Våren i våra hjärtan

När dagarna ljusnar och tjälen går ur marken så är det som om livet kommer åter. Fjolårslöv och gräs släpper så sakta fram små späda grässtrån, tussilago och blåsippor. Färgerna bryter av mot det gråbruna underlaget. Tänk att en liten gul blomma kan lysa upp en hel dikesren!
MP Tussilago 16 mars 2017
Det får bli en promenad i minnet med hjälp av Tivedstrollens bilder. Det är fotograferna Per Svensson och Marina Pettersson som publicerar sina bilder på Facebooksidan Tivedstrollen Tiveden Askersund och Livets Skiftningar publicerar bilderna med deras godkännande.
Tivedstrollen Askersund 24 mars 2017 3
En bit utanför staden vänder jag mig om och tittar in mot Sofia Magdalena kyrka. Trots att Askersund är en liten stad har den två kyrkor. Tidigare fanns en landsförsamling och en stadsförsamling. Sofia Magdalena var stadsförsamlingens kyrka. Numer är det sedan länge en församling. Jag vänder mig om och går längs gamla landsvägen. Tanken är att gå in mot skogen en bit bort och följa äldre stigar. I tanken förflyttar jag mig i tiden då det var häst och vagn eller de egna benen som var det sätt man tog sig fram på.
Tivedstrollen På en fd byväg om våren 1 24 mars 2017 1
Tivedstrollen Blåsippor 2' 28 mars 2017
När jag tittar in en bit från vägen lyser det av blåsippor. Viljan att plocka en bukett är stark, men de får stå kvar. De sprider mer glädje där de står bland de multnande fjolårslöven än inomhus. I min tankepromenad kan jag böja mig ned och bara njuta av dem. Reser mig och går vidare. Vägen blir lerigare och jag kommer att tänka på den gamla sången ”På en byväg om våren” av Kai Gullmar. När jag lyfter blicken och ser in i en glänta kan jag se det gamla torpet ligga där. Det står öde nu, men kanske någon tar sig an det en dag. I mina ögon blir det levande och jag kan förnimma bilden av hur det kunde vara.
Tivedstrollen Torp 1 27 mars 2017
Jag tror att de som sjöng för mig var födda i slutet på 1800-talet. Torpet minner om sången I låga ryttartorpet. Många är de gamla visorna som kommer till mig när jag sakta går längs den leriga vägen. Här går inte längre att köra bil, om det nån gång gjort det, men väl häst och vagn.
Tivedstrollen På en fd byväg Grindslant 1 24 mars 2017 1
En gång i tiden satt en grind och kanske stod det någon och öppnade för att få en slant. Det är tider långt innan min tid, men sådant jag minns från det jag läste i Astrid Lindgrens böcker bland annat. Vägen smalnar av och jag kommer in i skogen. Följer en allt smalare stig men letar mig sakta ut i mer öppen terräng och om jag inte är alldeles vilse bör jag komma ut på en större väg om några hundra meter.
Tivedstrollen Skog 2 21 mars 2017
Tivedstrollen Askersund Väderkvarnskullen 1 28 mars 2017
Tänker att det en gång i tiden var ett torp som nu fått leva vidare genom renoveringar och tillbyggnader i etapper genom årens lopp.
Tivedstrollen Torp 3 18 mars 2017
En vårpromenad under en eftermiddag sent i mars. En promenad som bara finns i min fantasi. Bilderna har fått leda mig runt och i tankarna så går nu den större grusvägen tillbaka mot staden och hemmet. Längtan och saknaden väcks. Jag vill se vårblommorna och den första grönskan komma. Känna lukten av vår. Den där speciella lukten av multnat fjolårsgräs, blandad med den friska luftens alldeles egna doft. Det är några veckor innan grönskan tagit över som just den doften av en begynnande varmare årstid finns. När grönskan väl kommer är det nya dofter.
Tivedstrollen Askersund 28 mars 2017 2
Jag ser att jag kommit längre hemifrån än vad jag tänkt mig, men i tanken spelar inte det någon roll. För jag orkar gå i timmar i sträck när jag följer Tivedstrollens bilder. I drömmen skulle jag kunna gå till Rom likt det Fred Åkerström sjunger om i Luffarvisa. Så har jag nu fått min promenad i en miljö som väcker många minnen hos mig. Min förhoppning är att även du som läser kan känna lukterna, se blommorna, höra talgoxen och de andra vårfåglarna kvittra. Har du tur ser du tranor stå nere på stycket lite längre fram. Gässen och sångsvanarna kommer i plog och fyller ut med sina läten. Våren är inte tyst. Den spelar sin egen melodi för oss.

Samtliga bilder är tagna av fotograferna Tivedstrollen. Filmen om tranorna är hämtad från Youtube.
Visningsbild:
Tivedstrollen Blåsippor 3 27 mars 2017
Tack Per Svensson och Marina Pettersson för att jag får använda era bilder och låta dem bli till en berättelse. Bilderna får mig att glömma bort att jag inte längre kan gå ut och gå eller cykla. Mina begränsningar försvinner och jag upplever våren här och nu.

Kommentera gärna! Berätta om minnen, tankar och annat som dessa bilder väcker hos er.

FM Jeck våren 2017 sjunger
FM Jeck sjunger (Foto: U-B Ledin)

PS! Livets Skiftningar kommer att få besök av fler FM-hundar såsom jag skrivit i tidigare inlägg. Tyvärr räcker inte orken till att publicera i den utsträckning jag önskar vilket fick mig att hemfalla åt önsketänkande just avseende detta, vilket jag beklagar. Men artikeln om Jeck och kärleken kommer, om än det dröjer något. Jag ber om överseende med att ni får vänta på utlovade artiklar. Tanken är iallafall att försöka publicera ytterligare artiklar bland annat om FM-hundarna. I vilken omfattning avgörs av vad jag klarar av.

//Piia-Liisa

Annonser

9 thoughts on “Våren i våra hjärtan

 1. bbnewsab 2017-03-31 / 10:50

  Välj gärna att skriva om någon eller några av FM-hundarna nästa gång du orkar publicera dig, GGV Pipili!

  Vem vill inte få veta mer om exempelvis FM Jecks kärleksbekymmer?

  Till och med Astrid Brefdufwa vill veta mer därom.

  Då förstår du nog hur stort intresset är. 🙂

  Liked by 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2017-04-01 / 02:17

   Nästa planerade artikel handlar om Jeck och kärleken. Han sjunger kärlekssånger med stor inlevelse när matte tycker han ska hälla sig inne, och hans stämma är klar och stark! Det kan ta några dagar innan artikeln kommer, men inte allt för länge!
   //Pipili

   Liked by 1 person

 2. duritzan 2017-04-01 / 10:42

  Även bland västgötaspetsar spirar kärleken. Jag kom hem igår kväll efter en resa till Mälardalen där min tik Jeanne fann sin drömprins. Så om Gud vill kommer en kull valpar att titta ut i början av juni.

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2017-04-02 / 01:55

   Då hoppas vi att kärleken bär frukt. Västgötaspetsar är även de vackra hundar. Kanske inte så stora till kroppen, men väl till psyket. Har haft flera som haft just dessa hundar bland mina kära och minns dem med värme.
   Tack Duritzan för att du berättade. Du får gärna berätta om det blir några valpar i försommargrönskans tid.
   //P-L

   Liked by 2 people

 3. bbnewsab 2017-04-03 / 20:38

  Hur många dygn tar det efter parningen, innan valparna ser dagens ljus?

  Liked by 1 person

   • Piia-Liisa Pisal 2017-04-04 / 21:00

    Tack för ditt svar på frågan om dräktighet. FM-hundarna som används för avel åker till BB Hilton i Sollefteå i slutet av dräktigheten och stannar sedan där till dess valparna är avvanda och har kommit till sina fodervärdar. Det blir ca tre månader som tikarna vistas där. Valparna är åtta till nio veckor då de flyttar.
    //P-L

    Liked by 2 people

 4. inte fan gör det det 2017-04-04 / 09:29

  Åh, vad jag tycker det är sorgligt att du inte kommer ut som du vill. Önskar vi bodde i närheten så kunde vi hjälpa varandra!
  Men det är i alla fall härligt att man i fantasin klarar allt man inte längre klarar av. Fina bilder och vovven är ju jätte söt!
  kram och ha en fin tisdag!

  Liked by 3 people

  • Piia-Liisa Pisal 2017-04-04 / 20:56

   Tack för din kommentar. Vovven på bilden är Jeck och han har lovat att berätta om hur det är att vara kär, men inte få träffa sin fästmö i kommande artikel. De bor tillsammans, men hon är lite för liten för att de ska kunna skaffa valpar tillsammans.
   Det hade varit härligt att ha dig nära så vi kunde ha träffats IRL. Men nu är mina vänner Per och Marina mina ögon genom kameralinsen. Duktiga fotografer båda två och genom deras bilder kan jag njuta av naturen. Sen tycker jag det är kul att spinna historier kring bilderna, att fantisera hur det kunde ha varit. Det blir en blandning av fakta och fiktion.

   Jag hoppas du haft en fin dag och önskar dig en trevlig fortsättning på veckan!
   Kramar ❤

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s