Nationaldagen 2016

Sveriges flagga nationalflagg.se
Vad kan väl passa bättre till Nationaldagen än en kavalkad av några av våra vackra, härliga, roliga, underfundiga, envisa men framförallt tjänstvilliga FM-Hundar? Men först en musikalisk inledning ”Hela Sveriges sång” från Melodifestivalen 2016. Nedan följer en bildkavalkad av helt nya FM-hundar som gärna vill visa upp sig tillsammans med gamla bekanta. FM Krus inleder med tillönskan om en underbar Nationaldag. Han ville gärna vara med på visningsbilden och hälsar att bilden är tagen på en härlig skogspromenad i mitten av maj av matte Susanne Andersson. På bilden nedan njuter FM Krus av en promenad i försommarkvällen tidigt i juni.

FM Krus 7 maj
FM Krus lördagen den 4 juni 2016 (Foto S. Andersson)

För FM-hundarna är det aktivitet som gäller. Men ibland måste även de lära sig att sitta stilla. Våra nya vänner FM Lago och FM Labina är inte riktigt med på noterna när matte och fotograf Jeanette Edsjö tycker att det är dags för en paus. Labina tycker att Lago kan dra in magen så kan de krypa under armstödet. Men Lago tycks inte vara med på just den delen även om han, likt sin syster, anser det vara en av mattes mindre bra idéer att sitta still på en bänk. Men även envisa FM-hundar får falla till föga och finna sig i vad flockledaren bestämmer. ”Men därmed inte sagt att jag behöver gilla det” (FM Lago 160604)

Lago och Labina 160604 bild 3 av 4
”Dra in magen Lago, så kan vi krypa ut under armstödet!” säger FM Labina  (Text och foto: Jeanette Edsjö)

 

”Vi gör ett försök till – Nej, ok då! Vi ligger väl kvar då. Men jag måste inte tycka om det.”
Lago och Labina låter hälsa att de vill ha en helt egen artikel. Och visst ska de få det! De återkommer längre fram i sommar! Fram till dess låter de oss njuta av en härlig sommarbild från havsstranden!
FM Lago och Labina badar 30 maj
FM Fatzy vill också hälsa Den Svenska Flaggan på Nationaldagen. Hennes hälsning kommer från en tidig morgon för några dagar sedan. Dagen innan hade matte Eva precis fått reda på att Fatzy nu går i pension och kommer att få bo på heltid hos henne. Fatzy kommer att berätta mer om sin pensionering och om försvarets hundavel i en separat artikel.

FM Fatzy har gått i pension 27 maj 2016 lagom till Mors Dag
FM Fatzy på tidig morgonpromenad.  (foto: Eva Qvick)

FM Kudo berättar: Matte har lagt fram melon åt mig som jag bara älskar. Men hon har inte sagt ”Var så god” än. Eftersom jag nu är en lydig hund väntar jag med att ta biten. Snälla matte, säg det då. Sluta hålla på med dammsugaren. Jag vill ha melonbiten nu! Ni ser väl att jag är jättehungrig, så hungrig att det rinner ur munnen på mig. Den andra bilden är från en kvällspromenad för ett par veckor sedan. FM Kudo ville visa alla hur fint det är där han bor. Bilden nedan en hälsning till alla vänner.

FM Kudo 160604 2 av 2
FM Kudo önskar också alla sina FM-kompisar och civilister en riktigt härlig Nationaldag (foto: Julia Eklund) 

FM Kerro hälsar också den Svenska Flaggan på Nationaldagen. Han har nu skrivit ett långt mejl till Livets Skiftningar och berättat mer om en grå fläck på tapeten i sovrummet, men säger att hela den historien berättar han bara om han får vara ensam! Och visst får du det, FM Kerro. Precis som flera av de andra FM-hundarna har varit med här på bloggen mer än en gång så får du också ytterligare en artikel som bara handlar om dig. Ja, jag berättar om det nu. Jag lovar!

FM Kerro får inte tugga trädgårdsslang 160602 ledsen
Lovade att berätta om denna bild. FM Kerro är ledsen, så ledsen. Han fick inte tugga vattenslang för husse och matte. Det var vad han ville berätta nu, och sedan vill han inte vara sämre än idolen Kudo och visar nedan en bild från en kvällspromenad med husse för någon dag sedan. (foto: Isabella Erlandsson)
FM Kerro med husse njuter av kvällssolen 4 juni 16
Visst är det vackert i skogen också! hälsar FM Kerro

Avslutningsvis denna vackra Nationaldagshelg låter vi fröknarna FM Kuna och FM Kyra komma till tals.

FM Kuna berättar att hon minsann sovit på hotell. Inte alla FM-hundar som får göra det minsann! Och bilden när hon bara är åtta veckor tyckte hon var så fin att den skulle vara med. Och Kuna ville så gärna ha med bilden då hon badar för första gången!

FM Kuna badar 7 maj 16 och älskar vågorna!
FM Kuna njuter av och är fascinerad av vågorna. (foto: Helena Rydfjord)

…och till sist FM Kyra som valde en bild från början av maj då vitsipporna blommade för fullt och en där hon representerar Sverige. ”Vad kan väl passa bättre till Nationaldagen?” tyckte hon.
FM Kyra badar i vitsippor i början av maj 1 av 2

FM Kyra Heja Sverige 17 nov
Här hejar FM Kyra på Sverige! Livets Skiftningar tycker att bilden passar särskilt bra Nationaldagen, även om bilden inte är alldeles nytagen. (foto: Ida Östling)
FM Kuna spelar fotboll maj 16
Livets Skiftningar kunde inte motstå denna bild på FM Kuna som målvakt. Hon är den alla vill ha med i sitt lag eftersom hon tar varenda boll. (foto: Helena Rydfjord)

Med dessa bilder önskar FM-hundarna tillsammans med alla sina vänner och kollegor som inte är med på bild, och med Livets Skiftningar En riktigt trevlig Nationaldag. Avslutningsvis kommer här marschen ”Under Blågul Fana” med Marinens Musikkår samt Svenska Flaggans Dag från 1953, SFs första färgfilm .

 

Länkar:
Under Blågul fana
Jon Henrik Fjällgren, Gina Dirawi & Sarah Dawn Finer – Hela Sveriges sång
Svenska Flaggans Dag 1953

Foto:
FM Krus                              Susanne Andersson
FM Lago och Labina        Jeanette Edsjö
FM Fatzy                             Eva Qvick
FM Kudo                              Julia Eklund
FM Kerro                             Isabella Erlandsson
FM Kuna                              Helena Rydfjord (valp: BB Hilton, FM Hundavelsstation Sollefteå)
FM Kyra                               Ida Östling
Svenska Flaggan              Bildkälla: nationalflagg.se

Annonser

7 thoughts on “Nationaldagen 2016

 1. bbnewsab 2016-06-05 / 17:19

  Å, det var den finaste och näpnaste nationaldagshälsning jag någonsin läst under mitt långa liv!

  En helt underbar text. Som väcker förväntningar om att få ta del av nya hyss med Emil i Lönneberga. Nä, f’låt, jag menar förstås med FM-hundarna runt om i Sverige.

  Det är inte utan att man får en tår, eller två, i ena ögonvrån.

  Jag ber att få hälsa tillbaka till alla de söta, rara, goa, gosiga, stolta, glada, busiga, lekfulla, filosofiska etc vovvarna.

  Lova att hälsa till dem alla från mig, GGV Pipili!

  Och naturligtvis vill jag önska dem alla, inklusive dig, GGV Pipili, en riktigt trevlig nationaldag!

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-06-05 / 18:37

   Tack för hälsningen!

   FM-hundarna låter meddela att de inte har för avsikt att låta Livets Skiftningar slippa undan publicering av deras öden och äventyr. Både hundarnas egna berättelser och respektive mattes versioner kommer att beskrivas. Nu tycket Pipili bestämt att hon hörde ett: ”Det kan du lita på att jag kommer att göra!” FM Kerro? Eller var det FM Labolina? Labolina berättade att hon och broder Lago är ”Partners in Crime”. Ja, matte Jeanette säger så, men de är inte riktigt säkra på vad matte menar. Kan ha något att göra med att Labolina inte hyser de minsta betänkligheter att plocka godsaker från köksbänken och dela med brorsan! Aj då, matte var visst inte så glad över att vi gjorde så. Lago låter hälsa att mat på golvet är hundmat, men aldrig att Han skulle tänka sig att plocka från bänken.

   Pipili kan iallafall lova att du som läser kommer att finna nöje av alla härliga äventyr dessa FM-hundar är med om!

   Hälsningarna till både medverkande och övriga FM-hundar är härmed framförd i enlighet med gällande reglemente för FM-hund.
   //Fk FM Pipili

   Liked by 1 person

   • bbnewsab 2016-06-05 / 19:04

    En speciell hälsning till FM Kerro: Välkommen hem till mig! Hos mig kan du få tugga på trädgårdsbevattningsslang så mycket du vill.

    Jag är själv bra på den sortens tugg, ska du veta. Gillar smaken. Så du har mitt fulla stöd. Trädgårdsslang är mumsfilibabba.

    Och till FM Kudo: Jag har handlat hem stora vattenmeloner till extrapris från Lidl. Därtill kärnfria. Så välkommen du också hem till mig, så kan vi dela på en jättestor melon som väger närmare tre kilogram.

    Eller om du är vrålhungrig, så kan vi käka upp var sin bamsemelon.

    Fast fråga gärna FM Kyra om du kan få låna hennes fina gula skyddsklädsel. Man blir liksom lite blöt under ätandet. Förresten så kan du väl be henne att hänga med hem till mig, hon också.

    Vad sägs om att lattja lite boll efteråt? Tänk om även FM Kuna hade kunnat hänga med hit hem till mig. Fråga henne om hon har lust att följa med. Men hon är väl och tränar fotboll nu med resten av svenska FM-landslaget?

    Vad sa du, FM Kudo? Har jag fått något om bakfoten här? Det kan väl inte vara vattenslangen jag trasslat in mig i? Aha, du menar att det är EM-fotboll som ska spelas i Franrike om en vecka? Inte FM-fotboll. Så då är det inte FM-landslaget som ska spela i den turneringen? Hur som helst: Tack för att du korrigerade mig. Hyggligt av dig, FM Kudo. Du är en hyvens vovve. Men det är nog alla FM-hundar, tror du inte det?

    Liked by 1 person

   • Piia-Liisa Pisal 2016-06-05 / 19:23

    ”Vad bra, äntligen nån som förstår en stackars liten halvårsgammal FM-valp! Ska höra med matte, måste ju ha nån som skjutsar, vet du. Och att du vill ha med mina idoler också 😀 Jag tycker att de är allt bra fina, tjejerna. Ja, Fm Fatzy också, fast hon är gammal! //FM Kerro
    Ja, FM Kudo, Pipili vet att du har koll på det mesta och att ni alla är busiga hundar med! Vad säger du, Lago? Har FM Pipili stavat fel? Bussiga stavas med två s. Pipili ber om ursäkt.
    En FM-hund är som bbnewsab säger en hyvens vovve. Kuna tränar vidare som målvakt.
    Och Kudo svarar att han gärna delar vattenmelon. När ni tittar på fotboll tillsammans? Var det så du sa Kudo?
    Iallafall och emedan låter samtliga FM-hundar meddela att de verkligen uppskattar någon som förstår dem och att bbnewsab är en reko kille som lyssnar!
    FM Kyra hälsar att någon ”skyddsklädsel” lånas inte ut då hon fick den i november föregående år i samband med ett större evenemang. Pipilis kunskaper är sorgligt bristfälliga då det kommer till sport och FM, (Em var det ju), VM och annat. Hon vet inte ens vilken turnering det var som spelades. Dåligt, hör Pipili FM Kyra säga till de övrig!
    FM-hundarna gm Pipili

    Liked by 1 person

 2. bbnewsab 2016-06-05 / 17:21

  Kanske någon undrar hur länge mitt långa liv har varat?

  Då kan jag berätta det.

  14 år långt är det, kan jag avslöja.

  Om jag inte är hel felunderrättad.

  Fast det brukar jag tyvärr vara. Felunderrättad alltså. 🙂

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-06-05 / 18:23

   Vad trevligt att tonåringarna har hittat hit till Livets Skiftningar 😉 Med tanke på ditt sätt att skriva och uttrycka dig samt den kunskap du besitter undrar jag om du inte tappat bort så där ett tjugotal år eller så?
   Oavsett vilket, så uppskattas dina kommentarer av Pipili 🙂

   Liked by 2 people

 3. Piia-Liisa Pisal 2016-06-08 / 00:37

  FM Pipili fick nyss ett meddelande från FM Kerro. Han hade läst kommentarerna noga och hade vissa invändningar mot att bli kallad för ”näpen”? Pipili lovade att framföra hans kommentar, för som FM Kerro sa,(Ja, han var noga med att betona FM i sitt namn) så är han fin och snygg, som idolerna FM Jönso, uttalat med lätt andakt i rösten, liksom FM Kudo. Inte näpen.
  Men, sa han, det får väl gå för den här gången eftersom han blev så glad över att det fanns en tvåbening som verkligen förstod hur viktigt det är att få tugga trädgårdsslang. ”Men kalla mig inte för näpen. Det är för SMÅ valpar och jag är ju stor!” hälsar FM Kerro.

  förmedlat av FM Pipili något försenat pga krånglande dator!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s