Lucia, längtan och omöjliga drömmar

I morgon, tisdag, kommer Lucia, Ljuset Drottning åter till oss. Malena Ernmans skönsång inleder denna artikel och Per Svenssons vackra morgonfoto avslutar.

Hur många barn har genom åren drömt om att få vara Lucia? Att komma med ljus och glädje när allt är mörkt och kallt. Barnet som ville bära ljuskronan tänkte inte så, även om innebörden var densamma. Många är de barn, idag stadgade vuxna, som fortfarande kan känna ett sting av saknad och sorg trots vackra sånger. För de fick aldrig bära kronan på grund av utseende eller kön. Lucia var, då för 40 år sedan, förbehållen skolans vackraste flicka. Vem som skulle väljas till Lucia var ofta självklart. Alla vi andra fick finna oss i att komma i andra, tredje, fjärde hand om vi ens fick vara med. Fel frisyr, kroppsform, färger, kön… Inte tillräckligt vacker för att vara med som tärna ens alla gånger. Allt beroende på om klassens alla flickor fick vara med eller om det var begränsat antal. Vi som stod utanför fick drömma och titta på. Men det behövdes ju publik också.

lucia-1108754_1280
En Lucia och resten tärnor, tomtar, stjärngossar.

Lucia är en vacker tradition, om än med långt från kristna värderingar i begynnelsen. Liksom många andra högtider som vi idag knyter till den kristna traditionen har även Lucia rötter i olika traditioner. Det kunde vi läsa om i föregående artikel av vännen bbnewsab.  Lucia kom från Syracusa, Sicilien och dog troligen martyrdöden. Sägnen säger att hon rev ut sina ögon för att skicka dem till sin trolovade. Av Jungfru Maria fick hon nya, än vackrare ögon och Jesu moder var hennes skydd. Berättelsen om Helgonet Santa Lucia kom så till det mörka norden och hon kom med bud om ljusets ankomst. Idag är Lucia en ung, vacker kvinna eller flicka med ljuvlig sångröst. Ja, även ålder diskvalificerar. Lucia ska vara ung, en jungfru i betydelsen vacker och på väg att bli kvinna. Oskuldsfull.

santa-lucia-177216_1280
Helgonet Santa Lucia som staty på Sicilien.
När vinternätternas mörker täcker stor del av dygnet söker vi efter ljus. Att vi pyntar med ljusstakar till advent, julgranar både inne och ute och ljus i alla dess former. Vintermörkret kan vara tungt att bära. I alla tider har människan sökt ljuset och hittat anledningar till att fira. En ljusdrottning när mörkret är som svårast lyser upp både hjärta och boning. Lucianatten har varit och är fortfarande en speciell natt. Många är de ungdomar som är uppe hela natten och i tidig morgontimma gästar bekanta med sång om Lucia. Lussevaka tror jag att det kallas fortfarande. För många en anledning till festande. Kanske inte alla besök är välkomna. För många, många år sedan gick jag själv med till några lärare för att sjunga om Lucia och vi välkomnades med fika trots tidig morgon vill jag minnas.
lucia-1502589_1920
Traditionell Luciakrona med levande ljus.
Luciakronan, alltmer sällan med levande ljus, sades vara Lucias sätt att få mer ljus, att se bättre. Idag är den som regel batteridriven. Askersunds Lucia med tärnor kom och sjöng för många på olika former av boenden i staden igår, söndag. Visserligen två dagar för tidigt, men lika välkommen iallafall. Vare sig Lucia eller tärnorna hade levande ljus, vilket annars är vanligt vid officiella Luciatåg. Här i Askersund är det Lions som ordnar med Lucia och om jag förstod rätt så avgör lotten vem som bär kronan. Det känns bra, för att återknyta till inledningen. Att se Lucia komma med häst och släde en kall decembermorgon drömmer vi kanske om när vi tittar ut i mörkret. Plusgrader och helt snöfritt, långt från den kalla vintermorgon som Lucia ofta förknippas med. Nedan Luciafirande från Zorngården i Mora 2007.

Här får ni lyssna till mer musik från Lucia 2011:

Musiken hör Lucia till. Lucia med tärnor kommer sjungande till oss. Och när vi lyssnat till den vackra musiken återstår en sak. Lussefika! Lussekatter och pepparkakor serverade med varm glögg eller kaffe/saft. För vad är Lucia utan lussekatt?
lucia-1865069_1920
gingerbread-1076364_1920
Kanske är pepparkakorna hembakade. De smakar alltid bäst, oavsett om bocken fått mörka eller ljusa ben, eller är det möjligen en lussekatt i pepparkaksform?
Trevlig Lucia!
Berätta gärna om dina erfarenheter av Luciafirande, lussevakor och annat som kan höra Lucia till!
För att få ytterligare julstämning avslutas denna artikel med bilder som är tagna av fotograferna Per Svensson och Marina Pettersson om inte annat anges.

och så några arkivbilder:

winter-654442_1920

pers-soluppgang-over-askersund-11-dec
Soluppgång över Askersund 12 december. Fotograf Per Svensson

 

7 reaktioner på ”Lucia, längtan och omöjliga drömmar

 1. bbnewsab 2016-12-12 / 22:26

  Vilken fantastiskt fin comeback du har gjort, GGV Pipili, med detta blogginlägg! Och så välkommet därtill!

  Måste dessutom ta tillfället i akt att berömma även dina fotografiska medarbetare Per Svensson och Marina Pettersson. Så vackra bilder vittnar om både konstnärlig och fotografisk begåvning hos dessa dina medarbetare.

  I morgon bitti blir det för mitt vidkommande till att se på luciafirandet på tv. Andra kanske kommer att möta Lucia på dagis, i skolan, på arbetsplatsen eller dylikt.

  Min egen närmaste ”arbetsplats” är sedan länge ett av gymmen i staden. Fast där brukar tyvärr ingen Lucia dyka upp. Däremot har de kvinnliga instruktörerna som regel glitter i håret under Luciadagen. Det är vackert och stämningsfullt, det också. Och så brukar det bjudas på glögg och jultomteskumfigurergodis. Eller godis i form av en skum tomte som det ju numera vanligen brukar skrivas ut i särskrivningarnas förlovade tidevarv.

  Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2016-12-12 / 23:04

  Följande kommentar (från mig) har ingenting med Lucia eller luciafirande att göra.

  Men jag vill trots det sprida kännedom om ett videoklipp som just dök upp i min mejlinkorg.

  Huvudperson i klippet är en ovanligt smart hund, vars ben är fulla av spring och som vill ha någon att leka ”apportera boll” med.

  Se hur hen lockar/lurar förbipasserande tvåbenta ”lekkamrater” att tillgodose hens eget lekbehov. Den hunden skulle nog inte skämma ut sig som FM-hund med tanke på hur intelligent och klipsk den verkar vara.

  Klicka på denna länk för att se hur den grejar sitt lekbehov: http://twistedsifter.com/videos/dog-finds-simple-way-to-play-fetch-all-day/

  Gillad av 1 person

 3. bbnewsab 2016-12-13 / 21:17

  Så är nu snart denna Luciadag till ända. Med massor av skönsång och vacker musik.

  Frågan är om inte eleverna vid Örebros kommunala musikskola bjöd på den allra allra finaste musiken.

  Ni kan ju lyssna på musikskoleelevernas videoklipp här: https://www.youtube.com/watch?v=dJvTJd2fGdw .

  Det är inte utan att man känner sig förflyttad till Himmelriket när man hör musik framföras så här gudomligt vackert.

  Lyssna och njut!

  En sak är säker: Man behöver inte vara helt tondöv för att kunna njuta av sådan musik.

  Fast kanske det underlättar, om man är det. Det kan i alla fall inte helt uteslutas.

  Eller vad tror du som nyss har fått chansen att lyssna på musikvideon?

  Kan detta rent av vara något för Svensktoppen?

  Beskriv gärna din musikupplevelse här i kommentarsfältet.

  Gilla

 4. bbnewsab 2016-12-13 / 22:40

  Fick just i mejlinkorgen denna länk: http://now.howstuffworks.com/2016/12/12/artificial-intelligence-christmas-carol-song .

  En dator/robot har tränats i att skriva julsånger samt tonsätta desamma.

  Länken innehåller bland annat en video som är knappt en minut lång. I denna video kan vi höra en röst som sjunger en text med (tänkt) julinnehåll.

  Som jag uppfattar saken är det datorn själv som sjunger sin egenhändigt skrivna och tonsatta julsång.

  Tja, vad sägs om resultatet? Hur många vill byta ut ”Stilla natt”, ”Gläns över sjö och strand” och andra gamla julsångsgodingar mot mer moderna julsånger, skrivna och komponerade av en dator/robot?

  Räck upp en hand, alla ni som föredrar datorkompositionen.

  Men vad nu? Jag ser inte en enda hand som sträckts upp i luften.

  Betyder det alltså att ni föredrar de gamla kända julsångerna?

  Allvarligt talat: Det gör jag också.

  Den här robotproducerade julvisan låter i mina öron rent för jävligt – i alla fall snudd på. Och textens semantiska innehåll är i total avsaknad av logik, rim och reson.

  Bättre än så här måste ni väl ändå kunna prestera, kära robotar & datorer. Annars tappar jag tilltron för allt vad artificiell intelligens (AI) heter.

  Gilla

 5. bbnewsab 2016-12-15 / 19:06

  Så här såg det ut när jag mötte Lucia och en stjärngosse häromdagen.

  Vad ska man säga?

  Kanske att de två kunde ha samtränat lite bättre?

  Och dessutom ha övat in sina respektive sångnummer bättre.

  Stjärngossen verkar ha lätt att blanda ihop de olika julsångerna. Och trasslar till det hela i sina recitationer.

  Eller vad tycker ni andra?

  Men det är bedårande att titta på ändå. Och att lyssna till. Tycker i alla fall jag.

  Kolla in videon här: https://www.youtube.com/watch?v=pAoL07ddG2E

  Håller ni inte med mig? Då får ni gärna skriva några rader här i kommentarsfältet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s