EDS -ht När det mesta blir blött!

Tankar om vardagens förtretligheter när kropp och knopp inte kan samarbeta…

mistake-876597_1920
Ingenting fungerar…

Tänk om det gick lita lätta att skaka av sig både bekymmer och utspillt kaffe som en hund skakar av sig vatten! Detta är dagen då ingenting fungerar. När varken huvud, händer eller kroppen vill vara med. Vi kan börja med kaffet. Utspillt kaffe är vanligt förekommande, men idag har det inte gått att hålla i kaffemuggen. Endera har den stjälpt omkull eller bara vickat så att kaffet funnit ut. En kaffemugg utan piplock är inte att tänka på. Trots anpassningen av muggen för svaga, darriga, värkande händer så stjälper muggen. De smärtstillande tabletterna far ur händerna. Att försöka plocka upp tabletter från golvet är dömt att misslyckas. Tur att det finns hjälp att få.

health-621351_1920
Att trycka ut en tablett eller kapsel ur en blisterkarta är som att be om att få medicinerna på golvet. Om de över huvud taget går att få ut! APO-dosen underlättar, men tar inte bort problemet helt.

För var sak som hamnar på golvet, hälls över kläder, bord, papper och går sönder så ökar irritationen. Med den kommer också en ökad smärta, inte bara i händerna. När det tycks som att allt som kan gå fel har gått fel dyker nästa upp, garanterat. Det är då det bara finns en utväg. Att ge upp och skratta åt eländet. Och börja fundera vad mer som skulle behövas. Pipmuggen med lock som redan används. Den är utformad för skumögda halvgamla tanter, med svaga händer, utan förmåga att hålla fast och ska inte läcka. Men givetvis lyckas den stjälpa precis på det enda sätt som går för att innehållet ska rinna ut över hela bröstkorgen och sängen. OK, det var bara tredje gången idag. Finns haklappar med spillficka i storlek 3XL?

boy-365694_1920.jpg
Betydlig sötare modell än den halvgamla tanten. Och ren haklapp. Tantens hade varit blöt av kaffe redan på morgonen. Tyg är inte lyckat med mindre än plastad baksida – och en rejäl spillficka!

Frukostfilen går samma väg som kaffet. Någon benämnde fenomenet ”hål i hakan”, här kompletterat med obrukbara bestick. Undrar om det inte var hål i skeden också? All mat äts med sked. Men skeden ligger ofta på golvet. Handen förmår inte hålla den. Vissa dagar går det faktiskt att äta en hel måltid utan att tappa skeden. Andra dagar, nej, de glömmer vi. Hemtjänsten är ofta med vid måltiderna och hjälper till med det som behövs. Tanten sitter stor del av dagen i sin vårdsäng. Ja, hon sitter, inte ligger, i sängen. Det är den plats där det gör minst ont att vara. Hemtjänsten ger henne rena kläder bäddar rent utan att knota. Även om det är blött ända ner till toppklädseln. Madrassen hör ihop med sängen och har en fuktspärr vilket uppskattas. Vid sängen finns också hennes dator och arbetsplats. Där kan hon genom den nya tidens medier hålla kontakt med vänner som finns flera hundra mil bort. Med några knapptryckningar kan de tala med varandra med ljud och bild i realtid. Hon må ha några år på nacken, men den nya tekniken är ett lyft och bidrar till att mota känslan av att vara inlåst i sitt eget hem.

office-620817_1920
”Kontoret” finns vid sängen med allt som behövs. Hjälpmedelscentralen bidrar bland annat med program till datorn för att underlätta för tanten att kunna skriva trots värkande och fumliga händer. 

Om det nu bara var händerna som inte fungerade. Lite mer pinsamt upplevs det faktum att hon tappat delar av känseln i blåsan. Följden blir att när hon väl känner behov av att gå på toaletten och ska resa sig ur sängen är det redan för sent. Resa sig, nåja, krångla sig ur sängen är nog mer korrekt. För EDSen gör att hon behöver ha kuddar som stöd runt om sig för att lederna ska hållas någorlunda på plats. Och när hon väl har kommit så långt att hon ska sätta sig i Permobilen, töms blåsan utanför hennes kontroll. Hon har bra inkontinenshjälpmedel, men de räcker inte alltid till. Resultatet blir blöta kläder och ibland även golv. Det är då hon uppskattar hemtjänsten och kommunens tvätteri lite extra. Bara att lägga smutstvätten i en tvättsäck när den torkat, och lämna iväg. Tillbaka kommer ren och välstruken tvätt.

dresses-53319_1280
Ren välstruken tvätt från kommunens tvätteri. Bara att hänga eller plocka in i garderoben.

Det kan ibland kännas pinsamt att tala om detta problem. Att inte kunna hålla tätt. Men samtidigt så tänker hon: ”Jag är inte ensam om detta”. Det är nog så viktigt, det vet hon av egen erfarenhet, att få veta att en inte är ensam om sina problem. Och inkontinens har varit och är fortfarande till alltför stor del, ett tabubelagt område. Men det finns hjälp att få! Visst är det jobbigt när kläder, och ibland även sängkläder blir blöta, men verkligheten är sådan för många, och inte bara äldre personer. Tanten har bra kontakt med distriktssköterskorna som ofta kan mycket om detta problem och hon har den hjälp som står till buds.

person-571567_1920
Inkontinens kan drabba vems som helst. Ung eller gammal, man eller kvinna och det finns bra hjälp att få!

Vissa dagar vill en helst stryka ur almanackan, av olika skäl. En dag när det mesta blivit blött kan vara en sådan. Men tanten ser det ändå från den ljusa sidan. Hon har hjälp, det finns torra och rena kläder och sängkläder och som sagt – smutstvätten tas hand om av ett tvätteri! Men visst kan en få önska att en vore hund och bara kunde skaka av sig både det blöta och bekymren 😉

dogs-1329531_1280
…och när vi är på land skakar vi på oss så att vattnet flyger ur pälsen och blöter ner allt runt omkring istället!

Vad tänker du när du läser om kvinnan som behöver samma hjälpmedel som ett barn för att klara de mest basala behoven som mat och toalettbestyr? Berätta!

5 reaktioner på ”EDS -ht När det mesta blir blött!

 1. bbnewsab 2016-06-18 / 11:02

  Jag tycker det är STORARTAT av dig, GGV Pipili, att våga berätta om alla dina ”tillkortakommanden”!

  Du förskönar inte. Du säger som det är.

  Uppriktigt sagt, GGV Pipili, jag tror att det är EN av anledningrna till varför du på så kort tid har erhållit så många läsare och följare av din fina blogg.

  Det känns så befriande på något vis att läsa om hur motigt och fullt av förtretligheter livet är (för både friska och sjuka). Och det känns så inspirerande att upptäcka att du trots allt kan bibehålla ditt goda humör och liksom se allt med glimten i ögat.

  Sanningen att säga, inte blir det bättre om man gör som Pennti Varg i Fablernas Värld. Han brukade deppa och anse, att honom var det ”syndast” om i hela världen. Oavsett om han hade rätt eller fel i detta förmodande, inte fick det honom att må bättre och bli gladare.

  Så jag hoppas att min kära GGV Pipili inte låter sig luras av att göra och bete sig som denne Pennti Varg. Det skulle hon inte ha något att vinna på.

  Och vad gäller skedar och tallrikar med hål i eller glas/koppar utan botten, försök att få dem utbytta. Det finns bättre varianter. Har jag i alla fall hört ryktas om. Fast jag vet inte var någonstans man köper dem. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-06-18 / 12:12

   Tack för din kommentar GGV HH!
   Jag tycker att även det behöver belysas som det inte talas om. För verkligheten är inte alltid så vacker. Och GGV HH, hittar du sked utan håll och mugg med botten så tala om var. Har de haklapp med spillficka i strl 3XL är det bara en bonus 😉
   //Pipili som bara spiller

   Att ta efter Pentti Varg och gå ut i Läskiga Skogen och och tycka synd om sig själv händer att Pipili gör. Men det blir så långtråkigt, så dår går hon hem igen och gör något kul istället 🙂

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-06-18 / 21:20

  @GGV Pipili: Nu har jag gjort en sökning på webben. Det är Pip-ili-muggar du ska skaffa dig. Inte pip-muggar

  Det där suffixet -ili lär göra stor skillnad. Sägs det.

  OBS! Detta tips förmedlas till dig utan att det finns någon som helst hål-hake på dig därvidlag. 🙂

  PS Pennti Varg hälsar till dig. DS

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-06-18 / 21:44

   Hej min bäste GGV HH!
   Tack för din sökning. Jag ska se var jag kan hitta dessa muggar. Och hålhaka (f´låt -hake) finns ej heller från Piplis sida 😉 Hälsa den gode Pennti tillbaka från Pipili.
   Kramar ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s