Människan bakom

woman-1006102_1920

Att se människan bakom sjukdom, funktionsbegränsning, funktionsvariation…

motorized-wheelchair-952190_1920

Livets Bilder har påbörjat en insamling av berättelser från oss alla som lever med någon form av funktionsvariation. Berättelserna kommer att publiceras i bloggen men också skickas till media genom Twitter och Facebook. Detta görs för att visa vilka vi är, människorna bakom siffrorna. Bakom kostnader som av många anses vara för höga. Människor som blivit till en kostnad, en belastning för samhället och som det nu ska sparas på.
euro-92427_1920
Vilka är vi? Varför arbetar vi inte (längre)? Vad är orsaken till att just du eller jag är beroende av samhällets resurser i form av sjukpenning, aktivitetsersättning, sjukersättning eller annan form av ersättning eftersom vi inte kan klara ett arbete? Kanske är det så att vi klarar att arbeta deltid men inte heltid? Alla har vi vår egen unika berättelse till varför vi inte arbetar. Den berättelsen hörs och syns sällan i debatten. Projektet ”Människan bakom” syftar till att ge oss en röst, att synliggöra just människan bakom siffrorna, bakom statistiken. Att visa på vilka vi är och också vilka vi varit. Många av oss har varit förvärvsarbetande, men är inte längre. Människan bakom lyfter fram Varför! Varför det inte längre är möjligt med arbete. Varför det aldrig varit möjligt med arbete. Varför det inte går att komma åter till arbete. Dessa frågor, och många därtill som rör funktionsvariationer och sjukdomar får svar i berättelser från ”Människan bakom”. Mer information finner du i nedanstående citat från Livets Bilder.
girl-691712_1280
 Livets Bilder:

Nu tar vi plats!
Jag tror att det som stör mig så vansinnigt just nu är obalansen. För det finns absolut ingen jämvikt i att fördomar och felaktiga förutfattade meningar får plats på ledarplats – medan sjuka och funktionsnedsattas ord räknas som mindre trovärdiga.
Att de får synas – medan vi är osynliga.
Och jag vet att för varje funkisförtyckande artikel som publiceras – desto mer sjunker trovärdigheten i mina ord. Och färre kommer att lyssna på mig.
För att fördomarna cementeras och blir till sanningar.
Om media gång på gång matar Sveriges invånare med tanken om att vi är manipulerande och lata lögnare kommer vi aldrig någonsin kunna betraktas som sanningssägare.
Och som den tillgång vi faktiskt är.
För varje funkisförtyckande artikel som publiceras kommer fler omedvetet ta ett tveksamt steg tillbaka i mötet med oss, och vårt utrymme kommer krympa ytterligare.
För vem vill ta risken att bli manipulerad och lurad?
Vem väljer gemene man att lyssna på? Den som tillåts publicera texter på ledarplats i en av Sveriges största tidningar eller den som är långtidssjukskriven, i princip sängliggande och ej arbetsför.
Vem är mest trovärdig?
Problemet är också att också vårdpersonal läser tidningar, även försäkringskassehandläggare har fördomar och också politiker i riksdag och regering kan ha felaktiga förutfattade meningar. Och för varje funkisförtyckande artikel som publiceras riskerar detta att förstärkas.
För att okunskapen är stor!
På det här sättet kommer okunskapen och klyftorna bara att öka, eftersom vi som har egen erfarenhet av vardagen med funktionsnedsättningar kommer få mindre och mindre utrymme i samma takt som vår trovärdighet sjunker.
Det enda sättet att minska risken för detta scenario är att våra berättelser får ta plats. Vi som lever vårt liv på ett helt andra premisser än normen. För att det ska bli möjligt måste våra berättelser också få utrymme på ledarplats och på bästa sändningstid.
Därför skulle jag önska att Expressen som motvikt till sitt funkisförtyck väljer att publicera texter ur ett inifrånperspektiv – ur mitt och ditt perspektiv – och slutar publicera det som bara skadar och ökar klyftorna i vårt samhälle.
Men fram tills det sker tänker jag att vi kan börja…
______________________________________________________________
Vill du dela med dig av din berättelse? Om hur det är att vara sjukskriven? Hur samhället bemöter dig som lever med funktionsnedsättningar? Hur du ser på att arbeta? Vad du önskar och vill med ditt liv? Kanske något om din kompetens relaterat till din kapacitet? Eller kanske vad du skulle göra om du blev frisk i morgon?
Eller något annat som du ser som en motvikt till okunskapen och funkisförtrycket!
Vi gör det så enkelt och kravlöst det bara går. Du kan skriva till mej via en kommentar eller mail som jag sedan publicerar här på min blogg, och som jag sedan taggar till Expressens ledarredaktion och märker med taggen #människanbakom via Livetsbilders konto på Twitter och Facebook.
Du väljer självklart om du vill vara anonym eller gå ut med ditt namn.
Är det någon som är på?
För att våra berättelser ska landa rätt så tror jag att vi ska passa oss för att ge tillbaka med samma mynt! Det vill säga – undvik en raljerande och nedsättande ton när du berättar om andra än dig själv. Visa respekt!
Det går naturligtvis också bra att återanvända ett blogginlägg från din egen blogg som passar. Eller själv twittra, facebooka och/eller blogga på temat #människanbakom. Expressens ledarexpedition heter @ExpressenLedare på Twitter och https://www.facebook.com/ExpressenLedare/?fref=ts på Facebook.
Livets Bilder 160809 ”Nu tar vi plats”

Det går självklart alldeles utmärkt att även posta sin berättelse till Livets Skiftningar. Ett sätt är att använda bloggens kommentarsfunktion. Din berättelse blir då synlig här på bloggen och en kopia vidarebefordras till Livets Bilder. Alternativt finns kontaktformuläret med olika möjligheter att posta just din berättelse om ”Människan bakom”. Även där skickas den vidare till Livets Bilder. Självklart kommer din anonymitet att respekteras om du önskar vara anonym. Admin på Livets Skiftningar är tacksam om du anger om du vill vara anonym (om ditt namn ex v skulle framgå av mejladressen) I sådana fall mejlar Livets Skiftningar din berättelse till Livets Bilder utan att din mejladress följer med.
agenda-366244_1920

13 reaktioner på ”Människan bakom

 1. bbnewsab 2016-08-09 / 21:04

  Vilket utmärkt initiativ! Jag hoppas verkligen att det ska komma in många berättelser.

  Berätta gärna ännu mer om bakgrunden till att ni tar detta föredömliga initiativ. Alltså varför ni ”just nu” känner detta starka behov att visa upp människan (människorna) bakom statistiken. Citera gärna iögonenfallande delar ur den där Expressenledaren. Det är kanske inte alla som har eget Twitter- eller Facebookkonto.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-09 / 21:41

   Här kommer en länk:
   Expressen 160805

   Ovanstående artikel samt tidigare uttalanden från exempelvis företrädare för Regeringen ligger till grund för initiativet Människan bakom. Syftet är att visa att bakom pengarna finns människor varav många har arbetat sig till sjukdom. Därtill kommer att det är rena fördomar som uttalas som om de vore sanningar. En enkel källkritisk granskning, som en gymnasieelev klarar utan problem, slår utan vidare hål på flera påståenden.

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-08-09 / 21:59

  Tack för länken, GGV Pipili!

  Ja, det var till att generalisera och dra allt och alla över en och samma kam.

  Ledarskribenten verkar vara en ung och frisk person, som SANNOLIKT har haft tur i livets genetiska lotteri och därför själv inte behövt vara sjukskriven vare sig ofta eller länge. Då kan det bli lätt att stirra sig blind på statistiksiffror.

  Hen skulle av allt att döma må bra av att få kontakt med människorna bakom statistiksiffrorna. Hur välmenande skribenten än må vara så skulle det nog inte skada om hen finge ta del av lite varierande patientberättelser, på det att hen skulle bättre förstå att man bör vara försiktig med att huvudsakligen fokusera på statistiken i sig.

  Kort sagt: MAN FÅR ALDRIG GLÖMMA BOTR DEN ENSKILDA MÄNNISKAN BAKOM STATISTIKENS OLIKA SIFFROR, KOLUMNER OCH RADER!

  Just därför hoppas jag att er nyss statade kampanj ska resultera i många patientberättelser. Ju fler dess bättre.

  Även patienterna, alltså de sjuka, behövs i denna debatt. Annars tenderar debatten att bli snedvriden. Och det gagnar ingen.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-09 / 22:07

   Det hoppas även vi på!
   När en opinionsbildare kan uttrycka sig så här: ” Alla vet att sjukskrivning i de flesta fall gör människor sjukare. (…)” med en kort därpå följande mening som säger att det möjligen kan vara befogat med sjukskrivning en kort tid, men att de som blir sjukskrivna därefter identifierar sig som sjukskrivna, ja då behövs något som visar på verkligheten. Bara uttrycket ”Alla vet…” gör mig mycket upprörd. Det är som att skjuta från höften med ett avsågat hagelgevär. Det slår urskiljningslöst, skadar många och dödar dem som står närmast. Och det finns inget berättigande i ett sådant uttalande. Förlåt den grova liknelsen, men det är så det känns.

   //Pipili

   Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-08-10 / 08:43

  Några tankar denna nya dag jag nyss vaknat upp till:

  Jag ser samma sorts feltänk när det gäller sjukskrivningen som när det gäller rådet att fysisk träning hjälper mot oc förbättrar (snart sagt) allt.

  Att fysisk träning, även av läkare ordinerad sådan, kan vara direkt skadlig för vissa individer har ju GGV Pipili tagit upp till diskussion i tidigare bloggartiklar. (Kanske Pipili kan länka till någon av dem?)

  Att fysisk träning faktiskt kan motverka sitt goda syfte var temat i radioprogrammet Funk i P1 förra veckan. Se http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/761169?programid=4970 . En bra programserie, kan vart rekommenderas för både friska och sjuka.

  Budskapet var: En del av oss mår bra av fysisk träning, andra inte. En del av oss behöver fysisk träning för att kunna fungera bättre i livet (bl a intervjuades en ADHD-person, som kunde berätta att hård fysisk träning ledde till att hjärnan då blev av med sin ”överskottsenergi”, vilket fick hjärnan att fungera bättre och effektivare resten av dygnet). Samtidigt intervjuades en annan person som kunde berätta att för henne stod valet mellan att träna fysiskt och bli helt orkeslös efteråt (och snarare sämre än före träningen). Eller att i stället ta beslöutet att avstå från fysisk träning för att därmed i stället orka med att ”odla sin själ”, dvs vässa sig på det mentala planet. Hon var alltså tvungen att göra ett val: satsa på kroppen eller knoppen. Varvid hon valde det sistnämnda

  När jag hörde henne berätta, kom jag direkt att tänka på ”vår” GGV Pipili härstädes. Hos henne är extrem trötthet (fatigue) ett väldigt påtagligt symtom. Intensiv fysisk träning skulle för henens del leda till att hon inte orkade med några mentala aktiviteter värda namnet. På denna fina blogg skulle i så fall sällan eller aldrig några nya artiklar publiceras, av det enkla skälet att hon inte skulle orka med detta utan all hennes träningsfria tid av dygnet skulle då gå åt till att återhämta sig från den fysiska träningen.

  Det säger sig självt att detta skulle påverka GGV Pipilis livskvalitet negativt. Så slutsatsen måste bli, att man bör undvika att utdela generella (mer eller mindre förnumstiga och hurtiga) råd. Samt undvika att uttala sig generellt om saker och ting enär det ena fallet aldrig är något annat helt likt. Men tyvärr är den där Expressen-ledarartikeln just så där förnumstig och hurtig i sina råd om vad som är rätt väg att gå.

  Alltså: Vad som är rätt och bäst för individ X är inte alltid bäst för individ Y. Allt annat än denna insikt leder till feltänk, felprioriteringar, rent av mer skadliga än nyttiga råd om hur en sjuk människa ska bete sig och leva sitt liv.

  Politiska opinionsbildare har tyvärr en benägenhet att tro att alla ska reagera likadant på ett givet råd, såsom att all längre sjukskrivning alltid är av ondo eller, typ, att all fysisk träning per automatik alltid innebär ett bättre liv. Så tyvärr inte fallet. Så enkelt är inte livet.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-10 / 09:33

   Jag kan bara instämma…
   //Pipili som ska leta länkar till tidigare artiklar i ämnet. Dessa kommer att läggas i en separat kommentar.

   Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2016-08-10 / 08:50

  En helt annan sak. I det där radioprogrammet, Funk i P1, har man valtr att kalla funktionshinder och funktionsnedsättning för funktionsvariation.

  Man menar att det nya ordet är mer neutralt. Ord som slutar på -hinder eller -nedsättning har gärna en (lätt) negativ klang över sig. Funktionsvariation, däremot, kan ju vara både av det positiva och negativa slaget.

  Det skulle vara kul, ifall folk ville ha synpunkter på vilket ord som bör användas här. Är man funktionsvarierad eller funktionshindrad?

  Ja, vad tycker ni själva som läser detta?

  För övrigt: Funktionsvarierade är vi ju alla. Inte konstigare än att en del av oss har högre IQ än genomsnittet och andra lägre IQ än genomsnittet.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-10 / 10:06

   GGV HH och alla andra kära läsare!

   Pipili använder begreppet funktionsvariation just av den anledningen som beskrivs av GGV @bbnewsab. Ett neutralt begrepp som visar på att vi alla är olika, har olika variationer i vår funktion för att vända på begreppet. Det finns i samhället i dag något som kanske skulle kunna kallas för ”normalvariation” eller normativ variation (säkerligen finns fler uttryck för samma sak). Denna ”normalvariation” blir den mot vilka vi övriga jämförs. Faller en individ utanför normen så anses hen ”funktionsbegränsad” eller ibland funktionshindrad. Me funktionshinder är det som uppstår när jag som funktionsbegränsad möter miljöer och situationer som gör att jag hindras från att göra något som en icke funktionsbegränsad klarar utan problem. Som rullstolsburen kan hindret vara en trappa. Men finns hiss som jag kan använda finns inget funktionshinder. Min begränsning (=rullstolsburen) hindras inte av en trapp när det finns hiss som alternativ.

   På samma sätt går det att se många olika funktionsvariationer, som ibland (ofta?) begränsar och som möter hinder i omgivningen. Ett hinder kan se mycket olika ut beroende på funktionsvariationen. Att vara känslig för ljus-/ljud kan vara ett sådant som leder till att det blir oerhört svårt eller omöjligt att vistas i offentliga lokaler då sinnesintrycken blir för många.Situationer som för en person innebär vila och avkoppling kan för en annan innebära en så stor påfrestning att personen blir liggande i dagar på grund av utmattning och sviter efter för många intryck. Detta finns beskrivet av flera olika bloggare varav några finns med i listan ”Bloggar jag följer” som du finner till höger om artikeltexten.

   Begreppen funktionsvariation, funktionsbegränsning och funktionshinder är inte synonymer. En funktionsvariation är något jag har eller jag är. Funktionsbegränsningen kan uppstå som följd av variationen, och ett hinder är något jag möter i miljön.

   //P-L
   (Pipili)

   Gillad av 1 person

 5. bbnewsab 2016-08-10 / 21:59

  När jag kollar upp dina fem länktips här ovan, blir jag plötsligt påmind om att du faktiskt har bloggat under blott under ca sju månader.

  Vilken fantastisk ”resa” du har gjort under detta dryga halvår, GGV Pipili! Din fina blogg är ju proffsig på alla sätt och vis. Och antaler besökare och följare ökar av allt att döma hela tiden.

  Jag trodde faktiskt att du skulle få se en nedgång i antalet besök(are) nu under sommarmånaderna, men trots en hyfsat bra och fin sommar har faktiskt antalet dagliga besökare snarare ökat.

  Detta ser jag som ett tecken på att du har en blogg som lyckas förmedla både bredd och djup. Jag ser dig som en viktig opinionsbildare. Och dina öppenhjärtiga självbiografiska berättelser saknar i stort sett motstycke i bloggosfären.

  Det tredje ben som din blogg står/vilar på är alla dessa underbara FM-hundar, vilka du lyfter fram på ett lika kunnigt som sympatiskt – för att inte säga lärorikt och roligt – vis. De utgör numra en viktig del av ditt ”varumärke” här på internet.

  Det blir aldrig långtråkigt att följa en sådan blogg. Som helt klart drivs av en bloggare med både hjärta och hjärna.

  Kanske missar du dock en särskild målgrupp, GGV Pipili. Kan du gissa vilka jag tänker på?

  Jo, alla de som vill veta vilket läppstift och ögonsmink, samt vilka dyra märkeskläder, som gäller just nu, om man vill vara inne bland jetsettare. Jag är rädd att inte många i just den målgruppen följer din blogg.

  Men som det brukar heta: Man kan inte vara alla till lags.

  Så jag hoppas att du tar denna brist med jämnmod, GGV Pipili. Dvs att just den målgruppen nog inte har just din fina blogg favoritmarkerad.

  Det finns trots allt värre saker än så man tvingas leva med. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-08-11 / 00:57

   Tack min Goda GV HH!

   Dina ord värmer mitt <3. Även jag var övertygad om att antalet besökare under sommaren skulle minska, men istället blev juli den bästa månaden hittills avseende unika besökare och visningar.

   Ett varmt och innerligt Tack till er alla som läser, kommenterar, delar och på så sätt bidrar till detta. Utan er läsare hade inte bloggen kunnat utvecklats och fortsätta utvecklas. Kommentarer och reaktioner på Facebook och på Twitter bidrar också. Likaså de diskussioner som följer på artiklarna. Oavsett om du är en tyst eller synlig (i form av kommentarer och reaktioner) läsare är du lika uppskattad av mig som artikelförfattare.

   Ett särskilt Tack till alla er vars hundar jag har förmånen att följa. Utan er generositet och beredvillighet att dela både text och bild hade dessa reportage inte kunnat skrivas. Även där gäller att ni alla är lika uppskattade.

   För att återgå till det vännen @bbnewsab skriver om gruppen som har mode och skönhet som intresse hänvisar jag till alla de kollegor i bloggosfären som har långt större kunskap om dessa ämnen än vad denna Pipili besitter. Vill ni läsa om detta rekommenderar jag ett besök hos dem.

   Jag tror på samarbete istället för konkurrens. Vi besitter olika kompetens som bloggare, precis som IRL och det speglar sig i det vi skriver om. Just nu är vi flera bloggare som skriver om "Människan bakom" (sjukskrivningsstatistiken/sjuktal o dyl) för att visa på att bakom varje siffra finns människor. Människor som av många olika anledningar inte kan "stå till arbetsmarknadens förfogande". Är du en av oss eller har erfarenhet, direkt eller indirekt, av detta följ då gärna uppmaningen att berätta. Allas röster behövs, då vi som drabbade på olika sätt ofta är en tyst grupp.

   Återigen; till er alla: TACK!

   //P-L alias Pipili

   Gillad av 2 personer

 6. supermamsen 2016-08-11 / 01:05

  Bra initiativ! Jag har inte Twitter men mitt inlägg är fritt att dela. Som mamma till en 14-åring med asperger och hemmasittarproblematik blev jag mycket kränkt av Expressens LEDARE. Jag skrev ett blogginlägg om min situation och om kampen jag tvingas föra för mitt barn. Jag är 100% sjukskriven pga detta och en omöjlig arbetssituation.
  https://supermamsen.com/2016/08/10/evigt-ifragasatt/
  Jag hoppas att kunskap sprids och att fördomar försvinner!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s