FM Fatzy -en fin vän


FM Fatzy har gått i pension 27 maj 2016 lagom till Mors Dag
Idag vaknade jag redan innan kl. 04.00, och kunde bara inte somna om. Mycket tankar i huvudet nu. 😀  
Igår fick jag den mest fantastiska gåva. FM Fatzy ska nu få gå i pension, och slutar som avelstik, och blir därmed bara MIN! 😀    Detta besked kom mitt i planerandet och förberedandet av Hundklubben Tre Kronors medverkan på Hundens dag i Sollentuna imorgon, så för att få ordning på tankarna så gjorde jag och Fatzy det vi älskar mest – vi gick ut i skogen och letade efter nya vägar och platser att upptäcka. Så i morse när jag vaknade och fortfarande var så där bubblande lycklig, så var det bara till att stiga upp, ta en kopp kaffe och sedan gav vi oss av ut på en fantastisk lång, härlig morgonpromenad. Vid den tiden känns det nästan som om man är ensam i hela världen, förutom haren, räven och rådjuret vi mötte, och då är det bara vi, jag och MIN Fatzy! 😀   

Så skriver matte Eva Qvick när hon den 27 maj 2016 fått beskedet att FM Fatzy ska gå i pension. I januari i år fick hon sin sista kull valpar. Livets Skiftningar uppmärksammar pensioneringen med en bildkavalkad och önskar matte Eva med sin hund Fatzy en underbar sommar och många sköna stunder under många år. Men vi tittar tillbaka på hur Fatzy har haft det.
FM Fatzy blivande mamma jan 16
Fatzy är dräktig för sista gången, och ska snart åka till BB Hilton för att valpa.

På bilden ovan är det snart dags för Fatzy att åka till BB Hilton för att valpa. Här följer en kavalkad på bilder från BB Hilton, det vill säga FMs Hundavelsstation i Sollefteå. FM Fatzy nedkom med 11 valpar, varav en tyvärr avled första dygnet. Tio levande valpar, åtta hanar och två tikar blev FM Fatzyz sista kull. I mars 2016, när valparna var åtta veckor flyttade de till respektive fodervärdar och Fatzy åkte hem till matte Eva igen.

Ovan: Valpar HAS. Foto från BB Hilton. Nedan:  FM Fatzy och Jönso Eva Qvick. FM Fatzy till vänster och sonen FM Jönso till höger. Guldhimmel: Arkivbild, Pixabay

 

FM Jörro och mamma Fatzy på J-kullens 1-årdag 151222
FM Fatzy och FM Jönso J-kullens 1-årsdag 22 dec 2015

FM Fatzy är nu matte Evas hund. Fatzy och Eva kommer att få vara tillsammans ”till döden skiljer dem åt”. Försvarsmakten tackar Eva för allt arbete hon lagt ner tillsammans med Fatzy under hennes år som avelstik åt FM genom att Eva blir ägare till Fatzy. Och Fatzy får en underbar pensionärstillvaro med den matte hon älskar.

FM Fatzy påsk 16 bild 1
Fatzys festmåltid till påskhelgen!
Eva och Fatzy maj 16
Kärlek…

Och här kommer en favorit i repris. Visst ser ni kärleken mellan matte och FM Jönso på denna helt underbara bild:

Matte Eva m FM Jönso mars 16
Matte Eva med FM Jönso. Bilden är tagen strax innan Jönso flyttade för att börja på Polishögskolan. (Foto: Privat)

Avslutningsvis denna söndag den 19 juni tittar vi på lite fler valpbilder och även bilder på mamma Fatzy:

Bilder från BB Hilton. Mamma Fatzy har fullt upp med att hålla ordning på de tio små yrvädren som tycks vara överallt…

Här leker Fatzy och Jönso en tid innan Fatzy åkte till BB. Undrar vad Fatzy tänte när hon står och tittar på Jönso som bara har två lägen där och då: Full fart – eller som på högra bilden – ingen fart alls!

Tack matte Eva för att du delat dina bilder på Fatzy och hennes valpar ur fler kullar med Livets Skiftningar. Vi hoppas självklart att ni kommer och hälsar på oss igen. FM Jönso åtnjuter idolstatus hos unghundarna efter sitt berömda knep med att stoppa kottar i öronen. Livets Skiftningar har hört ryktas från flera håll om att de unga hundarna vill bli som FM Jönso när de blir stora. Polishund. Det är stort. Och de som är syskon till FM Jönso sträcker allt lite extra på sig. Mer om Fatzys J-kull, dvs Jönsos syskon kommer i en senare artikel. Kan ju viska lite tyst att det är fler än Jönso i den kullen som blivit poliser! FM Fatzy är känd som en bra mamma och mentor.

FM Fatzy 160424 på skogspromenad
Till sist en vacker försommarbild där FM Fatzy tar en paus under skogspromenaden.

Foto: Valpbilder från BB Hilton: HAS. Bilder på Fatzy och övriga hundbilder: Eva Qvick. Bild på matte Eva och Fatzy: Privat. Moln med guldkant: Arkivbild ,Pixabay.com
Visningsbild: FM Fatzys festmåltid till Påsken 2016

9 reaktioner på ”FM Fatzy -en fin vän

 1. bbnewsab 2016-06-19 / 09:28

  Ännu en helt underbar bloggartkel om dessa så duktiga FM-hundar. Tack för den, GGV Pipili!

  Denna gång står FM Fatzy i fokus. Det verkar finnas otroligt starka (kärleks)band mellan FM Fatzy och hennes matte Eva. Det syns att de trivs ihop, att de älskar att få göra saker tillsammans.

  Det är bara att önska att de ska få många fina år tillsammans.

  Till sist ett par funderingar:

  1) Hur många avelstikkolleger har FM Fatzy haft under sina aktiva år?

  2) Hur ofta byts de här avelstikarna ut?

  3) Hur vanligt är det med en dödfödd valp eller en valp som dör strax efter födseln? Jag hörde på radion häromveckan, att det händer då och då att det blir en ”eftersläntrare” i valpkullen. Den valpen är kanske bara hälften så stor som de andra valparna, sades det vidare, och har därför av olika skäl små chanser att överleva, vilket innebär att det mest ”humana” är att få låta den dö för att den därigenom ska slippa plågas/lida i onödan. Alltså ge den ett slags aktiv dödshjälp.

  Vad vet GGV Pipili, någon fodervärd eller någon helt annan hundägare/hundkännare om detta?

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-06-19 / 13:42

   Hej GGV bbnewsab!
   Tack för din kommentar. Jag vidarebefordrar dina frågor till matte Eva och ber henne svara här i kommentarsfältet. För jag har inte svaret på dina frågor. Det jag vet är att det föds omkring 40-talet valpkullar/år vilket borde innebära att det finns minst lika många avelstikar beroende på hur tätt de paras. En tik löper två gånger/år som regel, men vad jag vet är det sällsynt att tiken paras på första löpet. Då handlar det nog om sk ”tjyvparning” dvs hundarna har hittat varandra på egen hand. Vid sådan parning aborteras valparna om möjligt – för tikens skull. Det är för stor påfrestning att bli dräktig för tidigt. Likaså paras hon inte på första löpet efter valpning, vad jag känner till.

   Där skiljer sig människan och hunden inte så mycket åt. Graviditeter med midre än ett år emellan är jobbiga. En tik paras sällan på sitt första löp som ofta infaller då hoon är 9-12 månadet. En hund räknas sällan som vuxen före två års ålder, men får kanske sin första kull mellan 18 och 24 månader. I övre tonåren skulle man kanske kunna säga. Även för kvinnan är det biologiskt sett den bästa åldern att få sitt första barn. Socialt ser det givetvis ofta helt annorlunda ut.

   Eva Q! Om du har tid och möjlighet är du varmt välkommen att berätta och svara på frågorna!
   //Pipili

   Gillad av 1 person

  • Eva Qvick 2016-06-19 / 21:25

   Jag ska försöka svara så gott jag kan på dina frågor. 🙂
   1. Hur många ”kollegor totalt har jag ingen aning om, men under hennes år har det sett ut så här.
   2012 – 53 tikar – totalt 33 kullar
   2013 – 53 tikar – totalt 25 kullar
   2014 – 47 tikar – totalt 27 kullar
   2015 – 47 tikar – totalt 30 kullar (detta år valpade inte Fatzy)
   2016 – 55 tikar – totalt 35 kullar (detta är självklart enbart en prognos då året inte är slut)

   Som du ser så valpar inte alla tikar varje år. Ibland beror det på att man vill vänta av någon anledning, ibland kan tiken ”gå tom” eller som i Fatzy´s fall 2015, att hon ”skjuter på sina löp ca 1 månad efter varje valpning, så eftersom hon valpade i December 2014, så blev nästa kull Januari 2016.

   2. Det går inte att generellt säga hur ofta dom byts ut. Om man fortsätter använda en tik eller inte beror, om jag förstått det rätt, på avelsresultat, hur tiken mår och tar hand om sina småttingar, hur bra tiken återhämtar sig m.m.
   Men man tar MAX 5 kullar på en tik.

   3. Jag vet inte hur vanligt det är, men vet att det inte är ovanligt (särskilt vid stora kullar) att någon eller några valpar dör inom dom närmsta dygnen efter förlossning. Om jag minns rätt brukar det gå bra om valparna överlevt 2-3 dagar.
   Oftast är det bäst att låta dom få dö, om det inte beror på att tiken inte har mat m.m.
   Om tiken får enbart en valp, så kan det också bli kritiskt, men då mer för tiken, då den ensamme valpen får all näring och ofta blir väldigt stor.
   En ensam valp får ju heller inte när den växer upp, samma möjlighet att lära sig ”språket” eller får den stimulering från sina syskon som när dom är flera.
   Stora kullar kan också bli problem, då det är tungt för tiken, både med dräktighet och att orka/hinna ta hand om alla småttingar.
   Fatzy gillar tydligen ytterligheter, då hon första gången fick enbart en valp, och nästa gång fick hela tolv (12) stycken. I genomsnitt får en schäfertik 5,7 valpar per kull, tikarna hos FM har dom senaste åren legat på ett genomsnitt på drygt 6 valpar per kull.

   Gillad av 2 personer

 2. Piia-Liisa Pisal 2016-06-19 / 16:04

  RÄTTELSE:
  Det hade smugit sig in fel namn på ett par ställen i bildtexterna. Detta har nu korrigerats. Dessutom är en bild på matte Eva och Fatzy tillagd.

  Livets Skiftningar tackar särskilt Eva Qvick och Ida Östling för uppmärksamheten och generositeten med bilder och berättelser om dessa vackra och tjänstvilliga hundar.

  Tack 🙂
  //Piia-Liisa

  Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-06-19 / 20:33

  Ännu en fråga: Vad ingick i Fatzys påskfestmåltid? Jag tycker den ser riktigt tilltalande ut. Och ändå verkar Fatzy vänta på att få äta, tills hon får klartecken från matte att ta sig an det som finns i skålen.

  En väluppfostrad och lydig vovve, det där.

  Matte måste ha gjort ett mycket bra jobb.

  Gillad av 1 person

  • Eva Qvick 2016-06-19 / 21:31

   Haha… Fatzy är en bortskämd liten dam, eller ja, det är nog alla mina hundar Bortskämda med uppmärksamhet och fint käk. 😉
   Tårtan innehåller nötfärs och bitar av entrecote, och just denna tårta är garnerad med prinskorv och äggula. 😀
   Jag brukar lära mina hundar att om jag vill, så ska dom titta på mig och vänta på varsågod innan dom tar, vilket är behändigt när man har flera hundar eller om man ska hinna ta en bild. 😉
   Men oftast så ställer jag bara ner maten. Hos mig är dom flesta regler inte huggna i sten, men ska följas när jag kräver det.
   Respekt, kärlek och vänskap åt båda håll. ❤

   Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2016-06-19 / 22:03

    Tack Eva för dina svar 🙂 …och nog är Fatzy värd en sådan festmåltid ❤ då hon försett både FM och Polisen med goda arbetskamrater och skickliga sådana också!
    //Pipili

    Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2016-06-20 / 22:04

  Tack, Eva Qvick, för dina utförliga svar! Mycket uppskattat av mig. (Och förhoppningsvis av andra bloggföljare också.)

  Jag hoppas att alla fodervärdar behandlar sina FM-hundar som du beter dig mot din Fatzy.

  Och den tanken leder i sin tur fram till följande fråga: Vad ställs det för krav på fodervärdarna? Jag antar att det inte är någon merit att ha en drogmissbrukarbakgrund eller så. 🙂

  Det handlar sannerligen inte enbart om att utfodra FM-hunden. En bra fodervärd ska dessutom kunna plocka fram det allra bästa som finns hos hunden. Få hunden att utnyttja sin genetiska potential på ett optimalt sätt.

  Den förmågan finns inte hos kreti och pleti. Men uppenbarligen finns den hos dig, Eva! Jag ber att få önska dig och Fatzy en trevlig midsommarhelg! Vem vet, Fatzy får kanske en lika smaskig midsommartårta som den hon fick under påsken? Med prinskorvar, äggulesol och lite jordgubbar och en klick grädde ”on top”? Visst gillar väl även hundar jordgubbar med lite vispad grädde till? Vad ska de annars med sin stora, långa tunga till? 🙂

  Gillad av 1 person

 5. bbnewsab 2016-06-20 / 22:09

  Det som Eva Qvick skriver här ovan i sitt svar nr 2 – ”Respekt, kärlek och vänskap åt båda håll” .❤ – det skulle väl kunna vara/bli ett fint motto för ALLA fodervärdar.

  Lika kärnfullt som lapidariskt formulerat!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s