När ingenting fungerar

summerfield-336672_1920
När ingenting fungerar, när allt jag vill bara blir till – ingenting. Vad händer med mig som individ i dessa stunder? Vad händer i stunden och vad händer på sikt? Dessa frågor har jag nu under snart fyra månader haft anledning att fundera en hel del över. Från början trodde jag att min trötthet och oförmåga var en kortare tillfällig svacka. Sett ut ett livsperspektiv kan det fortfarande eventuellt vara så, men sett ur ett här och nu perspektiv är det en för mig lång period. Jag har så många tankar, så många planer på vad jag vill göra men som inte är genomförbara just nu. Just nu – när ingenting fungerar!

pers-oktoberbilder-60-tiveden-2016
Tiveden (Foto: Per Svensson)

Kanske undrar ni över varför jag illustrerar detta med bilder hämtade från naturen. Det finns en enkel förklaring. Naturen, och som ni kanske vet, specifikt skogen, är min kraftkälla. Till det kommer djuren och framförallt hundar och hästar. Utöver djur och natur finns den andliga delen i form av min kristna tro, sång och musik av de mest skilda slag. Där har jag mina energikällor. Dan Anderssons ”Vårkänning” i en ny tappning speglar delar av min tro och känsla för naturen.
notebook-1207543_1920 - kopia
Och så att skriva. Den djupa drömmen om att någon gång bli författare. En dröm som säkerligen har funnits med mig i över 40 år. Men det är först nu jag vågat lyfta på locket och ta fram den. Livets Skiftningar blev som en underbar väg. Responsen från er som läsare överväldigade mig. Tidigare hade jag skrivit mycket poesi, men nu kunde jag utveckla prosan. Jag kunde använda min fantasi, min förmåga att känna in och tänka mig in i olika situationer. Lyckan över att beskriva både ljuvt och lett, fiktion och verklighet var och är underbar. Och så slår smärtan till. Mina händer vill inte, tanken blir oklar, ögonen gör texten suddig… Men drömmarna finns kvar.

mp-lupin-bla
Ruin och Lupin (Foto: Marina Pettersson)

Precis som när de första stenarna lades till byggnaden på bilden för många år sedan finns min grund kvar. Bildens symbolik blir så tydlig på något vis. Lupiner sågs säkerligen en gång som unika, vackra och sällsynta växter. Idag är de nog betraktade som ogräs. Men de kommer åter, år efter år. De vägrar dö. Samma med det jag anar är en ruin. Den vägrar också dö. Jag vet inte var den finns, jag vet inte vad det varit. Troligt är att det växlat genom alla år den funnits. Men jag kan med hjälp av min fantasi spinna en historia kring ruinen och Lupinen. En historia som inte behöver ha någon annan verklighetsanknytning än att fotografen fångade ett ögonblick någon gång i början av sommaren 2016. Den historien, eller någon annan, skrivs inte idag då temat är ett annat. Men kanske nästa gång. Vem vet?
nature-669592_1920
När ingenting fungerar. Mina händer känns just nu som om någon  försökt krama dem sönder och samman. Tanken blir alltmer oklar och jag är förvånad över att jag ändå lyckats skriva omkring 500 ord. Jag vet att jag får betala ett högt pris för detta. Jag klarar det endast tack vare adekvat medicinering. Utan den hade det blivit just ingenting. Jag har medvetet kört över min kropp och även min tankeförmåga. Förhoppningsvis kommer den dagen då jag kan skriva en bloggartikel på temat ”Nu när det fungerar”
blue-anemone-1194385_1920
Visningsbild:

pers-bastun-i-ljungas-4
Del från en bastu. (Foto: Per Svensson)

TACK Marina Pettersson och Per Svensson för vackra bilder tagna i trakterna kring Norra Vättern. Övriga bilder är hämtade från Pixabay.com.
Kommentera gärna!
//P-L

8 reaktioner på ”När ingenting fungerar

 1. ilse-marie 2017-03-10 / 06:08

  Du är redan författare – för du skriver så fantastiskt bra! Jag hoppas verkligen att du snart känner dig bättre igen ❤

  Gillad av 3 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-03-10 / 08:02

   Tack Ilse-Marie ❤ Dina ord värmer och gör mig mycket glad.

   Även jag hoppas på att jag blir så pass bra att jag orkar skriva mer än vad jag kan idag. Kanske behöver jag mer hjälpmedel, men det är på gång. Jag har redan kontakt med SPRIDA, den avdelning som arbetar med kommunikation inom regionens hjälpmedelscentral.

   Gillad av 3 personer

 2. bbnewsab 2017-03-10 / 08:23

  Din fina blogg känns som en grönskande oas, GGV Pipili! Måtte denna oas inte successivt omvandlas till en tom, steril och intetsägande öken. Alla från Malte Mullvads Magiska Hembageri hälsar till dig! Jag också.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-03-10 / 11:22

   Tack för de värmande orden. Jag ska göra allt vad jag kan för att behålla den som en oas. Jag hoppas verkligen att mina läsare direkt gör mig uppmärksam på om det börjar vissna och torka.

   //Pipili
   som också tackar Malte, Astrid m fl för hälsningen. Er berättelse kommer så småningom. Under tiden sprids gullekramarna landet runt 😉

   Gillad av 1 person

 3. wwwlillgammalse 2017-03-10 / 11:31

  Jättefin och tänkvärd text ❤️
  Du har just språket och flödet som jag helt saknar.
  Kram

  Gillad av 2 personer

 4. duritzan 2017-03-10 / 22:13

  När inte fingrarna vill kan du skriva med talet – röststyrda program har kommit långt. Du ska veta att din blogg är en källa till glädje och lugn för mig (och säkert för fler). Skickar en bunt virtuella kramar.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-03-11 / 00:38

   Tack för din fina kommentar om bloggen. Att kunna sprida glädje och lugn känns gott. Jag kan ibland själv uppleva att det blir för tungt och att då få en sådan här kommentar värmer verkligen mitt ❤
   Som jag nämnt tidigare har jag kontakt med experter på kommunikation och tillsammans ska vi hitta en bra lösning så att jag kan fortsätta hålla bloggen levande och aktuell.
   Återigen; Tack!
   //P-L

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s