”Det var så lite så…”

Att tacka för hjälpen.
rose-1644818_1920
”Tack för hjälpen” besvaras ofta med orden: ”Det var så lite så”. Men när jag inte kan göra det du kan så är det du gör för mig inte lite. Kanske är det en liten sak för dig som är frisk. Men för mig, som inte längre klarar att göra detta själv, betyder din handling mycket. För mig är det du gör en möjlighet att kunna fungera på liknande villkor som om jag vore frisk.
dry-toilet-1411204_1920
Du tar fram toalettpapper åt mig. Det tar dig någon minut. Om jag ska göra samma sak kanske det tar både 10 och 15 minuter eller mer därtill. Det är fler moment innan pappret har kommit på plats än vad man som frisk tänker på. Sedan hjälper du mig med annat också. På morgonen bäddar du min säng och hjälper mig att duscha. Kokar kaffe och värmer mat. Städar, diskar och ser till mina blommor. Tar hand om mig och mitt hem. Detta och mycket mer därtill. ”Det var så lite så”. Nej, för mig var och är denna hjälp en nödvändighet jag inte kan klara mig utan. Då är det inte längre lite.
hand-1362175_1920
Dina händer är min förlängda arm. Som den kvällen då smärtan griper tag i mig och gör det nästintill omöjligt att utföra den enklaste syssla. För att ha koll på hur ofta jag tar behovsmedicin skriver jag alltid upp vad jag tar, mängd, klockslag samt också smärtnivå. Mest för min egen skull, men även för exempelvis ambulanspersonal och akutläkare om jag skulle behöva åka till sjukhus. Smärtan kan sitta i hela kroppen, men vissa leder är mer utsatta än andra. Bäckenet är en av mina svagaste punkter. Jag har fött två barn och smärtan under förlossningarna var lindrigare än den jag nu har. För dem av er som haft foglossning med symtom från alla tre bäckenleder kan troligtvis förstå ungefär hur det känns. På en skala mellan ett och tio landar smärtan ofta omkring åtta (och stundtals mer därtill).
woman-791541_1920
Att stå och gå kan vara omöjligt. Nu har dessutom även knän och händer sagt ifrån. Konsekvensen blir att vid smärttoppar får jag svårt att förflytta mig själv. Jag behöver kunna hålla i mig och även kunna böja/räta på mina ben för att förflytta mig från säng till rullstol. När då handen är så försvagad av smärta att det endast med stor möda går att skriva några få ord, säger det sig självt att det blir svårt att hålla i sig under förflyttning. Det är då all hjälp blir värdefull. Det är ni som står runt om mig som gör att jag inte faller ihop. Det är inte lite, det är oumbärligt. Det kan vara att dra upp lite av min flytande behovsmedicin, skriva, hålla mig…

Men vad det än är du hjälper mig med så är det inte lite. För dig som frisk kanske det upplevs så, men inte för mig. Så snälla – förringa inte din insats genom att säga ”det var så lite så”. Oavsett vad klarar jag mig inte utan din hjälp. Låt mig då få säga tack och ta åt dig av det. Avslutningsvis lite ögonfröjd till er alla att njuta av, men riktade särskilt till er som hjälper, som professionella, som vänner eller bara för att ni finns till hands då någon behöver er hjälp!
flower-141158_1920
tulips-1312129_1920
sunset-813043_1280-1
hands-543593_1280
TACK för hjälpen!

18 reaktioner på ””Det var så lite så…”

 1. rehabilitation59 2017-02-17 / 07:45

  Så sant det du skriver. Beundrar din styrka och din förmåga att skriva, att få ihop det så bra på ”papper” (skärmen 😉 ). Det slog mig nu när jag läste på lite om din sjukdomsbild att vi har samma diagnoser båda två, utom Addison och diabetes (vad jag vet) Fick själv diagnosen EDS/HMS o POTS i måndags. Allt det andra har jag levt med sen barndomen men min PTSD förvärrades i vuxen ålder och är numera så kallad CPTSD. Min undran är vad det är för diagnos som påverkar dig mest negativt i smärta och förmågan att röra sig? Förstår ju att allting påverkar naturligtvis. PTSD förstärker ju symtomen på de andra diagnoserna som t.ex smärtan. Addison, hur påverkas du av den? Ger den smärta och rörelsehinder bara den eller ger den andra symtom. Kan ju iof googla på detta men det skulle vara intressant att veta hur just du upplever den.
  Kram från en beundrare

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-02-17 / 09:26

   Hej!
   Den mest smärtsamma diagnosen är utan tvekan EDS -ht och följdsjukdomarna artros och fibromyalgi. Addison ger mer av trötthet, en trötthet som inte går att vila eller sova bort. Därtill kan jag få migränliknande huvudvärk och slags seghet i kroppen som gör att jag blir liggande helt orkeslös ibland. Då ligger jag utan att kunna göra någonting alls. Hjälpen är en kortisontablett bort + smärtstillande. Efter det brukar jag fungera någorlunda igen. Läs gärna om Addison på 1177 se denna LÄNK.

   Tack för din utförliga kommentar och dina värmande ord. ❤

   Gillad av 2 personer

 2. rehabilitation59 2017-02-17 / 09:33

  Tack själv 🙂
  Ska läsa på lite om Addison tänkte jag. Tror inte jag har diagnosen men är precis så där trött som du beskriver det. Sitter här nu och ramlar nästan av stolen. Ögonen ramlar ihop av trötthet. Får skaka på huvudet för att ”klarna till” i ngn sekund. Artros o skleros o annat har jag också samt hemsk huvudvärk. Vet inte vad den beror på men läkarna sa spänningsvärk för ca 40 år sen men det kanske det inte är? Går på oxikodon. Kan undra om kortison skulle hjälpa?
  Nä, nu ska jag läsa om Addison.
  Allt gott till dig ❤

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-02-17 / 13:30

   Kortisolbrist kollas enkelt på sjukhus/vårdcentral genom ett venprov. Det är ett enkelt och för vårdinrättningen billigt prov. Svaret brukar dröja någon vecka. Ligger provet lågt är behandlingen enkel och ofarlig då den innebär en mycket låg dos kortison (hydrokortison) dagligen som ersättning för det kroppen inte kan producera. Ofta märks skillnaden redan efter några få doser.
   Nackdelen är att det på sikt finns biverkningar som ex v risk för benskörhet. Men kortisonbehandlingen är absolut livsnödvändig. Utebliven behandling kan leda till döden. Det går att jämföra med en insulinbehandling för diabetiker.

   Tack för din kommentar och jag önskar dig lycka till med att få hjälp för din svåra trötthet.
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

   • rehabilitation59 2017-02-18 / 15:28

    Tack, ska kolla detta med kortisol om de nu bryr sig. De brukar inte göra det tycker jag. Kortison kan vara lite läskigt då det kan ställa till det med skelett och tänder. Min man har fått erfara detta efter att han hade sarkiodos

    Gillad av 1 person

 3. duritzan 2017-02-17 / 11:40

  När jag läste till konfirmationen berättade prästen om en Kristusstaty i Tyskland som skadades under kriget. En klassisk där Jesus står med händerna utsträckta framåt. I stället för att laga den efter kriget gjorde man statyn ännu bättre. Man satte dit en metallskylt med texten: ”Jag har inga händer – jag behöver dina.”
  Det har fått bli min religion. I stället för att gå i kyrkan försöker jag göra det jag kan för att hjälpa där jag kan.

  Gillad av 3 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-02-17 / 13:42

   Tack för din underbara kommentar. Vad kan väl vara bättre än att vara någon annans händer? Var och en av oss har sin uppgift här på jorden, tänker jag, oavsett om vi bekänner oss till någon religion eller inte. Jag som är bekännande kristen och ser utifrån det perspektivet ser dina handlingar i sann kristlig anda. Det är inte besök i kyrkan som avgör om vi handlar kristligt eller inte. I många fall handlar personer som säger att de inte är troende mer utifrån ett kristet synsätt än de som högt och tydligt talar om hur fromma kyrkobesökare de är. Detta är nu min personliga åsikt och inget annat.
   Att göra vad du kan för att hjälpa är något som borde mana till efterföljd. Det är alldeles för få idag som vågar agera då en medmänniska behöver hjälp. Det jag hoppas på är att de åtminstone påkallar hjälp, men ibland görs inte ens det,
   Du är ett verkligt föredöme Duritzan ❤
   Tack för att du berättar.
   Kram

   Gillad av 2 personer

   • duritzan 2017-02-17 / 14:38

    Jag är bekännande ”troende”. Men efter många år som ”kristen” har jag tänkt att Gud är större än en religion. Det finns bara EN Gud men vi har uppfattat Guds budskap litet olika – ungefär som när man försöker lyssna på en radiokanal långt bort, det blir en massa knaster som gör att man bara uppfattar en del – och sedan fyller vi i det vi missat så som vi gissar. Så har de olika religionerna och samfunden blivit till. Och eftersom jag inte tro att någon religion/samfund kan ”ha patent” på Guds mening så är jag nu troende konfessionslös. Men med stor respekt för dem som tillhör ett samfund utan att använda det som ”vapen” mot sina ovänner.

    Hmm, föredöme vete katten. Det är många som mest tycker att jag är jobbig… och det kan jag nog hålla med om att jag är.

    Gillad av 3 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2017-02-19 / 22:38

    Tack för din kommentar 🙂
    Jag har sjungit hans sånger i snart 40 år och han är en härlig man att lyssna till både som sångare och som pastor!

    Gillad av 2 personer

 4. rehabilitation59 2017-02-18 / 15:35

  Detta gillade jag att läsa. Duritzan, jag håller med dig i det du skriver. Jag är också bekännande troende. Kyrkan innehåller så mycket religiöst. Jag anser mig inte vara religiös utan har en relation till Jesus /Gud.

  Piia Liisa, är den den samma Ingemar Olsson som är känd i Kristna kretsar? I så fall har jag väldig bra djup musik av honom hemma.

  Kul att göra er bekantskap 😀
  Ha en trevlig helg och så smärtfri och handikappsfri som möjligt.
  Kramar till er båda ❤

  Gillad av 3 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-02-19 / 22:40

   Ja, det är samma Ingemar Olsson. En av hans mest kända sånger är numera psalm 791 i Svenska Psalmboken ”Du vet väl om att du är värdefull”
   Jag hoppas att även du rehabilitation59 och alla ni andra också har haft en fin helg. Jag lyssnade nu under helgen på en säsong av programmet ”Minns du sången” (finns på youtube) från -99 men trots att åren gått gillar jag musiken. Ingemar Olsson är en av deltagarna/solisterna i dessa program.

   Gillad av 2 personer

 5. duritzan 2017-02-18 / 20:46

  Helt underbar video! tog mig friheten att lägga den på Fb. Den bör spridas – speciellt till alla fanatiker.

  Gillad av 3 personer

 6. Piia-Liisa Pisal 2021-01-10 / 18:44

  Reblogga detta på Livets skiftningar – från ett annat perspektiv och kommenterade:

  För snart fyra år sedan skrev jag denna bloggartikel. Att jag väljer att ”återanvända” den beror på att jag ofta hör kommentar ”det var så lite så…” när jag tackar för den hjälp jag får. Det är personalen i hemtjänsten som kanske inte alltid är medvetna om vad deras arbete betyder för mig som brukare. Me även från andra som hjälper mig på olika sätt säger så.
  Er hjälp betyder såmycket.

  Jag önskar att jag kunde återuppta bloggandet och få skriva ner hur jag uppfattar min situation som brukare av hemtjänst och hemsjukvård. Skrivaomglädje och sorg, smärta, lycka, djur och natur. Om livet i både stort och smått. Men såsom det är just nu är det inte genomförbart på grund av bland annat åligs händer och problem med synen. Därförplockar jag fram texter jag skrivit tidigare som jag tycker har aktualitet fortfarande. Men jag hyser ett hopp om att kunna återkomma som regelbunden bloggare.
  Ett stort tack till läsare och följare av Livets Skiftningar. Tack till personalen inomäldreomsorgen i Askersunds kommun. Ni gör ett fantastiskt bra arbete – och det är inte lite!
  //Piia-Liisa P 2021-01-10

  Gilla

 7. duritzan 2021-01-11 / 15:53

  SÅÅÅ glad jag blev att se ett livstecken från dig!! Jag har tänkt ofta och undrat. Ibland tänkt maila för att höra men tänkt att jag inte ska pressa dig att försöka göra mer än du orkar.

  En god vän gav mig ett bra svar till ”det var så litet” – ”Då ska du inte ha något tack heller” Det är ju precis som du skriver. Vi behöver alla hjälp mer eller mindre ofta och med oika saker. Det jag inte kan kan någon annan och det den inte kan kanske jag kan vilket betyder att tillsammans kan vi det mest om vi hjälps åt och var och en bidrar med det den kan!

  Du ger perspektiv på tillvaron – TACK!

  PS Planerar för valpar. Beräknad parning i månadsskiftet februari-mars DS

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s