…nu är sommaren här!

”…det är våren som är slut, svarte bonden så tvär…”

Hur är det egentligen? Jag tänker på detta att se det som är bra när allt tycks jobbigt och svårt. Jag kan bara utgå från mig själv och mina tankar och handlingar. Jag vill så gärna publicera betydligt fler artiklar här på bloggen än vad jag gör. Frustration, smärta, irritation får mig att skjuta fram skrivandet. Många gånger börjar jag på ett inlägg men så börjar händerna domna och armarna värka. Dimsyn av och till och jag får en känsla av att vilja kasta ut datorn och allt som hör till genom fönstret. Trötthet, andfåddhet och smärta sätter ständigt käppar i hjulen. Men så idag, nu under kvällen kom Evert Taubes underbara sång till mig. Den är tidlös. Jag fick knuffen som behövdes för att skriva. Det gör inte mindre ont ikväll men nu ska det skrivas. Ikväll struntar jag i smärtan. Jag vet att jag får betala i form av ökad smärta, men ibland är det värt det och nu är ett sådant tillfälle.
Turisvägen Unden Tivedstrollen.jpg
Ovanstående bild är tagen av Tivedstrollen för några dagar sedan. Det är gamla landsvägen (del av) mellan Finnerödja och Tived, nu kallad för turistvägen Unden. Sjön Unden ligger mellan Västergötland och Närke och är en källsjö med stora djup. Cirka en halvmil från det lilla samhället Tived ligger byn Kungsbacken. En halvmil uppförsbacke ska tilläggas. När jag såg bilden försvann 40 år och jag har min farmors enpetare. Jag tror att farfar kallade mopeden för det. Han moped hade nog växlar. Jag var 13, skulle fylla 14 och hade kört med farfar från Laxå till Tived. Det var en av få gånger jag körde moped och att jag inte hade åldern inne hoppas jag är preskriberat. Vi skulle till Kungsbacken där släkten hade en sommarstuga. Och minns jag inte alldeles fel så var det strax efter skolavslutningen. Stugan finns fortfarande kvar i släkten och ligger en bit in i skogen. Fem minuter tog det att springa ner till Unden och det dubbla, minst att gå tillbaka till stugan som ligger högt.
Tivedstrollen Unden
Väl ner vid sjön var det att förbereda sig för kallbad. Unden blir sällan över 20 grader med undantag för den del som är extremt långgrund. Ullsandsmo kallade vi det badet för då, men tror att det idag har ett annat namn. Men det var långt från Kungsbacken. Badplatsen som hörde till stugan var halvmetern djup redan vid stranden och bara ett par tre meter ut var det mer än tre meter djupt. Glasklart vatten med ett siktdjup överstigande fem meter. Jag såg fina stenar på botten men kom inte ner hur jag än försökte. Då, när jag var ung, vet jag att jag utan vidare djupdök mellan tre och fyra meter. Det hade jag testat vid märkestagning. Trots att jag tog i så var det fortfarande lika långt kvar till botten. Bara att ge upp. Kristi Himmelsfärd var det ofta premiärdopp, men då blev det snabbdopp i det kalla vattnet. När jag och mina kusiner var åter vid stugan var vi lika varma som innan. Backen var och är brant mellan stuga och sjö.
Tivedstrollen vårbäcken
Bakom stugan rann det en grund bäck och även den var intressant. Som barn att leka vid och i och som vuxen bara att njuta av. Minnen som kommer till mig. Så många sommardagar som tillbringats i stugan i Kungsbacken. Så många sotiga grillade korvar från den öppna spisen. Så många pannkakor som gräddats och ätits av oss kusiner. Så mycket blåbär som plockats då de växte bara några meter från från stugan. Hembakt blåbärskaka och vinbärssaft som någon av våra mammor kokat. Tänk att få komma tillbaka dit igen. Det är nu minst tio år sedan jag var där. Stugan är ut- och ombyggd, men fortfarande sitter minnena kvar.
Tivedstrollen turisvägen Unden
Närmsta affär fanns i Tived. Det var alltid tveeggat att cykla dit. Backen till affären lutade ner, men sen skulle vi hem. En halvmils promenad med cykeln lockade inte alltid. Den gången jag åkte moped var det bara jag och farfar och vi hade med oss det vi behövde. Somrarna i Tivedstrakten minns jag som positiva. Jag bodde hos någon av mina fastrar eller så var vi i stugan. Jag kan inte minnas att jag hade ont då. I skolan hade jag ofta ont, men sommarloven var en fristad från smärta av alla de slag. Visst fanns det svåra stunder även då, men de var på något sätt så begränsade. 40 år har gått sedan mopedfärden. Både innan och efter har jag cyklat samma sträcka och när jag väl fick körkort så blev det bil.
pers-blabar-2
Just nu blommar Liljekonvaljerna för fullt. Lagom till Mors Dag precis som det ska vara. Jag kan inte låta bli att dela två helt olika visor, men båda är sommar om än kanske inte de mest kända. Om ungefär en månad kan vi kanske plocka blåbär igen och jag återvänder till Evert Taubes visa om den sköna sommaren. Det är så lätt att se allt det som är svårt och jobbigt, allt som hindrar.  Men: ”…här är den sköna sommaren som jag har lovat dig”.

Visningsbild:
Turistvägen längs med Unden
Turisvägen Unden bild 2 Tivedstrollen
Marina och Per är de som sätter bild på alla vackra minnen. Tack vare era bilder kan jag komma tillbaka till platser som finns djupt förankrade i mitt minne. Samtliga foton är hämtade från Tivedstrollens Facebooksida.

TACK till Tivedstrollen för att ni bistår med alla vackra foton från Turistvägen och väcker minnen från de senaste dryga 40 åren. Mitt första minne från Kungsbacken var den vecka jag tillbringade hos min faster och farbror i stugan någon gång i början av 1970-talet. 

Annonser

6 thoughts on “…nu är sommaren här!

 1. ilse-marie 2017-05-28 / 06:15

  Underbara minnen fom du berättar så fantastiskt fint! Och jag älskar också Evert Taubes musik – den här är en favorit bland många! Önskar bara att du skulle må bättre…. 💚⚘

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2017-05-28 / 07:48

   Tack för din fina kommentar. Det värmer ❤ att höra. Och visst skulle det vara en dröm att må lite bättre. Men det är att försöka ta tillvara det som är positivt och njuta av det. Exempelvis bra musik och en fin kommentar. Tack ❤

   Liked by 2 people

 2. Matte M 2017-05-28 / 11:36

  För ett tag sedan så glömmer jag min social fobi och kan dra mig till minnes att jag brukade stå vid en bäck, och även gå över en cementväg mitt i en å man kunde gå över på sommaren eller bara sitta och njuta av bruset från kraftverket där man kunde kasta sig från marken och hålla i ett rep typ som en slängungq.

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2017-05-28 / 14:23

   Tack Matte M för din kommentar och för at du delar med dig av dina minnen. Det är just det du beskriver som gör minnet så unikt. För i minnenas värld kan vi vara precis som vi vill. Vi kan springa, dansa, sjunga och mycket mycket mer som vi kanske inte klarar i verkligheten. Vi kan göra allt vi en gång kunde och tog för givet. Därför blir det mycket minnen i mina artiklar.
   Tack igen ❤
   //P-L

   Liked by 1 person

 3. duritzan 2017-05-28 / 12:00

  Att jag blir så glad varje gång jag kan läsa ett av dina inlägg! Liljekonvaljernas vals kändes litet vemodig. Mina liljekonvaljer fick jag av Långasjös sockenbyggmästare Martin Johansson- borta sedan många år nu. Och den kind jag vilade mot och vars hand jag höll är borta sedan drygt sju år.
  Men minnena finns kvar och jag känner hans närhet varje dag. Inte ens döden kunde skilja oss åt helt ❤
  Tack för att du tog mig ut på en minnenas resa 🎶

  Liked by 2 people

  • Piia-Liisa Pisal 2017-05-28 / 14:31

   Hej Duritzan!
   Som jag skrev till Matte M så är minnen något fantastiskt. Nu gissa jag att Matte M och du är olika generationer och då blir en minnenas resa att se olika ut bara av den skillnaden som en faktor. Tänk att få leva så att inte ens döden kunde skilja er åt, utan att du kan känna hans närhet. Det gör mig varm i ❤ att läsa. Jag vet av egen erfarenhet att åren rinner fort och sju år kan nog kännas som igår ibland och en hel evighet en annan gång. Du beskriver kärleken så vackert.
   Jag vill särskilt ge dig en sång som kom fram när du beskrev kärleken.
   Till dig: Nocturn av och med Evert Taube

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s