Personlig assistent

Vem ska ha rätt till personlig assistent?

disability-224133_1920
När behövs personlig assistent?

Det förs en debatt om LSS och personlig assistans i media. Den 5 september publicerade DN en debattartikel om att det inte alls föreligger någon kris vad gäller just personlig assistans. Givetvis har den artikeln inte fått stå oemotsagd och ett flertal repliker är publicerade. Du finner huvudartikeln HÄR inklusive länkar till replikerna. Slutrepliken i DNs debatt publicerades den 12 september. Det hävdas från Försäkringskassans ledning att de som behöver och har laglig rätt till assistans också får det. Replikerna säger delvis annorlunda. I slutrepliken tas också upp kommunernas stora ansvar för bland annat hjälp i form av personlig assistans. Många assistansberättigade når inte upp till de 20 timmar per vecka i grundläggande behov som krävs för att Försäkringskassan ska handlägga assistansen. Under denna gräns är ansvaret kommunernas. Och det är där jag har synpunkter. På hur kommunen handlägger ett ärende om personlig assistans. En handläggning kan jag uttala mig om. Min egen. LSS-handläggarens agerande i mitt ärende har gjort mig riktigt arg. Så arg att det hittills kostat mig flera vaknätter.

away-754081_1920
Vad som utgör hinder kan se mycket olika ut, liksom lösningen för att komma över hindren.

Som jag skrivit om tidigare ligger en ansökan hos kommunen om personlig assistans (PA). Mitt ombud svarade på en fråga från mig så sent som för ett dygn sedan om hur det går med ansökan. Svaret gjorde mig minst sagt upprörd. Kommunen överväger att lägga ner ansökan om de inte får in ett intyg som i praktiken är omöjligt att få fram. Tyvärr läste jag mejlsvaret fel tid på dygnet och resultatet blev en vaknatt. Jag är nu inne på min andra vakna natt på grund av att kommunens LSS-handläggare ställer orimliga krav på intyg. Vad är det då för intyg som kan stjälpa över ett års arbete? Ett läkarintyg från en specialist på EDS är vad kommunen kräver. Utöver det kräver de intyg på hur jag tar upp läkemedel. Det senare med anledning av att jag framförallt efter Gastric bypassoperationen ibland inte kan ta upp vissa läkemedel till fullo. (Andra tas upp snabbare än hos en frisk!) Arg och ledsen är de två dominerande känslorna här och nu.
frog-1037248_1920
Ansökan är skriven av en jurist med LSS som specialitet. Till ansökan bifogades de intyg som juristen ansåg vara nödvändiga för att kommunen skulle kunna fatta beslut om assistans. Kommunens egen arbetsterapeut (AT), som skriver samtliga ADL-intyg för just PA, läkarintyg, intyg från sjukgymnaster/fysioterapeuter och andra som har god kunskap om min aktivitetsförmåga. ADL-intyget bygger på ungefär 40 timmars observationer samt utöver observation och intervju med mig, också intervjuer med hemtjänsten och flera sjukgymnaster och arbetsterapeuter såsom handkirurgens AT, primärvårdens sjukgymnast, ortopedtekniska klinikens sjukgymnast och fler därtill. En av de viktigaste intervjuerna var den med min kontaktperson inom hemtjänsten som nu följt mig från oktober 2014.
pers-kvallspromenad-med-mp
När ansökan efter sex månaders gediget arbete från mitt ombud och från mig och flera andra berörda skickades in hände först absolut ingenting. Efter förfrågan från ombudet kom ett svar som var, i mitt tycke, nonchalant skrivet. Där framgick att ansökan inte var komplett varför den inte tagits i beaktande. Nu är detta min uppfattning av händelseförloppet och jag ber er ha detta i åtanke. Det saknades intyg och en del intyg som var bifogade skulle först inte kunna ha något värde då de inte var beställda av handläggaren. Bland annat intyget om ADL. Bifogade läkarintyg kunde inte heller användas då läkaren bytt arbetsplats och inte fanns kvar som ansvarig läkare för mig. Efter en diskussion skulle möjligen ADL-intyget kunna användas efter kompletteringar. Jag har fortfarande inte fått besked om vilka kompletteringar  utöver två stycken. AT hade inte observerat toalettbesök och dusch. Till saken hör att min kontaktperson inom hemtjänsten hjälpt mig många gånger med just dessa moment varför de finns tydligt nedskrivna. Anledningen till att ADL-intyget ratades var att biståndsbedömaren inte själv beställt intyget. Om hon gjort det hade samma AT gjort bedömningen och skrivit intyget, så skillnaden hade endast varit vem som bett om intyget.

disabled-728522_1920
Jag får inte åka ut i Permobilen utan ledsagare och jag har inte kraften i varken armar eller ben att ta mig fram mer än några meter inomhus i manuell stol.

Jag är riktigt arg. Arg och ledsen. Av och till uppgiven. Handläggaren har inte varit ärlig mot mitt ombud.Hon talade inte om att hon varit i kontakt med den mottagning på Universitetssjukhuset som sa till mig att jag hade EDS. Jag fick reda på det genom 1177-tjänsten ”Mina journaler”. Där stod hennes namn och förfrågan jämte svar. Ett för mig överraskande svar. Jag saknade vid tillfället för diagnostisering något som gjorde att det inte gick att formellt ställa diagnosen EDS. Men jag fick den muntligt. Läkaren var tydlig med detta till mig. Min dotter har också samma diagnos. Nu kräver handläggaren ett intyg om diagnos som inte behövs. Om jag förstått rätt så är det min förmåga att klara mig själv som ska bedömas. Diagnosen kan ge en fingervisning om varaktighet. Men det kan även det faktum att jag sjukskrevs sommaren 2007, fick tidsbegränsad sjukersättning vårvintern 2008 och stadigvarande sjukersättning två dagar efter att jag fått min EDS-diagnos muntligt hösten 2011. Handläggaren påstod att hon inte ens kunde bedöma om jag tillhörde någon av de personkretsar som har rätt till personlig assistans. Personkrets tre beskrivs så här: §1: 3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service. (LSS)

family-515530_1280
Jag har hemtjänst cirka fem timmar dagligen fördelat på knappa tiotalet besök. Antalet besök varierar något beroende på vilken hjälp jag har just den dagen.

Nu tänker hon lägga ner utredningen – om hon inte får ett intyg hon redan vet att vi inte kan få fram! De få EDS-specialister som finns i landet skriver inte intyg för PA. Det är distriktsläkarnas arbetsuppgift. Dessa intyg har hon redan fått. Dessutom är EDS bara en av de diagnoser som påverkar min förmåga att klara mig själv. Jag är multisjuk. Fem timmar/dag från hemtjänsten – minst. Men inte klart om jag tillhör någon av personkretsarna.
barbie-223952_1920
Visningsbild
Vad tycker du? Är min ilska befogad? Eller slåss jag mot väderkvarnar?

 

8 reaktioner på ”Personlig assistent

 1. Erika 2016-09-16 / 17:58

  I din ansökan har du troligen lämnat ett samtycke till att handläggaren får inhämta uppgifter, vore konstigt annars. Antar att du har skrivit under ansökan. Att få tillhöra personkrets tre är jättesvårt, det är inte lätt att komma in där, och även om man får en personkretstillhörighet är det inte säkert att det automatiskt ger rätt till assistans, det kanske din jurist skulle ha talat om. Hoppas allt löser sig

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-16 / 18:08

   Tack Erika för din kommentar!

   Jag har lämnat över allt till assistansbolaget genom befullmäktigande. Och jag känner till att det inte är självklart att få assistans även om jag tillhör en personkrets. Men det som stör mig mest är den arrogans handläggaren visar upp. Det finns ingen anledning att vara arrogant, rent ut sagt dum och oförskämd, mot både mitt ombud och mot mig. Jag kan ta ett nej, men blir så ledsen över bemötandet. Dessutom fick jag reda på att handläggaren inte är ärlig mot mitt ombud. Hur ska han då kunna hjälpa om han inte får reda på vad som hänt? Jag fick info genom att jag kan läsa min journal på nätet!
   //P-L

   Gillad av 1 person

   • Erika 2016-09-16 / 20:26

    Om handläggaren har haft ett tråkigt bemötande när ni har träffats så borde du lämna in ett klagomål till dennes chef, eller att din jurist gör det. På vilket sätt har inte handläggaren varit ärlig? Be om att få läsa journalanteckningar som handläggaren har gjort. Som sagt, handläggaren har rätt att ta kontakt med läkare ect när samtycke finns, det har du liksom godkänt 🙂

    Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2016-09-16 / 22:02

    Jag uppfattade som oärligt gentemot mitt ombud att hon inte talade om att hon varit i kontakt med kliniken som gett mig diagnos EDS när hon kräver intyg ang just min diagnos. Hon har då fått information att de inte kunde skriva intyg. En information om att hon kontaktat kliniken hade underlättat fortsatt kontakt. Att hon kontaktat kliniken är helt i sin ordning. Att få informationen genom att läsa journalen kändes inte OK!
    //P-L

    Gillad av 1 person

 2. Erika 2016-09-17 / 07:42

  Jag är förmodligen trög men jag förstår ändå inte, du skriver att hon har varit oärlig i något som du har samtyckt till (det borde juristen veta) men samtidigt skriver du att det är helt ok att hon har tagit i kontakt med kliniken. Känns som att du behöver kontakta handläggaren och reda ut allt speciellt när det får dig att må dåligt, be om ett möte där även hennes chef är med.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-17 / 07:59

   Oärligheten består i, såsom jag uppfattar det, att hon trots att hon vet att hon inte kan få intyg från kliniken eftersom hon varit i kontakt med dem, ändå kräver att jag (vi) ska skaffa fram intyg från samma klinik. Detta utan att hon har sagt att hon redan kontaktat dem och fått nej. Hade mitt ombud haft den kunskapen är möjligt att han och företagets jurist kanske kunnat gå en annan väg för att få fram det intyg hon kräver. Nu blev det en i praktiken nästintill identisk förfrågan genom att vi saknade kunskapen. Genom sitt agerande försvårar hon att få fram de intyg hon själv önskar!

   Gillad av 1 person

   • Erika 2016-09-17 / 08:06

    Då tycker jag det är mycket bättre att prata med handläggaren och förklara, hur ska hon annars få veta hur du känner. Du kan ju alltid låta henne läsa blogginlägget. Känns som du lägger ner onödig energi på något som du själv och juristen kan lösa genom ett möte, det här får dig ju bara att må dåligt.

    Gillad av 1 person

   • Piia-Liisa Pisal 2016-09-17 / 08:31

    Jag ska ta det med mitt ombud och se om han kan ordna ett möte. Jag har medvetet valt att låta honom ha alla kontakter med handläggaren för att det inte ska bli så att vi säger olika till henne.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s