om Hjälmaren (SMHI)
3. Hjälmare Kanal (Sveaskog)
4. Stora Sundby Slott
5. Bilder från Hjälmare Kanal
6. Julita Gård Nordiska Muséet

7. Julita Socken, Wikipedia
Bildkällor:
Collage:
1. Julita Skans, 2. Livstallet. 3. Gammaldags äppleträd, Fruktträdgården (Nordiska Museet)
Presentationsbild:  freedomtravel.se

7 reaktioner på ”Hjälmaren runt del 1

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-08 / 07:33

   Tack 🙂
   Roligt att du gillar den!

   Det är en fantastisk resa. Allra synnerhet nu när vi är i lövsprickningens och vitsippornas tid. Då är det en matta av vitsippor som täcker marken ända till vattenbrynet. Så vackert när solens strålar letar sig ner mellan träden och skapar nästan en sakral bild.

   Vi har förmånen att bo i ett land som dessutom tillåter oss att komma riktigt nära. Nästan längs hela Hjälmarens södra sida går bilvägen nära strandlinjen och det är oändligt vackert. Delar är inhägnat med fårstängsel, och då är det byggt trappor så att det går att ta sig ned till strandkanten…

   En fikastund i sådan miljö är bland de vackrare upplevelserna ❤
   //P-L

   Gillad av 2 personer

 1. bbnewsab 2016-05-08 / 09:20

  Det verkar vara en upplevelserik färd på många vis. Du äger helt klart en talang att väcka intresse. Sverige ÄR ett vackert och naturskönt land. Och dina reseberättelser, GV Pipili, framhäver detta på ett både lockande och inspirerande sätt.

  Ser fram emot del 2 i din reseberättelse.

  Extra guldstjärna till dig för de så väl genomtänkta illustrationerna! Mycket vackert och inbjudande!

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-08 / 09:36

   Tack för din kommentar. Det värmer ❤ att kunna väcka upptäckarglädjen för de nära upplevelserna. Jag har en önskan att visa att det ofta finns mycket att se i den trakt man lever och verkar i. Det är kanske inte nödvändigt att åka många hundra mil för att upptäckka både vackra naturmiljöer, kultararv, arkitektur och mycket mer.

   Ibland får jag känslan av att vi kan vårt närområde sämre än vad vi kan miljöer långt från där vi bor. Så för ovanlighetens skull – en uppmaning till er läsare:
   Utforska er närmsta omgivning och jag är säker på att ni kommer att finna sådant ni inte hade en aning om fanns!
   Lycka till och Trevlig Resa!
   //Pipili

   PS! Jag tycker inte om (synliga) guldstjärnor 😉 helt enkelt för att de hos Pipili väcker alldeles för många negativa minnen från skolans grymma värld.

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-05-08 / 10:16

  Det går inte att omprogrammera dig vad gäller guldstjärnorna?

  Iofs förstår jag, tror jag, hur du resonerar därvidlag.

  Men samtidigt tycker jag som så, att OM någon nu förtjänar en guldstjärna, ska man väl kunna få utdela/överlämna en sådan för att visa sin uppskattning.

  Ifall man anstränger sig, går det ofta att finna skäl till utdelning av guldstjärnor till de allra flesta av oss. Åtminstone någon gång, i något sammanhang.

  Skillnaden ligger nog mer i hur lätt och enkelt det är att finna dessa skäl.

  Hos just dig, GV Pipili, är det inte oväntat förstås extra lätt att hitta anledningar till utdelning av guldstjärnor.

  Att dina skollärare – och klasskamrater – uppenbarligen var av en annan åsikt än jag därvidlag får stå för dem. Jag kan blott konstatera att jag inte delar deras uppfattning.

  För övrigt är jag av den åsikten, att folk överlag nog märker om en bloggartikel förtjänar guldstjärnestatus eller inte. Oavsett om guldstjärnan i fråga utdelas på riktigt (låt vara symboliskt) eller förtigs (läs: kommuniceras/överlämnas under lite mer diskreta former).

  Kort sagt: Jag tycker att du ska försöka programmera om dig härvidlag, GV Pipili. Och helst komma till insikt om att de avtryck dina skollärare, och kanske även medelever, satte i din hjärna (”själ”) inte måste gälla för all framtid.

  Med din fina blogg har du definitivt visat, att dessa personer (från det förflutna) inte hade det allra bästa omdömet. Det är inte utan att jag kommer att tänka på musikartisten Per Gessle. Hans skollärare informerade honom om att hans texter knappt dög att torka sig i rövven med. Några år senare älskades Per Gessles texter av människor (Roxette-fans) världen över.

  Av detta lär man sig, att det inte sällan kan vara bra att kräva att få en ”second opinion”. Inte bara när det gäller sjukdomsbedömning och val av terapiform.

  Åsedås, GV Pipili! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-08 / 11:14

   Tack för de fina orden!
   Jag ska göra mitt bästa. Förnuftsmässigt förstår jag, tar till mig och uppskattar verkligen Guldstjärnan. Men så är det taggen, den med hullingar som sitter dold i emotionerna guldstjärnan väcker hos mig. Men omprogrammering borde vara genomförbar, om än att det, som så mycket annat, måste få ta tid.
   Från vännen
   //Pipili

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s