FM Lissa flyttar in

FM Kyra blir storasyster/extramamma när FM Lissa flyttar in

FM Lissa 5 aug 16
FM Lissa första dagen hemma. Åtta veckor gammal och nästan sju kg tung! Ett öra upp och ett ner. Då kan man ju välja om man vill höra eller inte 😉

FM Kyra har blivit storasyster/extramamma och familjen Östling har blivit med bäbis igen. Om ett par veckor kommer FM Kyra att genomgå sitt L-test och matte Ida berättar att hon räknar till den dagen då L-testet är. (Artikel om Kyras L-test kommer i slutet av augusti) Kyra kommer då att flytta. Hon ska ju börja Högskolan! Vilken utbildning återstår att se. Men först ska hon vara extramamma och prova den rollen.

FM Kyra och FM Lissa 5 aug 16
Hej! Vem är du? Kyra och Lissa hälsar och lär känna varandra.

Matte Ida berättar för Livets Skiftningar att när FM Lissa kom till platsen där de hämtade henne hade hon varit på resande fot i över 10 timmar. Då hade Liten rest från Sollefteå tillsammans med sina syskon ända ner till södra Sverige.

BB Hilton FM Lissa m syskon 6
BB Hilton

FM Lissa kommer till matte
Klart att det blir en stor omställning att flytta från tryggheten på BB Hilton. Bort från mamma och allt som var bekant. Nya lukter, ny miljö. Bara kullsyskonen som reser tillsammans. Efter den långa resan är det dags att få möta sin nya matte/husse. De små var trötta och hungriga när de kom. Att få ny flock med matte, husse och kanske andra okända hundar, katter… Allt är nytt. Lite spännande, lite oroligt. Att hitta något som känns tryggt är viktigt och mattes famn brukar vara ett bra ställe.

FM Lissa första dagen hos matte Ida Ö 3 aug -16 bild 1 (3)
Trygg i mattes famn

När fodervärdarna kommer till platsen där hundarna lämnas ut så vet de inte vilken av valparna som de kommer att få. Först får de en hel låda med saker till valpen samt foder. Eftersom Försvarsmakten äger hunden står de också för alla kostnader och allt hunden behöver under den tid de är hos fodervärden. När så alla fått sin låda, individuell för varje valp så läses chippet, ID-märkningen, av på respektive valp och matte/husse hämtar just den valp som ska komma till dem. Att hon var trött och sov hela vägen, två timmars resa ytterligare, när hon åkte hem var inte så konstigt efter den långa resan.

FM Kyra och Lissa 6 aug bild 6
FM Lissa och FM Kyra hemma.

Flocken har blivit större och Kyra anser säkerligen att hon just nu innehar rollen som ledare och det krävs lite arbete innan ordningen är återställd och matte som exempel kan ta ut Lissa utan protest från Kyra. Instinkten hos tikarna är stark. Valpar ska skyddas och tas omhand. En liten valp väcker modersinstinkten till liv och det är också som det ska vara. Valparna lär sig genom att göra som äldre syskon och som de andra i flocken. Så görs också rangordningen upp.

FM Kyra och Lissa 6 aug bild 5
Kyra lär känna sin valp och bestämmer sig omgående för att valpen tillhör henne. Matte tar inte Liten någonstans utan att Kyra är med. Att ta Lissa från Kyra innebär högljudda protester.

Här har FM Lissa kommit hem till familjen Östling. Allt är nytt och spännande. Och titta på Liten Lissas tassar och framben. Livets Skiftningar gissar att Lissa kommer att bli en ståtlig och rejäl fröken när hon väl växer i sina tassar. Hon kommer nog att klara schäferpinnarna galant!

Så här berättar matte Ida om FM Kyra och FM Lissa:
Lissa söker ögonkontakt väldigt ofta och är väldigt lyhörd. Hon visar tydligt när hon behöver gå ut. Lissa är jätteduktig, hon har bara kissat inne två gånger. Lissa är en lugn och harmonisk tjej. Hon leker gärna med Kyra, men säger till när det räcker, då kommer pirayatänderna fram. Det har gått över förväntan att ha de här två FM-hundarna.

FM Kyra och Liten Lissa 4
Kyra berättar: Först så försvinner matte och husse och blir borta länge! Att det var något speciellt som var på gång hade jag förstått, men aldrig att de skulle komma hem med en bäbis! Vassa tänder har hon också, men jag sa allt till att hon var min bäbis, så det så! Häromdagen lånade jag mattes telefon igen när hon inte såg, för att ringa runt till mina kompisar, men inte visste de så mycket mer! FM Lago och FM Labina har jag hälsat på. Matte brukar vara tillsammans med deras respektive matte. Lago och Labina får jag också passa. De är minsann överallt nu och inte lyssnar de heller. Men det ska minsann Lissa göra. Lissa lyssnar på mig när jag inte vill leka. Men nu måste jag gå och se till så Lissa har det bra. Jag har sagt till Livets Skiftningar att jag vill ha en helt egen artikel och det skulle jag få om några veckor. Då berättar jag mer hur det är att vara storasyster/extramamma!

FM Kyra och Liten Lissa 3
En bild på mig och Lissa när vi vilar tillsammans. Men Lissa vill leka. Matte är så nöjd med att vi nu kan vila ihop 🙂

Avslutningsvis några bilder på FM Lissa under hennes första fyra dagar hos familjen Östling. Idag, söndagen den 8 augusti har hon varit hos dem i fem dagar. Livets Skiftningar hoppas på att kunna följa FM Lissa åtminstone det kommande året. FM Lissa kommer att berätta själv när hon blir större. Nu vill hon lära känna sin nya flock och bli trygg med dem.

FM Lissa första dagen hos matte Ida Ö 3 aug -16 bild 2 (3)
Det finns alltid en trygg famn att vila i. Första dagen hemma.
FM Lissa 4 aug 10
Här var det något nytt. Måste undersökas! Går det att äta?

FM Lissa är trött 5 aug
”En sold.., f’låt, här var det visst en valp, sover var, när och hur som helst”
Lite trött efter att ha busat utomhus 6 aug

Så tackar Livets Skiftningar familjen Östling för att vi fick vara med om det stora ögonblicket då de blev med bäbis, FM Lissa. Alla foton förutom de från BB Hilton (HAS) i Sollefteå är tagna av Ida Östling. FM Lissa och FM Kyra kommer snart igen och då är det Kyra som är i fokus.
Visningsbild: FM Lissa hemma i trädgården. Hon är åtta veckor och väger knappa sju kg. Ett öra upp och ett ner för att ge den rätta looken av charmtroll.

Hur är det att hämta hem en valp? Eller att ha valpar hemma som ska säljas och få en ny familj då de är mellan 8 och 12 veckor? Kanske hör du till dem som aldrig haft valp men drömmer om det?  Berätta gärna!

 

Annons

8 reaktioner på ”FM Lissa flyttar in

 1. bbnewsab 2016-08-07 / 07:17

  Vilken underbar bloggartikel! Så full av kärlek mellan djur & djur samt djur & människa.

  Det är så att hjärtat smälter. Det är rörande läsning.

  Att artikeln är rikt illustrerad gör ju inte saken sämre. Schäfervalpar är så charmiga. Särskilt när ena örat hänger lite på sniskan.

  Stort TACK till både dig, GGV Pipili, och familjen Östling för denna utomordentliga presentation.

  Denna artikel kommer jag att vilja läsa fler gånger, det är ett som är säkert.

  Inte oväntat har jag dock en fråga: När bestäms det vilken fodervärd som ska erhålla en viss hund? Sker detta slumpartat i samband med ”utdelningen”/distributionen? Eller bestäms det av Försvarsmakten, kanske på så vis att fodervärdarna har fått lämna in en lista med önskemål, typ att hane eller hona önskas eller så?

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-07 / 07:27

   Tack GGV HH @bbnewsab för din värmande kommentar.
   Jag har vb din fråga till matte Ida Östling 🙂

   //Fk FM Pipili

   Svar från Ida Östling: Det är försvarsmakten som bestämmer det. Hur de gör har jag ingen aning om. Den frågan får man kolla upp med någon mer kunnig. Ja du väljer vad du vill ha för kön själv. Och när man söker så kommer en konsult ut och pratar och godkänner att du kan bli fodervärd.”

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-08-07 / 07:25

  Glömde en sak: Vänligen säg till FM Kyra att jag tror att hon blir en jättefin fostermamma till FM Lissa. Man kan nästan se på bilderna att bondingen/anknytningen fungerar mellan de två hundarna. Och läser man texten, framstår det ju ännu tydligare att så är fallet. Kyra lämnar inte utan vidare ifrån sig valpen. Och Kyra vill alltid vara med för att kunna se och kolla vad matte och Lissa ägnar sig åt. En mamma vill veta ”allt” om sitt barn. Det gäller både bland människor och djur.

  Matte får nog räkna med att Kyra vill låna hennes telefon fler gånger. Det finns säkert mycket som Kyra känner behov av att få berätta för sina hundväninnor och hundvänner. Räkna med höga telefonräkningar. Jag kan bara hoppas att Försvarsmakten ersätter matte för alla de samtal Kyra ringer. Annars kan det bli dyrt. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-08-07 / 07:34

  En helt annan sak. Jag såg nu att föregående kommentar var den tusende sedan starten här på GGV Pipilis fina blogg..

  Jag har för mig att WordPress råder sina bloggare att premiera den person, som står för kommentar nr 1.000, med en tre veckors vistelse på Hawaii, med allt inkluderat. I alla fall cirkulerar det sådana rykten på internet. Om jag nu inte har drömt alltihop, förstås. Vilket inte helt kan uteslutas…

  Så nu är jag lite nyfiken och undrar, ifall GGV Pipili kommer att följa WPs rekommendationer och bjuda mig på denna Hawaiiresa?

  Eller den resan får jag se mig om i stjärnorna efter? 🙂

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-07 / 07:44

   Den dagen som våra högsta vederbörande som har att besluta om sjukersättningens storlek bestämmer sig för att den ska följa summa och löneutveckling i det yrke som den som innehar sjukersättning en gång hade, samt betalar ut retroaktivt från den dag då sjukersättning erhölls kan det kanske vara möjligt. Innan dess är Pipili tacksam om ersättningen räcker till någon enstaka färdtjänstresa…
   Men kunde jag skulle jag med glädje bjuda på denna resa, min GGV!

   Kanske att Pipili med hjälp av Pixabay kan ordna en Hawaiiresa genom bloggen, en resa i fantasin?

   Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2016-08-07 / 07:55

  Så ytterst handlar detta om vad politikerna gör för att höja de sjukas och handikappades ekonomiska standard?

  Ja, i så fall är jag helt övertygad om att denna Hawaiiresa kommer att äga rum. Rent av före årsskiftet. 🙂

  Politiker kan man lita på. I alla väder. Deras löften sviks inte. Och de har, som sagt, alltid sjukas och handikappades välbefinnande och välmående i fokus. Som prio nr 1. Det vet ju alla… 🙂

  Även du, GGV Pipili, vet väl det?

  Gilla

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-07 / 08:13

   Oja, politiker har alltid hållit sanning och ära högt i kurs! Aldrig har väl en politiker eller dennes parti svikit ett löfte. Att därtill verka för att samtliga medborgare och deras välbefinnande är prioriterat är grundläggande på den politiska arenan. All där förekommande retorik präglas av sanningen eller hur var det nu den kloke poeten, ordbrukaren och författaren Tage Danielsson sa: ”Verka för att tala sannolikt…” eller liknande (då ang den tragiska olyckan i Harrisburg) Här kommer Tage Danielssons monolog om Harrisburg
   (Pipili avslutar denna diskussion här, men alla läsare är givetvis varmt välkomna att fortsätta diskutera)
   Självklart kommer Pipili att besvara kommentarer rörande FM-hundar och annat som rör artikeln.

   //Pipili

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s