Alla behövs?

Fredagen den 9 september presenterade Försäkringskassan en ny kampanj: Laget Sverige

group-sitting-by-water-741158_1920
”Alla behövs i Laget Sverige” – men bara om du har eller kan återfå någon form av arbetsförmåga.

Alla behövs i Laget Sverige” är Försäkringskassans slogan. Livets bilder gjorde mig uppmärksam på denna kampanj, och den fick mig att börja gråta. Jag gråter sällan, kanske för sällan, men Försäkringskassan tilldelas en eloge. Ni har lyckats att få mig riktigt ledsen. Ledsen så att det gör ont, mer ont än vanligt. ”Alla behövs” – det är starka ord, ord som uppmuntrar, ord som ska ge kraft och mod och få oss att tänka positivt. Det är en uppmaning att ta tillvara på så kallad restarbetsförmåga, tror jag iallafall. Jag läser kampanjen och jag läser bloggaren Livets Bilder. Hade jag inte läst den texten kanske det dröjt innan jag uppmärksammat kampanjen. Nu har jag, tyvärr, gjort det och den kängan jag fått kommer att sitta i. För vilka är ”alla”? Alla som i alla som bor och lever i Sverige? Alla som har gått ur skolan? Alla som idag har ett arbete, men är sjukskrivna? Alla som inte längre kan arbeta alls? Alla unga, gamla, medelålders? Alla friska, sjuka, med anställning, egna företagare, arbetslösa? Vilka är alla i ”alla behövs i Laget Sverige”?

workplace-1245776_1920
Alla?

Hur jag än läser Försäkringskassans text hittar jag inte någonstans en beskrivning av vilka ”alla” är. Däremot kan jag dra slutsatser om vilka som menas med alla. Med alla menas de som är i arbete och är friska, de som är sjukskrivna på hel- och deltid och underförstått, dem som har arbetsförmåga i någon utsträckning. Alltså även arbetslösa på hel- och deltid. Det centrala begreppet blir arbetsförmåga. Alla vi andra, som av olika anledningar saknar någon form av arbetsförmåga, räknas inte. Vi tillhör inte gruppen ”alla”, trots den kompetens vi många gånger besitter och skulle kunna dela med oss av på olika sätt. Men vi klarar det inte genom lönearbete eller eget företag. Alla vi med sjuk- och aktivitetsersättning. Vi finns inte. Vår kompetens är värdelös. Vi är värdelösa. Kompetens och kapacitet likställs. Men det är två skilda begrepp, vilket nedanstående bild från Livets Bilder illustrerar:

Kompetens vs kapacitet arbetsterapi.001
Här är exempel på vad som krävs av en arbetsterapeut som är yrkesverksam.

Många av oss som av olika skäl inte kan komma tillbaka till arbetsmarknaden har fortfarande kvar vår kompetens, den rosa halvan av bilden visar. Givetvis kommer kompetensen att minska med åren i vissa delar och öka i andra. Vi får en god kompetens vad gäller att vara patienter, om våra egna sjukdomstillstånd och mycket mer. Vi tappar en del i yrkesrollen då yrket utvecklas och ny kunskap kommer till. Att söka upprätthålla sin yrkeskompetens är hart när omöjligt när jag inte längre är yrkesverksam och använder mig av densamma.  Att upprätthålla min kompetens kräver en kapacitet jag inte har. Det kräver, som regel, också möjlighet att kunna använda mina kunskaper. Återigen brister kapaciteten, inte kompetensen. Försäkringskassan går ut med att vi alla behövs. Men vi behövs uppenbarligen inte. Vi som inte har kapaciteten kvar att upprätthålla dels vår kompetens, dels vår förmåga att använda den. Detta fick mig att börja gråta. Om jag kunde skulle jag börja arbeta på måndag. Fast jag har inte något arbete kvar att gå till. Och inte kan jag gå heller. Jag får inte lämna lägenheten utan att någon följer med mig, trots Permobil. När gråten lättade kom ilskan. Vad har Försäkringskassan för ursäkt för att exkludera oss? Vi må sakna kapacitet för att utföra ett lönearbete, men på något vis

fleet-76250_1920
Eldrivna rullstolar, här i form av scooter med en vanlig maxhastighet omkring 15 km/h. Mitt förflyttningssätt är Permobilen, som fungerar både inom- och utomhus och har rask promenad som högsta hastighet (ca 7-8 km/h)

borde vår kompetens vara värd att ta tillvara. Vi kanske kan dela den med någon en kort stund ibland. Om inte annat när vi besöker vården. Kanske kan behandlaren lyssna på vad vi har att berätta om oss själva och vår sjukdom. Jag är ju expert på min egen kropp, och ofta också på mina diagnoser, vad gäller reaktioner, smärta, symtom och mycket annat. Jag behöver vårdens kompetens också för att få så bra behandling som möjligt, behöver deras expertkunskaper. Men då måste behandlaren veta hur jag känner det och hur jag mår. Min yrkeskompetens kan jag kanske, med hjälp, också tillämpa på min egen situation. Lyssna på mig när jag vill tala! Men jag kan inte rehabiliteras åter till yrkesverksamhet. Alltså tillhör jag inte gruppen ”alla”. Jag är därmed inte en del av Laget Sverige utifrån Försäkringskassans definition.

woman-1586499_1920
Långt från all sjukdom syns. Men exkludering känns.

Genom den definition som Försäkringskassan valt av begreppet alla, utesluts vi med sjuk- och aktivitetsersättning. En del som tillhör den gruppen kan återkomma till arbetsmarknaden om de får rätt stödinsatser. Framförallt kanske det gäller de unga med aktivitetsersättning. Alla kan inte yrkesarbeta, men det innebär inte att de saknar kompetens som skulle kunna komma arbetsmarknaden tillgodo. Som exempel kan nämnas ”hästtjejerna”*). De som mer eller mindre lever för att kunna vara i stallet. Hundfolket vars hundar gör att de håller sig så bra som det bara går. För mig kom dagen då jag fick lämna ifrån mig min hund, jag klarade inte av att ge min hund det hon behövde. Kapaciteten räckte inte till när jag blev sittande i rullstol. Men även om kapaciteten inte räcker för yrkesarbete,  kan kompetensen säkerligen komma andra till del. Som sagt – allt detta gör mig upprörd, arg och ledsen. Tänk om, Försäkringskassan, och inkludera istället för exkludera!

Visningsbild:
civilian-service-63616_640 (1)

*) Hästtjejerna kan lika gärna vara killar, men här används begreppet då tjejerna är i majoritet.

game-figure-598036_1920
”Alla behövs i Laget Sverige” är namnet på Försäkringskassans kampanj. 

Berätta gärna vad du tycker!

 

Tack till Livets Bilder.

11 reaktioner på ”Alla behövs?

 1. ilse-marie 2016-09-10 / 17:26

  Så sant… och visst blir man ilsken och ledsen! Alla har vi ett människovärde – oavsett vad vi kan, får eller har möjlighet att bidra med i arbetslivet. Och alla människor behövs. En fruktansvärd människosyn lyser igenom i denna reklamkampanj – liksom i en stor del av samhället!

  Gillad av 3 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-10 / 23:39

   Jag kan bara instämma, och det gör mig så ledsen och arg. Det bästa vore om ilskan kunde ta överhand. Man blir mer konstruktiv då. Men det blev iallafall en artikel om eländet.
   Tack Ilse-Marie för din kommentar.

   Gillad av 2 personer

 2. Trippelfarsan 2016-09-10 / 18:15

  Vad är väl en reklamfilm mot verklighetens försäkringskassa där man måste verifiera alla uppgifter med minst tre personer för tre olika svar och fortfarande sitter man som ett frågetecken när beslutet kommer.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-10 / 23:42

   Tack Trippelfarsan för din kommentar. Och varmt välkommen som kommentator och läsre.

   (Och en ursäkt att publiceringen dröjt. Jag har bara somnat gång på gång idag, trots att jag kämpat för att vara vaken. Nästa kommentar publiceras direkt.)
   //P-L

   Gillad av 2 personer

  • duritzan 2016-09-15 / 23:28

   Varför inte använda det rätta namnet: Förnedringskassan? Det är ibland – men långt ifrån alltid – personalen som orsakar förnedringen. Oftast är de dock så begränsade i sina möjligheter (befogenheter) att fatta rimliga beslut av alla korkade politiker.
   Ett roligt exempel: min ena syster hade privat dagmamma till sina barn men ibland måste hon vabba. Hon fyllde i blanketten för att få ersättning för vård av sjukt barn men då pengarna dröjde kontaktade hon f-kassan. Då var det en uppgift hon inte fyllt i nämligen hur barntillsynen var ordnad i vanliga fall. Hon tyckte inte det hörde till saken så hon skrev att hon brukade låsa in barnen i garderoben. Då kom pengarna! nästa gång skrev hon att hon satte ut dem i skogen. Det gick lika bra. Huvudsaken var att det stod något på den raden…

   Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2016-09-16 / 01:25

    Tack Duritzan för din kommentar. Ja, man kan inte annat än förundras över FKassan och deras regler…
    //P-L

    Gillad av 1 person

 3. sannaljungberg2014 2016-09-10 / 18:53

  Jag kan bara hålla med. Mitt sätt att protestera mot dagens samhällsutveckling få bli genom att rösta i det kommande valet. Förut har jag engagerat mig politiskt. Jag har gjort väldigt mycket ideellt för att förändra samhället jag lever i. Men den kraften finns inte längre tyvärr. Jag kommer aldrig att ge min röst till npgon av de etablerade partierna, för ingen av dem har förstått att det krävs en gigantisk förändring. Jag kommer att rösta på Enhet för de står för det jag tycker är viktigt. Min röst till dem är viktig för de behöver massor av röster för att komma över spärren (1 eller 3 %, jag minns inte riktigt) Om de gör det får de ekonomiskt stöd som de saknar nu. De behöver det för att kunna växa och för att kunna höras och synas. Läs gärna på deras hemsida och om du gillar det du läser, sprid det till så många som möjligt.

  Gillad av 2 personer

 4. Piia-Liisa Pisal 2016-09-10 / 23:46

  Jag ser på statistiken att många har läst denna artikel. Jag vill tacka alla läsare och alla er som kommenterar, dels här i bloggen och dels på Facebook. Ni sporrar mig att fortsätta skriva.
  Tack!
  //P-L

  Gillad av 1 person

 5. Anny 2016-09-11 / 19:27

  Jag kan inte annat än hålla med. Nog för att jag är heltidsarbetssökande (för tillfället – Arbetsförmedlingen kräver dock bara minimalt från mig, så jag söker inte aktivt jobb utan utreder mer vad jag kan och om jag kan jobba), men det är tveksamt om jag kan jobba, om det inte är från typ min säng eftersom jag hamnar där väldigt lätt. Och det känns ju verkligen, när ”alla” behövs, men jag inte egentligen räknas (och till viss mån förväntas arbeta 100%, fast jag kollapsar för att jag varit på ett möte i en timme).

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-12 / 00:08

   Tack Anny, för att du berättar. Jag gillar inte att du ens ska behöva söka jobb i den situation du befinner dig. Jag själv ”bor” mer eller mindre i sängen pga diverse sjukdomar och är sjukpensionär sedan åtta år tillbaka.

   Att förväntas arbeta då en inte kan är inte humant. Nu vet jag ju inte orsaken till din situation, men jag önskar dig allt gott och att du får all hjälp du behöver. Det kostar så oändligt mycket energi att behöva strida för allt.

   Välkommen som kommentator och läsare. Vet ju inte om du nyss hittat hit eller om du följt utan att kommentera. Nästa kommentar från dig publiceras direkt utan granskning!

   //P-L

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s