Älskade Mamma!

treatment-1327811_1920
Att vara mamma…

Att vara Mamma*, att bli kallad för Mamma är en av de absolut finaste titlarna som går att tänka sig. Mamma är av tradition en kvinna som har gett liv åt ett barn, men rymmer så oändligt mycket mer. Mamma är kärlek och Livets Skiften vill idag ge några exempel på att vara Mamma och dess innebörd. Mamma hör ihop med barn. Det lärde de flesta av oss redan som små. Hur många har lekt ”Mamma, pappa, barn”? Vilka är då våra barn? Ta en kort paus och fundera över frågan och lyssna till Jan Malmsjö.

nature-782591_1920
Att skydda en man älskar…

En bloggkollega skriver, likt många andra, om Mamma idag: ”Hey, all of you who know mothers. Celebrate them on the Swedish Mothers Day May 29. They are worth celebrating, because they gave us all life. Never mind what they did after that. Just celebrate them for that. Giving you life.”  (Hej, alla som känner mammor. Fira dem på Mors Dag. De är värda att uppvaktas för att de gett oss alla liv. Bry dig inte om vad de gjort efter det, utan fira dem just för att de gav dig livet.**) Läs gärna hela inlägget och se på de vackra bilderna FärgaregårdsAnna målat. Anna är en fantastisk konstnär och skribent. Hon uttrycker något viktigt. Att fira Mors Dag är att fira livet. Vi hedrar och uppmärksammar dem som ger liv. Men att vara Mamma är mer än att ge liv. Det är också att upprätthålla liv och ett liv där kärlek och omtanke får vara ledorden för dagen. I kärlek finns respekt för livet som sådant. I omtanken finns uppmärksamhet på de behov som våra barn har.

FM Fatzy valp bild 1
Se mig, mamma! (Foto: BB Hilton, HAS)

Att vara Mamma är att använda sina sinnen för att kunna ge barnen det de behöver. Att ge av sig själv för att våra barn alltid ska kunna känna att mamma finns där, oavsett vad. Och att vara Mamma har inte särskilt mycket med vilken art eller ras vi tillhör. Inte heller om vi är unga eller gamla, han, hon eller hen. Människa, hund, katt, häst. Fågel eller kanske fisk? Hur många kallar sina husdjur för barn? Bilden ovan visar en av FM Fatzys valpar som föddes i början av 2016. Mamma FM Fatzys sista kull. Hon har nu gått i pension som avelstik och Fatzy och hennes ”mamma” Eva Qvick behöver inte längre skiljas åt i tre månader för att Fatzy ska åka till vad Eva kallar BB Hilton för att valpa. FM Fatzy har lovat att återkomma med en artikel om sig och sina ungar FM Jötto, FM Jönso och FM Jönni.

Matte Eva m FM Jönso mars 16
Eva Qvick med FM Fatzyz son FM Jönso (Foto: E.Q. Privat)

Kärleken går inte att ta miste på och den är ömsesidig. Mamma är att älska, under alla omständigheter. I alla väder, i alla situationer. Även om både frustration, ilska och rädsla kommer till uttryck så dominerar kärleken. Kärleken till dem vi kallar för våra barn, små som stora. Människa eller djur. Men att vara mamma är inte kravlöst eller ens lätt alla gånger. Att vara mamma innebär relation till en annan varelse och relationer är svårt. Relationer ställer krav och relationer skapar stundtals stora problem. Relationer kräver att vi förstår varandra, och då inte bara relationen mamma – barn. Relationer som bygger på kärlek, förståelse och omtanke. Relationen mellan två vuxna personer som lever tillsammans är, om det är en sund relation, jämbördig. Personer som har att ta hand om barn. Ett barn är beroende av de som tar hand om det för sin överlevnad under åtminstone en period av sitt liv. Oavsett ålder är vi barn till våra föräldrar och våra barn förblir barn även då de flugit ut ur boet och skaffat ett eget liv och kanske egna barn. Och mamma är alla som känner sig som en mamma!

new-born-702548_1920
Beroende av mamma för att överleva.

I en parrelation innebär moderskap också att de som står för detsamma är överens om hur det ska se ut. Det betyder inte med nödvändighet att individerna har samma synsätt och tankar kring den omsorg moderskapet innebär eller agerar lika, men det är viktigt att vara överens om exempelvis gränser. De flesta ungar lär sig snabbt att skilja på vem som tillåter vad. Det sägs att vad gäller mänskliga vuxna relationer är det tre saker som orsakar de flesta konflikterna. Utöver ekonomi och städning är det barnuppfostran. Om det nu är ett barn eller en hundvalp har nog mindre betydelse än vad vi kan tro. Av en anledning – det handlar om våra grundläggande värderingar som ger sig till känna när det kommer till att fostra en yngre individ. Och värderingar som det dessutom sällan talas om. Av den enkla anledningen att vi bär dem med oss från tidig ålder och reflekterar inte över dem. Det ges sällan tillfälle till diskussion om värderingar. Men det får bli en annan artikel! 1968 sjunger Siw Malmkvist om Mamma.
Livets Skiftningar avslutar denna artikel med några bilder på sann kärlek och en sång om att leva nära.

❤ Älskade Mamma ❤

Foto: Arkivbild Pixabay.com där ej annat anges.
Collage: Livets Skiften. Arkivbilder, bild nr två nedre raden: Foto: BB Hilton, HAS, FM Fatzy med valpar 2016
*Definition
Livets Skiftningar använder begreppet Mamma i tre betydelser:
Definition av Mamma: 1. Den som fött ett barn eller en unge oavsett art 2. Den som, oavsett kön, har eller har haft och ger kärlek och omsorg åt ett barn/en unge eller en individ av något slag som behöver en mamma. 3. Den som känner sig som Mamma, oavsett kön, ålder, art och helt oberoende av punkterna 1 och 2.


Länkar
Annas Art – FärgaregårdsAnna
**Fritt översatt av Livets Skiftningar
Länkar som återfinns i artikeln:
Majas Visa (När lillan kom till jorden)
Puff en pappersdrake
Gissa vad din dotter gjort!
Vi ska gå hand i hand
Valpen min
Mamma är lik sin mamma
Jag vill leva nära

8 reaktioner på ”Älskade Mamma!

 1. Anna 2016-05-29 / 06:52

  Du har så rätt i din mammatext. Vackra och kloka tankar 🙂
  Tack för linkback (kommer inte på vad vi säger på svenska för linkback)
  Tack för en fin översättning också 🙂
  Happy Mothers Day!

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-29 / 09:04

   Tack för dina rara ord om min Mors Dags-text. Roligt att du gillar översättningen.
   Önskar dig en fin Söndag 🙂
   Kramar
   //P-L

   Gillad av 2 personer

 2. bbnewsab 2016-05-29 / 09:25

  Vilken vacker och kärleksfull text! Och ett så genomarbetat och genomtänkt blogginlägg du nu låtit publicera! Det förtjänar du sannerligen mycket beröm för.

  Det är riktigt rörande att läsa och ta del av! Förtjänar utan vidare betyget 5 gullekramar (av fem möjliga). Bättre än så här kan en Mors Dags-hyllning näppeligen bli. Den borde delas av många.

  Dessutom: Du gör mig så nostalgisk med alla dina musikvideolänktips, GGV Pipili! Det märks att du är ovanligt musikaliskt kunnig och intresserad. Att musik är en viktig del av ditt liv.

  Så därför vill jag, denna Mors Dag, ge dig själv en liten musikalisk present. I form av en av försommarens – i alla fall i mitt tycke – allra bästa visor någonsin. Den passar perfekt så här mellan hägg och syren, anser jag. En mer bedårande och livsbejakande försomrig vistext får man leta länge efter.

  Just därför tycker jag att den passar dig. Därför vill jag förära just dig den, GGV Pipili!

  Här! Vassego! Klicka på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=7F7JyNiUwI8 .

  Lyssna och njut. Låtsas att den handlar om dig. Att dess text är skriven till din ära. För att hedra dig! Som tack för all glädje och trivsel du, just DU, sprider. Inte bara på Mors Dag. Utan under årets alla dagar.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-05-29 / 10:19

   Tack för kommentar och länk. Båda värmer mitt ❤ . En helt underbar försommarvisa, som jag inte kände till sedan tidigare. Både visa och artist var nya, angenäma bekantskaper för mig. Jag kommer att återkomma till dem båda – garanterat!
   //Pipili

   Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-05-29 / 20:49

  Beträffande den härliga bilden på FM Jönso (och hans matte Eva Q) så är det tvenne frågor som pockar på att bli besvarade:

  1) Jag noterar att FM Jönso inte ser ut att ha några kottar i öronen. Har han månne slutat upp att använda sig av kottar som öronproppar, så att han numera hör alla kommandon som matte Eva ger honom?

  2) Jag ser att FM Jönso har sin ljusröda slips hängande lite på sned. Kan det verkligen vara i enlighet med FM-reglementet? Eller FM Jönso gör på det viset för att busa lite inför fotografen?

  Gillad av 1 person

 4. Piia-Liisa Pisal 2016-05-29 / 21:41

  Bilden på FM Jönso med matte Eva är tagen innan han började på ”Polishögskolan” och kottarna satt i när matte hade opererat sin hand och tillfälligt inte kunde ha samma kontakt hela tiden under promenader. När matte talade om för Jönso att hon höll koll och därtill höll honom aktiverad hela promenaden hann inte Jönso få dit kottarna! Men en liten stunds ouppmärksamhet räckte för att de skulle sitta där och den gode Jönso aktivera sig själv! Samma gäller även hans yngre kollegor.

  Avseende slipsen så hängde den åtminstone när han bodde hos matte Eva ofta lite på sned 😉 Hur det blir när han så småningom är färdig Polishund äger Pipili inte någon kännedom om! Kanske Eva vet?

  Pipili bollar gärna båda dessa frågor till matte Eva och tar tacksamt emot en mer utförlig beskrivning angående förhållandet och kontakten mellan hundförare och hund, då Pipili vet att FM Fatzys matte är mycket kunnig på området. FM Fatzy som numer tillhör Eva Q i och med att FM Fatzy gått i pension.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s