Valp, glädje och bus – FM Kerro

FM Kerro 9 veckor gammal Isabelle Erlandsson
Isabella, matte till FM Kerro som på bilderna ovan är nio veckor, förväntade sig ett men fick något helt annat. Idag har Kerro hunnit bli hela fem månader.

Så här en försommardag bjuds på skratt och kärlek och en del frustration, tårar och rädsla. För livet med FM-hundvalp blir inte alltid som tänkt. Men något du som husse/matte till en valp kan vara säker på är:  Du kommer aldrig någonsin att ha långtråkigt! Både FM Kerro (född 8 december 2015) och matte Isabella berättar här om en del av allt vad de har varit med om.

FM-Valp fr HAS maj -16
FM Valp (Bildkälla ”BB Hilton” HAS maj 2016)

Om FM-hundarna brukar sägas att de är ”väldigt mycket hund”. Med det menas att det kanske inte är så lätta att fostra, men alltid villiga till lek och arbete utifrån sin ålder. Och blir det långtråkigt, ja då hittar man väl på något själv 😉
FM Kerro 11 april Spanar in vägrar gå
FM Kerros matte Isabella berättar om denna bild: ”FM Kerro har börjat med något fuffens att vägra gå ibland så idag när vi promenerade och han satte sig ned på marken och tvärvägra kände jag bara jaja skitsamma… Det var väldigt fint väder och vi gick vid vattnet så jag slog mig ned på bänken och tänkte att jag likaväl kan sitta och njuta av det härliga vädret en stund, hann inte mer än att sätta mig så hade jag denna lilla voffi i knät ”vadå skulle jag sitta på marken eller” 😂 Så där satt vi en stund och bara njöt av livet och varandras sällskap (och kollade på ankor, cyklister och massa konstiga människor såklart) 😜” 

Livets Skiftningar fick mejl från Kerro för en tid sedan. Det verkar som att det sprider sig att vi står på hundens sida och låter FM-hundarna själva få komma till tals. Kerro skrev nämligen själv och berättade en del om vad han gjort. Han var inte så förtjust i att matte skulle berätta eftersom han själv ville välja vad som skulle berättas om. Du känner väl till att ni FM-hundar har en egen radiokanal där ni kan utbyta erfarenheter och tips? Ett ”vov” i din frekvens så är du uppkopplad. Andra hundar är välkomna, men givetvis står FM-hundarna för den tekniska biten.

FM Kerro och tuggbenet 1 av 2
När jag vilade kom jag på en toppenidé! Om jag har vattenskålen vid en tass och mitt tuggben vid den andra – då behöver jag knappt inte mer än flytta lite på mitt huvud när jag vill byta. Visst är det bra?

För några veckor sen, i början av maj, sprang jag rakt in i väggen och gjorde illa min tass. Det gjorde så ont att matte och jag fick åka till en dum farbror som klämde och kände på det onda. Han sa att jag skulle äta smärtstillande, vad nu det är. Dessutom, hör och häpna, fick jag bara koppelrastning i en vecka och dessutom lekförbud. Jag undrade verkligen hur jag skulle klara av det?!? 😳😱 Farbrorn sa också att om jag inte kunde gå några dagar senare skulle det bli något han kallade för röntgen och det lät inte allas roligt. Vi höll både tassar och tummar för att jag skulle slippa! 😄 När jag kom hem var jag såååå trött att jag sov middag för första gången någonsin 😂 . På bilden under texten ser ni när jag vilar middag!
FM Kerro vilar maj 16
Jag måste berätta att jag älskar att busa med matte! Och att bita på saker, som när jag bet på tapeten, ja, helt enkelt busa lite och har roligt. Så när matte höll på och städade för ett tag sedan lade hon ett par smutsiga strumpor på ett litet bord, hon skull ta dem med till tvättkorgen, men ville göra klart det hon höll på med först. Och strumpor är roliga. Dessutom luktar de gott, så gissa vad jag gjorde? Jag tog dem snabbare än snabbast. Jag menar, jag är ju inte för inte en FM-hund, och så sprang jag. Upp i soffan och matte efter. I all hast lyckas jag svälja en av strumporna, men var ändå rätt nöjd med min insats. Men konstigt nog så var inte matte alls glad. Hon ringde veterinär, tror att det är samma som den där farbrorn som kände på min onda tass, och konsulent. Lite osäker på vad konsulent är, men matte pratar om konsulenten ibland. Ja, ska väl erkännas, kanske lite oftare när jag har busat än annars. Det brukar betyda att jag får prova något nytt. Ibland är det roliga saker, men inte alltid. Det är roligt att lära sig nya saker, men inte sådant som innebär att jag måste ligga still, vänta, eller låta bli att ta upp det jag hittar. Jag höll på att glömma, ni undrar förstås hur det gick med strumpan? Jodå, den kom allt ut rätt väg, så allt gick bra!

FM Kerro som svalt en strumpa samt gjort illa tassen
Här är en bild på mig när jag har ont i tassen.
FM Kerro och tuggbenet 2 av 2 10 maj
…och här en bild till på mig och mitt goda tuggben!

Jag har en favoritperson. Matte är bra, men ingen går upp emot husse. Så när husse har varit borta några dagar, han arbetar åt försvaret, går jag och matte och möter honom när han kommer hem. Försvaret – undrar om det är samma ”försvaret” som i mitt namn? Iallafall brukar jag och matte gå och möte husse när han är på väg hem och innan jag ser och känner lukten av honom säger hon: ”Var är husse?” Då blir jag så glad att jag knappt vet vad jag gör och så springer jag. Jag känner ju nästan på en gång då att han är inte långt borta. När jag sen ser honom gör jag glädjeskutt och gnyr och gnäller, bara av ren glädje. Jag vill försäkra mig om att husse (och matte med, förstås) verkligen förstår hur glad jag är över att husse äntligen är hemma. När jag var liten så sprang jag och lade mig på husses fötter så fort jag kunde för att jag inte skulle bli uppäten. Jo, det är säkert. Jag är helt övertygad om att jag hade blivit uppäten om inte jag fått ligga på hans fötter. För det var två stora läskiga saker, katter kallas de visst, med jättevassa tänder och lika vassa klor som tyckte att jag skulle nog smaka gott till lunch! Men var jag hos husse vågade de inte ta mig.FM Kerro har gått och lagt sig!
På de här bilderna ligger jag och vilar! För ibland är det jobbigt att springa och leka. Men egentligen är det ännu jobbigare att vara alldeles stilla, när jag bara vill springa. Jag har mer jag skulle kunna berätta, men det här får räcka för idag. //FM Kerro
PS! Tapeten är en egen historia, men den spar jag till en annan gång.

TACK till FM Kerro och matte Isabella för att ni vill medverka.
Foto: Isabella Erlandsson, där ej annat anges.
//Livets Skiftningar

Visningsbild: Arkivbild Pixabay.com

11 reaktioner på ”Valp, glädje och bus – FM Kerro

 1. bbnewsab 2016-05-24 / 08:08

  Perfekt anslag, GGV Pipili!

  Och den här idén att låta FM-hundarna själva få komma till tals och ge sin version av allt som händer och som de är med om är smått genial.

  Roligt och informativt på samma gång. Kryddat med stora portioner kärlek.

  En undran: Har FM Kerros tass blivit helt återställd nu? Så att han slipper linka.

  Och så vad det det där med att bita i tapeten.

  Att bita i det sura äpplet har jag hört talas om. Men att bita i tapeten – DET var något helt nytt.

  Ser fram emot att få läsa om det i ett kommande bloggavsnitt. Med både mattes och FM Kerros egen version av det hela.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-24 / 16:09

   Ja, det var ju det där med tapeten. Kerro och matte är inte riktigt överens om hur nödvändigt det var, därför ville Kerro spara det ”till en annan gång”. Matte var inte glad, iallafall. Däremot har inte Kerro sagt något om att han fortfarande skulle ha ont i tassen, så det läkte säkert bra. Bilden där Kerro hoppat upp på bänken är tagen ett par veckor efter att han slagit i sin tass. Pipili får skriva och höra om Kerro vill berätta mer. Han hade skrivit lite till i mejlet, men tyckte att det fick räcka med vad som är i artikeln för denna gång. Så tar vi resten sen 😉

   Kerro hälsar: ”Voff voff och puss på nosen. Ha det gott alla FM-kompisar och andra på både fyra och två ben.”
   //Pipili

   Gillad av 1 person

  • Isabella 2016-05-24 / 22:26

   Hej!
   Vad roligt att du gillade inlägget om Kerro! 😃 Kan meddela att han blev helt återställd efter skadan, en vecka med bara kort koppelrastning och utan bus gjorde sitt (även om det var hemskt för oss alla😂) Han är numera precis som vanligt! Tapethistoren får du absolut höra om i nästa blogginlägg!

   /Isabella

   Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2016-05-24 / 22:35

    Tack matte Isabella för lägesrapporten. Förstod på Kerro att ni inte var riktigt överens ang tapeten och ser fram emot att få höra båda versionerna. 😉 Förstår hur fruktansvärt, hemskt och svårt och hur synd det var om Kerro den veckan. Kanske inte matte och husse stod så högt i kurs just då? Men det känns gott att höra att tassen läkt så bra 🙂
    //Pipili

    Gillad av 1 person

 2. Piia-Liisa Pisal 2016-05-25 / 01:27

  Inte bara valpar som ska läras upp! Här spelar Hemvärnets Musikkår, Guldsmedhyttan (Örebro län) Svensk Polismarsch och med sig har de en mycket ung musiker. Taktsinnet finns, liksom kunnighet och vilja att spela.
  Musiken tillägnas här alla Polishundar och FM-hundar.

  Svensk Polismarsch av Per Grundström, Framförd i Stockholm 2015

  Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-05-25 / 22:28

  Ja, den lille trumslagarpojken är fascinerande att se. Han tar sitt trummande på stort allvar, fast han blir tyvärr störd av en del i publiken.

  Mannen som hanterar cymbalerna är också spännande att titta på. Bäva månde alla hus- och spyflugor som råkar befinna sig i hans närhet, när det är dags för spelning. De lär inte bli långlivade. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s