Att vilja, men inte orka

Tanken idag var att skriva om Första Advent. Men så hände något.
banner-1799798_1920
Adventstid och kommande jul är en viktig del, men perspektivet blev inte såsom tänkt. För även som funktionsbegränsad vill jag ha mitt hem pyntat inför helgerna. Men hur ska jag orka? Smärtan har mig i sitt grepp idag. Veckan som gått har varit jobbig med flera vårdbesök. Vårdbesök innebär långa resor och timmar borta från hemmet. Min högra sida av kroppen håller på att säga upp sig. Den värker mer än vad som är acceptabelt, mer än vad som egentligen är rimligt för att skriva. Men idag går viljan före och så blir det vila kommande vecka.

anne-kanarieoarna-4-aloe-vera-blommor-nov-16
Kristi Törnekrona tillsammans med Aloe Vera (Foto: A. Karlsson)

”Alla har vi våra kors att bära. Han bar sitt helt öppet” Så sade en god vän till mig för många år sedan. De orden har fastnat. Han, Jesus, bar korset öppet och synligt. Att bära sitt kors öppet var inte accepterat då och är det inte idag. Vi ska inte klaga. Vi ska inte tala om det som är svårt och jobbigt. Om någon frågar hur jag mår är det förväntade svaret bra – och själv då? Att tala om hur jag i realiteten mår vill ingen höra. Det blir jobbigt och samtalet brukar då ta slut snabbt. Jag vill mycket och klarar litet. Att tala om hur jag mår är att väcka tankar hos motparten om dennes egen förmåga/oförmåga. Vi bär inte våra kors öppet. Adventstid. Otto Olsson
christmas-1038367_1920
Min ork räcker inte till det jag vill göra. Den möjlighet som återstår om jag vill ha mitt hem pyntat inför kommande helger är att be om hjälp. Städningen av min lägenhet ordnar hemtjänstens rara personal. Det blir inte någon extra julstädning, men lägenheten är iallafall ren. Adventsbelysningen fick jag lördag före Första Advent uppsatt av anhöriga. Därför har jag nu stjärnor och ljusstakar samt en bordsgran som lyser vackert. Senare kommer jag att få hjälp med att plocka fram de ärvda tomtarna. Samtidigt byttes också gardiner i sovrum och kök. Det som återstår nu är att byta till juldukar. Men, att sitta och se på när andra gör jobbet åt mig känns, även om jag aldrig var särskilt duktig på detta med att städa och pynta. EDSen har ställt till bekymmer långt innan jag fick diagnosen.
candle-68541_1920
Det som saknas nu är julblommor. Likaså en del julklappar. Många julklappar har jag samlat under året men några få saknas. Men hur ska jag orka slå in paketen? Allt detta som gick utan att jag behövde fundera över det. Nu bygger det berg. Mina händer klarar precis tangentbordet, att trycka ned de lätta tangenterna gör ont. Det sprängvärker i höger armbåge, underarm och hand. Svullet och knöligt från tumbas till armbåge. Att hålla en sked, eller ännu sämre, en mugg börjar vara på gränsen för vad jag klarar med höger hand.
advent-20725_1920
Julbak och matlagning är inställt. Jag saknar det. Kakor och bullar köps färdiga. Skinkan köps färdigkokt, bara att griljera. Det blir inte en sats av ”Kungens pepparkakor” som om degen kavlades tillräckligt tunn räckte till cirka 600 pepparkakor, blandade storlekar. Inga lussekatter eller småbröd heller. Inte ens en mjuk lingonpepparkaka. Allt detta som tidigare hört julen till. Att baka har alltid varit roligt och jag saknar att sätta händerna i en deg och doften av nybakt bröd. För tio år sedan bakade jag på 25 till 30 kg mjöl/månad. Matbröd och vetebröd. Ibland småbröd och så de obligatoriska kladdkakorna. Det var bakning minst en gång i veckan, inte sällan två. Och brödet tog slut. Pojkar i övre tonåren saknar botten. Men det var en annan tid, en annan plats. Drömmar…
easter-100176_1920-1
Så kastas jag åter till verkligheten på ett brutalt sätt. Smärtan kör över mig med krampande händer. Ett snabbt byte från höger till vänster hand för att slippa tappa muggen, men försent. Känner hur kaffet rinner över mig – igen. Haklappen fångar upp större delen, men där är ändå tillräckligt mycket för att blöta ner både tröja och byxor. Denna gången var jag dessutom helt vaken. Att muggen välter när sömnen tar sitt är en sak, men klarvaken. Vrede över hur lederna trilskas och värker och har tappat i funktion. Handen som ett löst bihang till armen. Ändå så vansinnigt ont.
poinsettia-1012087_1280
Julen knackar snart på dörren. Ibland vill jag avblåsa allt och säga att det blir ingen jul i år. Jag orkar inte en jul till. Men eftersom det är en utopi får jag istället ändra traditionerna. Det tog sin början föregående år genom att vi samlades vid flera tillfällen. Istället för att samlas alla samtidigt som utesluter mig dels på grund av permobilen, dels på grund av nedsatt ork, samlas vi i mindre grupper om fyra till sex personer hemma hos mig. Mina gäster ordnar med mat och kaffe och vi delar på inköpen. På så sätt kan jag delta i julfirandet. Alternativet hade varit en familjesamling såsom tidigare, men utan mig då jag inte kommer in hos mina anhöriga med permobilen. Nya förutsättningar skapar nya traditioner.
pers-nov-2015-4 pers-nov-2015-7
pers-nov-2015-5
pers-nov-2015-1

pers-nov-2015-11
Fem bilder från trakterna mellan Västergötland och Närke från föregående vinter. (Foto: P. Svensson)

Med dessa ord önskar jag alla mina läsare en trevlig Första Advent och en härlig inledning på adventstiden under kommande vecka. Kanske kan vi få lite vinter, men till dess hoppas jag ni kan njuta av några vinterbilder och av Helen Sjöholms ljuva stämma i Koppången.
För er som, likt mig, saknar FM-hundarna är min förhoppning att åtminstone någon ska komma på gästspel till Livets Skiftningar innan jul. Till dess – en fartfylld vinterbild med en annan hund. Jag, Pipili, återkommer med ett nytt inlägg nästa helg om orken räcker till.
swiss-shepherd-dog-354536_1920
winter-654442_1920
star-1562803_1920

pers-skidbacke
Skidbacke i Askersundstrakten (Foto: P Svensson)

Visningsbild: Adventsljus
candle-558413_1920
Berätta gärna om dina minnen, tankar och reflektioner kring adventstiden och julen. 

Annonser

11 thoughts on “Att vilja, men inte orka

  • Piia-Liisa Pisal 2016-11-28 / 00:28

   Tack ❤
   Smärtan får jag leva med. Det jag kämpar med är att lära mig leva med den. Ibland går det bra, ibland sämre. Men jag kan iallafall skriva lite och efter helgerna kommer jag att ha mer kontakt med dem som arbetar på SPRIDA – hjälpmedelscentralens avd för kommunikation.
   Jag hoppas att du haft en riktigt trevlig Första Advent 🙂

   PS! Jag tycker bilderna på din blogg är underbara. Känner du för det får du mycket gärna lägga in en länk till fin blogg här på Livets Skiftningar

   Liked by 1 person

 1. ilse-marie 2016-11-27 / 08:29

  Tack för allt du ändå orkar skriva. Klokt och vackert…. och smärtsamt ❤ önskar dig och din familj allt gott och en fin adventstid ❤

  Liked by 2 people

 2. supermamsen 2016-11-27 / 08:32

  Du är verkligen en kämpe!
  Skickar många varma adventskramar till dig ❤
  Här ska jag försöka uppbåda energi att städa lite idag. Inte så kul att plocka fram julpynt och ställa det i dammet 😉

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2016-11-28 / 00:31

   Tack ❤
   Jag har fått hjälp av mina föräldrar att få fram adventsljusen så att det lyser i fönster och bland mina blommor! Mamma bytte gardiner. Lite närmre jul får jag hjälp att plocka fram tomtar m.m. Och tack vare hemtjänsten är det inte alltför dammigt. Hade jag inte haft hjälp hade det inte blivit något pyntat. På det viset har jag det bra!
   Kramar tillbaka till dig 🙂

   Liked by 1 person

 3. bbnewsab 2016-11-27 / 09:55

  Så sorgligt att läsa om när din vilja föreslår dig en sak samtidigt som din ork och förmåga säger något helt annat till dig.

  Det är i sådana situationer som tillvaron brukar fyllas av frustration. Ibland även bitterhet.

  Fast just bitterheten verkar du kunna hålla stången. Det tycker jag visar på ett slags inre andlig resning. Långt ifrån alla har förunnats att kunna få tillägna sig den förmågan.

  Kvar hos dig finns dessutom din förmåga att glädja dina medmänniskor. Ja, själva texten i sig gör ju ingen glad att ta del av. Men den utgör trots allt ett livstecken från dig.

  Illustreringen, däremot, den är – vilket är lite av ditt signum – lika vacker som glädjefylld att ta del av. Ditt estetiska bildtänkande är det sannerligen inget fel på.

  Så du ska veta, GGV Pipili, att både du själv och ditt bloggande är efterlängtade av alla oss som följer din fina blogg.

  Må din adventsstjärna lysa över dig och skänka dig välsignelse!

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2016-11-28 / 00:36

   Tack ❤
   Livet är alldeles för värdefullt för att fyllas med bitterhet. Jag är absolut inte förskonad från den, faller ner jag liksom andra. Men efter att ha sett alldeles för många tragiska konsekvenser av att fastna i just bitterhet tillåter jag mig inte att göra det.
   Och likt Nils Parlings sång FinnbäcksLasse under stjärnera så lyser stjärnera på både rik och arm.
   Varma kramar från din GGV Pipili

   Liked by 1 person

 4. duritzan 2016-11-27 / 12:49

  Visst är det fint med julpynt och gott med julmat. Men den riktiga julen är ändå på ett annat plan. Den är vår glädje över att Jesus kom till oss för att laga det som blivit trasigt i vår relation med Gud. Den julen finns inom oss och ställer inga krav på annat än att vi tar emot Gud i våra liv.

  Jag hoppas att du kommer att få en fin inre jul! Skulle det komma litet världslig glädje på köpet är det bonus.

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2016-11-28 / 00:42

   Tack ❤
   Visst är det så. Adventstid och julen är inte mat och julklappar i första hand för mig. Där delar jag din tro. Advent – ankomst och väntan. Helen Sjöholm sjunger så vackert om hur vi tänder julljusen.
   Glädje, samhörighet och frid önskar jag att julen skulle få vara för alla. En utopi, men vi får aldrig sluta önska.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s