Ledsagare – följeslagare och trygghet

För ett år sedan var detta med ledsagning aktuellt. Det är lika aktuellt idag. För närvarande ligger mitt ärende hos Förvaltningsrätten och nu gäller det framförallt ledsagning vid besök hos vårdgivare samt medföljande ledsagare i specialfordon (läs: taxibuss) till sjukhus/mottagning. I dagsläget är ingenting klart och jag löser frågan genom att be anhöriga om hjälp då jag fortfarande inte kan och får framföra min Permobil ensam utanför min bostad.
För kännedom så har jag fortfarande problem med ögonen på grund av herpesinfektion. Bland annat så är det drabbade ögats hornhinna grumlad vilket gör det svårt att arbeta vid datorn. Så snart jag orkar och kan kommer nya artiklar. Till dess rebloggar jag sådant som fortfarande är aktuellt.
Tack till alla ni som följer och läser min blogg trots avsaknaden av nya artiklar. Det värmer mitt ❤
//P-L

Livets skiftningar - från ett annat perspektiv

Ledsagning – beroende av hjälp utanför hemmet. Av säkerhetsskäl har arbetsterapeuterna ålagt mig att alltid ha någon med mig då jag ska ut på någon form av aktivitet. Att åka ensam existerar inte. Anledningen finns beskriven i föregående artikel ”Varför så yr? Akuten nästa…” Beslut om ledsagning ska utgå från skälig levnadsnivå och utifrån brukarens behov och livssituation. 

wheelchair-999622_1920Utan ledsagare blir det inte någon rullenad, oavsett manuell eller elektrisk rullstol.

Men nu finns ett problem som ställer till bekymmer för mig. Kommunens biståndsbedömare som ansvarar för hemtjänst har också ansvar för beslut angående ledsagning enligt socialtjänstlagen. Beslut om ledsagning  beviljas enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen. Dessa beslut är tidsbegränsade och det ligger på mig som brukare att hålla reda på när beslutet går ut och i god tid innan ansöka om ledsagning på nytt. Det fick jag veta för några veckor sedan i samband med att en vårdresa skulle bokas…

Visa originalinlägg 751 fler ord

6 reaktioner på ”Ledsagare – följeslagare och trygghet

 1. Anna 2017-09-14 / 20:52

  Kämpa på. Det borde vara en självklarhet att få den hjälp man behöver. Men idag verkar alltför många behöva lägga alldeles för mycket tid på att försöka förklara det självklara för de som nekar hjälp till de som behöver hjälp. Man behöver vara rätt frisk för att orka vara sjuk har jag förstått. Så ska det ju inte vara. Kämpa på och kräv din rätt 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-09-20 / 03:09

   Tack Anna för din kommentar.

   Jag kommer i dagarna att skicka in ett yttrande till Förvaltningsrätten i Karlstad ang ledsagning. Kommunen anser mig frisk nog att ensam åka till Universitetssjukhuset och andra vårdinrättningar. Tyvärr fungerar det inte så enkelt såsom kommunens handläggare beskriver. Varken personalen på sjukhuset eller taxiförarna för att nämna ett par grupper, har tid, möjlighet och kunskapen om mig som person att ge mig den hjälp en ledsagare kan. Jag kan också berätta att jag är långt från ensam om att bli nekad ledsagning till vårdinrättning. Personer i alla åldrar och tillstånd blir nekade. Allt från yngre fysiskt funktionsbegränsade till dem som är gravt dementa förväntas åka med endast taxichaufför som hjälp. Det sägs vara ”annan huvudmans ansvar”, dvs personalen på vårdcentraler och sjukhus ska ta det ansvaret enligt kommunerna. Personligen tycker jag det är fruktansvärt att försätta en svårt sjuk person i en situation där denne inte vet vem som ska hjälpa tillrätta!

   Förhoppningsvis kan jag med god hjälp av läkare och arbetsterapeuts intyg övertyga FR att jag är i behov av ledsagning längre än mellan min ytterdörr och taxins ramp där jag kör in Permobilen! Det är vad jag är beviljad idag – till och från fordon!
   Så kan också verkligheten se ut.

   Återigen; Tack ❤
   //P-L

   Gillad av 2 personer

   • Anna 2017-09-20 / 14:54

    Ja kämpa på! Här väljer kommunen att avslå nästan alla parkeringstillstånd för handikapplatser, så de som behöver hjälp verkar ha svårt överallt att få kalla omänskliga myndigheter att förstå att alla faktiskt inte är 100% friska och därför behöver hjälp. Det är ju grundtanken med ett samhälle där alla bidrar till det allmänna, att folk ska kunna få hjälp.

    Gillad av 2 personer

 2. Piia-Liisa Pisal 2017-09-20 / 17:42

  Det är som om vi som av olika anledningar inte klarar ett yrkesarbete/studier per automatik ska ”ställas undan”. Nu sätts vi inte på institution utan istället blir vi mer eller mindre försedda med husarrest, inlåsta i våra lägenheter där vi får komma ut endast om vi har turen att ha anhöriga som kan följa oss ut! Det tycks inte spela någon roll vilka som styr politiskt. Det är en skrämmande utveckling som tycks öppna vågen för antidemokratiska strömningar i samhället. Attityden ”Sköt dig själv och skit i andra” sprider sig och med den tanken att betala till det gemensamma är i avtagande. Betalar till det som gynnar mig. Det är inte det samhälle jag vill ha!
  Tack för dina kommentarer. Det här är en diskussion som bara inte får tystna!`
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s