Adventsfrid och julstress

Jag önskar att jag hade haft orken att skriva en helt ny bloggartikel nu till Adventstidens början. Tyvärr vill varken kropp eller huvud vara med. Därför rebloggar jag 2016 års artikel skriven i Adventstid. Alla bilder i artikeln är från Tivedstrollen, dvs Per Svensson och Marina Pettersson

Advent står för ankomst. Idag är det kanske julens ankomst vi ser i första hand och som många väntar på. Men det är Jesu intåg i Jerusalem som vi firat idag, den 3 december 2017 i våra kyrkor. Jag saknar den festen som Första Advent är i kyrkan – Nyårsfesten. Glädjens fest. Ofta med trumpeter, körer och massor av sång och musik. Jag saknar också den glittrande snön en eftermiddag då solen är på väg ner och adventsljusen tänds i fönstren och på fasader, i träd och utomhusgranar.

Jag tackar er alla som läser och följer bloggen, trots den oregelbundna uppdateringen. Ni ger mig hopp – och det är stort för mig.

TACK ❤
GLAD ADVENT
//P-L

…och så en länk med lite musikalisk lek med Voglers Hosianna Davids son  Därefter en traditionell adventssång.

https://www.youtube.com/watch?v=GGbRrACKHKE

 

Livets skiftningar - från ett annat perspektiv

Som motvikt mot julstress vill jag idag bjuda på vackra vinterbilder. Bilder som inger lugn. Men skogen är levande och vem vet vilka som vistas där? Lite mystik bjuder fotograferna på även idag.

pers-30-nov-15-1
Adventstiden, som för många innebär en tid fylld av stress och jäkt. Julhandel, klappar och julmat och julbak. Helst hemlagat. Samtidigt är det avslutningar, Luciatåg, julbasarer och mycket annat. Tiden fram till jul må vara en väg, men knappast en väg där vi hinner stanna upp och bara njuta. Tanken att bara släppa taget och låta helgerna komma utan att stressa sönder sig känns behaglig, men är kanske ouppnåelig för många. Trots detta, vandra med mig och låt adventshelgerna bli fridsamma andningshål på vägen till jul.

Kan det vara Tomtemor som Per Svensson lyckats fånga på bild? Trots att julen står för dörren tar sig Tomtemor tid till en skogspromenad. Du som kan och har möjlighet –…

Visa originalinlägg 630 fler ord

11 reaktioner på ”Adventsfrid och julstress

 1. Olivia 2017-12-03 / 15:41

  Önskar dig en fin första advent. Ligger här med smärta, ångest och lite ledsen.
  Saknar precis som du och många andra promenader, gå I kyrkan och mkt annat.
  Utmattningen blev värre igår då jag tänkte på första advent.

  En dag I taget. En time I taget.
  Sköt om dig och tack för en mkt fin blogg.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-03 / 15:56

   Tack Olivia för de fina orden om min blogg. De värmer så gott. Jag önskar också dig en fin adventstid, smärta och ångest till trots.
   Varma hälsningar från din medsyster.
   Kram ❤
   //P-L

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2017-12-03 / 18:17

  Nu hänger min hädiska hjärna inte med. Vad har advent med Jesu intåg i Jerusalem att göra? Ska inte advent ses som en nedräkning inför Jesusbarnets födelse/ankomst den 25 december?

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-04 / 07:46

   Om jag minns rätt så firas Första Advent Jesu intåg i Jerusalem. Det skars palmblad och lades ut mantlar då han red in och hyllades som en kung. Därför sjungs ”Hosianna Davids son, Välsignad vare han som kom i Herrens namn” Så Advent och Jul är två händelser som firas – intåget i Jerusalem och Jesu födelse på Juldagen.

   Gillad av 1 person

   • bbnewsab 2017-12-04 / 08:44

    @Pipili: Tack för svar! Wikipedia har följande att säga:

    Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst och är den inledande perioden i det kristna kyrkoåret.

    Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen ”advent” och tiden sattes till fyra veckor.

    ALLTSÅ: Jag tar mig för pannan och baxnar. Här har teologerna skruvat till det om möjligt mer än vanligt i sina ansträngningar att försöka påvisa paralleller mellan påskfastan och julfastan. Ett annat namn på teologernas skruvningar av verkligheten är förstås historieförfalskning, eftersom det ju är Jesusbarnets ankomst som adventstiden förebådar, inte den fullvuxna Jesusfigurens intåg i Jerusalem inför det judiska påskfirandet. Befängt är bara förordet. Jämförbart med att man skulle välja en moppe som doppresent till ett spädbarn i samband med dophögtiden. Tack, Pipili, för att du lärde mig något nytt med din nya ingress till ditt adventsinlägg!

    Gillad av 1 person

 3. ilse-marie 2017-12-03 / 19:38

  Önskar dig en fin advent och en god jul! Tack för en fin blogg och känn ingen press att göra mer än du orkar ❤

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-04 / 07:49

   Tack min vän. Jag känner ingen press. Däremot finns viljan att göra mer än vad orken medger, men jag har bestämt mig för att låta orken och inte viljan styra!
   Önskar dig och de dina en riktigt fin advents- och juletid. En särskild nospuss till Nelson ❤ Ge honom en bit falukorv och en skiva hårt bröd från mig 😉
   Kram P-L

   Gillad av 1 person

 4. Lena Kleist 2017-12-03 / 19:52

  Alltid roligt att se något från dig, förstår hur du tänker ang det du saknar. (Är i liknande sits). Hoppas din 1:a Advent blev skapligt trots allt.
  Kram

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-04 / 07:56

   Tack vännen ❤
   Jag hade en lugn och trevlig Första Advent där jag kunde njuta av adventsljusen som mina föräldrar hjälpte mig att sätta upp i lördags. I sovrumsfönstret har jag dels en ängel, dels en julstjärna i smide som förgyller rummet! De tittar jag gärna på. Dessutom en liten bordsgran med en ljusslinga med LED-lampor som står på sängbordet. Lite längre fram kommer min lilla samling med tomtar att få pryda en av hyllplanen i min bokhylla. Dessa tomtar är speciella då jag fick dem av en nu framliden väninna. Jag fick dem knappa två månader innan hon fick hembud, så de är ett kärt minne.
   Kramar till dig ❤
   //P-L

   Gillad av 1 person

 5. Duritzan 2017-12-03 / 20:42

  Jag önskar dig av hjärtat en välsignad advent och sedan en riktigt God Jul. ❤

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s