Smärta, depression och trötthet

Vad händer när när orken tar slut och smärtan och depressionen tar över? En personlig betraktelse över mörker. TW – triggervarning

pers-skogstjarn-5-snart-helt-igenvaxt
Men i det mörkaste mörker syns den minsta lilla gnista av ljus. Men ibland är våra ögon stängda och vi ser inte den lilla, lilla gnistan av ljus som förebådar förändring. (Foto: Per Svensson)

En personlig betraktelse över känslan när allt blir tungt och mörkt. När hoppet om en ljusare morgondag känns som ett hån. När smärtan därtill bara äter sig in i kroppen. Ögonen svider av trötthet och gråten finns där bakom ögonlocken. Allt går i ultrarapid och jag önskar jag vore lång borta såsom Dan Andersson skrev i Omkring tiggarn från Loussa: ”…må vi vara mil från livet innan morgonen är full.” (Lyssna till sången). Jag önskar mig i de mörkaste stunderna just mil från livet. Livet känns övermäktigt. För var händelse som kan lysa upp följer minst fem som släcker ljuset. Mörkrets och depressionens ok ligger över mina axlar och i spannarna som jag bär har allt tungt samlats. För vart steg jag tar trycks jag allt djupare ner i det gungfly som kallas för liv. Det är depression. De glada tillropen såsom: ”Det är bara att bita ihop, bryta upp och gå vidare” eller ”Klaga inte, det finns alltid nån som har det värre” är att likna vid att ta tag och rycka i okets spannar.

woman-1580343_1920
Det är inte alltid enkelt att hålla näsan ovan vattenytan. 

Depressionens ok kan vara tungt eller lätt. Depressionens ok går att leva med, men ofta inte utan bärhjälp. För det är så att med oket följer skador. Inte sällan kommer oket tillsammans med sin trogna följeslagare smärtan. Du vet den där smärtan som borrar skruvhål i nackmuskulaturen för att oket verkligen ska ligga kvar. En smärta som sedan löper genom hela kroppen. Att bara nudda vid ämbaren med händerna är förenat med ökad smärta. Ibland en smärta så att händerna känns som om de blivit svårt klämda och blir nästintill obrukbara, ibland en smärta som sprider sig som en slags kramp i hela överkroppen. Det paradoxala i detta är att oket lades på efter att smärtan intagit kroppen. Smärtan, oavsett vad som är grunden till den, lägger depressionens ok på mina axlar. I många år var den gängse uppfattningen att depressionen orsakade smärta, och det förekommer, men är mycket ovanligt.

pers-blot-om-fotterna
Tyngden från ok och ämbar ger känslan av att gå på myrmark där fötterna sugs fast i den blöta marken. Risken att gå ner sig och sjunka är stor. (Foto: Per Svensson)

Med depressionen följer oföretagsamhet och en känsla av att bara vilja ge upp. Ingenting känns längre roligt. En av orsakerna till att aktiviteten här på Livets Skiftningar varit lägre och oregelbunden är att depressionens ok hänger på mina axlar för tillfället. De stunder då det tillfälligt är tomt i ämbaren skriver jag. Jag ber er läsare om förståelse och överseende med att jag inte orkat skriva såsom jag önskat. Smärtan är orsaken till depressionens ok. Att bära detta ger, såsom ni alla förstår, också en stor trötthet. Tröttheten som inte går att sova eller vila bort. Tröttheten som får mig att somna mitt i en mening. Att skriva ett mejl på några rader kan ta en hel dag. Sömnen kommer utan förvarning och inte förrän jag vaknar, förvirrad och med oklar tanke, inser jag att återigen har jag somnat ifrån. Somnar sittande, ätande, skrivande, läsande. Vaknar, som sagt, förvirrad och ofta ledsen. Tankar. Tunga, mörka tankar om att allt saknar värde, framförallt min egen person. Uppgiven – att ge upp. Orken att kämpa är slut i de ögonblicken.

pers-skog-17
Depressionen sätter filter på seendet. Trots att det finns ljus som lyser upp stigen så är det mörkret och hindren som syns. (Foto: Per Svensson)

Du som står bredvid mig ser skönheten, ser allt som finns att leva för. Du ser skuggorna och de hårt ansatta träden. Men de är en del av en helhet. Med depressionen som följeslagare är den delen av bilden ”borta, och fördolt i dunkelt fjärran…” (D. Andersson) Fortsättningen ”…och min rätta väg är hög och underbar.” har försvunnit. Kanske inte, för ibland är upplevelsen att den vägen är just en väg bort från livet. Men de tankarna skymtar numer bara förbi som hastigast. Även om livslusten är svag är lusten att leva långt starkare än önskan att dö. Men så har det inte alltid varit. Som depressionens fånge har jag genom åren många gånger varit mycket nära att avsluta livet. Min tro har hjälpt mig att låta det stanna vid att vara mycket nära. Idag är jag oändligt tacksam för att jag överlevt. Men fortfarande fastnar jag med oket på axlarna och fötterna nersjunkna i sumpmark utan förmåga att se annat än mörker och att känna råens fukt omsluta kroppen som om jag vore fastbunden.

Stenar M Pettersson
Känslan är som om jag vore inne i en fuktig stengrotta. Solens värme försvinner liksom ljuset, trots att det är lika verkligt som den kalla fukten mellan stenblocken. (Foto: Per Svensson)

Så var det då en beskrivning av hur jag upplever depressionen när den tar över. Jag vet att detta inte är ett permanent tillstånd, men jag kommer att få leva med dessa perioder av att bära oket. Aldrig kan jag förutsäga när det slängs upp på axlarna, men vetskapen att det kommer att lyftas av, eller åtminstone att tyngden från det kommer att lätta, så att jag återigen kan se det vackra finns djupt inom mig. Lyssna till Dan Anderssons ”Till min syster” och låt ängens rosor ropa.

Skog Eremitfoto
Så när okets tyngd lättat kan jag höja blicken och se det vackra. Se hur ljuset kommer åter och drömma om våren och rosenklädda ängar. (Foto: Per Svensson)

Visningsbild:

pers-alvor-huldror-och-annat-oknytt-i-sommarnatten
Huldrans dans  (Foto Per Svensson)

Tack Per Svensson för generositeten med foton från trakterna i Sydnärke och Tivedens Nationalpark.

10 reaktioner på ”Smärta, depression och trötthet

 1. Jag 2016-09-28 / 21:20

  Kära vän, så svårt du har det. Jag undrar en sak: hur har du det med sköldkörteln? Ja orkar inte minnas riktigt allt som du har skrivit om dina sjukdomar. Jag tänker på vad som hände när jag i somras höjde min Levaxindos. Jag är fortfarande trött men inte modlös. Jag vet att dina smärtor stundtals blir outhärdliga och att detta är stor orsak till depressionen men det kan vara många bitar som behöver komma på plats. Jag känner med dig.
  Varm kram

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-29 / 09:23

   Tack för din kommentar.
   Vad jag vet så är alla prover bra när det gäller sköldkörteln. Tröttheten kommer bl a från Addisons sjukdom och diabetesen. Depressionen förstärker också tröttheten. Även det faktum att jag inte syresätter tillräckligt påverkar negativ. Så det är fler samverkande sjukdomar som gjort att jag har problem. Nackdelen med multisjukdom.
   Men jag gör mitt bästa för att hålla humöret uppe så långt det går, och väntar på utredning för andningen samt kontroller för diabetesen som är det som tillkommit.
   Tack för medkänslan. Den värmer ❤
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Jag 2016-09-29 / 13:51

    Det är svårt när man är multisjuk, även jag är det. Skönt att du blir utredd vad gäller andningen. Vad gäller diabetes så påverkas ju tyvärr blodsockret av många mediciner. Sköldkörtelvärdena är knepiga, att bara gå på referensvärdena fungerar inte. Har man besvär som skulle kunna tyda på hypotyreos så ska man pressa ner värdena till det undre värdet. Det vet inte alla läkare.

    Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2016-09-29 / 16:08

    Tack för att du berättar. Jag vet mycket lite om problem med sköldkörteln. Jag har fått svar att de värden jag har på prover är bra, och där ungefär slutar också min kunskap om detta. Tacksam för att du tillför kunskap som jag saknar.
    Jag har nu både Addisons sjukdom och Diabetes, två sjukdomar som egentligen krockar, men också kan bidra till att förstärka varandra. Vid kris kan båda som exempel ge hypoglykemi, dvs alldeles för lågt blodsocker. Men behandlingen är olika beroende på vilken av sjukdomarna som orsakar hypoglykemin! Så det är inte alldeles enkelt alla gånger.
    Men jag har klarat mig skapligt trots allt. Jag får mina svarta hål då oket slängs på mina axlar. Men det brukar inte bli kvar så länge tack och lov!
    Återigen; Tack!
    //P-L

    Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-29 / 09:16

   Tack för din kommentar. Nästa gång kommer den att publiceras direkt. Jag ber om ursäkt för dröjsmålet.
   Kram
   //P-L

   Gillad av 1 person

 2. duritzan 2016-09-28 / 21:53

  Svårt att förstå att det finns folk som tror att MIN (eller DIN) smärta skulle bli mindre för att det finns andra som har det ännu värre.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2016-09-29 / 09:32

   Tack för din kommentar.
   Precis som du säger, din eller min smärta, blir inte bättre av att andra mår sämre.. Det går inte att jämföra smärta eller depression. Den enda vi kan jämföra med är oss själva. För det som för mig tycks svårt kan för en annan vara enkelt och tvärtom. Min och din upplevelse är alltid individuella och verkliga. Därför blir jag så upprörd när läkare säger till mig att ”så ont kan du inte ha!” Alla med smärta har precis så ont som de säger att de har!
   Kram
   //P-L

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s