God Jul!

Så kom då julafton. I skrivande stund är det julnatt och mina tankar går till Jungfru Maria, liggande i ett stall för att föda.
Jes 9:6 har profeten skrivit:
”Ty ett barn har fötts,
en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axlar,
och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig Fader,
Fridsfurste.” (Bibel 2000)
Fridsfurste. Han sändes till oss för att skapa frid. I Bibel 2000 står också fred med. Frid och Fred.

Det är min önskan att julen 2017 kommer att präglas av frid, fred och glädje för alla er som läser och följer min blogg. Givetvis vill jag att alla ska få uppleva en ”fröjdefull jul” som det står i en av de många visor som hör julen till. Men ni som läser och tittar, kommenterar ibland, ni betyder lite extra. Det är ju ni som för bloggen som jag sagt så många gånger.

Jag delar gärna min julglädje med er. Trots en hälsa som lämnar mycket i övrigt att önska, har jag haft en underbar julafton tillsammans med mina barn och mina föräldrar. Barnen stannade hela eftermiddagen och en stor del av kvällen. Föräldrarna gjorde ett stopp på vägen hem från ett annat julfirande för att ta en kopp kaffe tillsammans. En av de absolut bästa julaftnar på många, många år ❤ 🙂

Tyvärr får själva artikeln lov att bli en reblogg. Orken medger inte mer, även om vilja finns. Min fysiska hälsa är sämre än på länge. Ni som delar min tro får gärna be en bön att det ska vända till det bättre. Att orken återkommer så jag kan ägna mig åt min favoritsysselsättning – att få skriva!

TACK till fotograferna Tivedstrollen (Per Svensson och Marina Pettersson), Göran Kangedal och den anonyma fotograf som förser mig med vackra bilder från Umeåtrakten.
TACK till alla fodervärdar som generöst delat med sig av bilder och berättelser om FM-hundarna.
Utan er skulle det bli en tom och tråkig blogg!

Därför vill jag till fotografer och fodervärdar samt till alla er andra skicka med er Ingemar Olssons klassiska sång:
https://www.youtube.com/watch?v=By2RLLHunPw

Livets skiftningar - från ett annat perspektiv

mj-23-dec-16Jul i Umeå-trakten. (foto: Privat)
Det blir en vit jul på en del håll i landet. Det har Livets Skiftningar fått fotobevis på! På många andra håll lyser snöns med sin frånvaro. Men julstämning beror på så mycket mer än snö. Livets Skiftningar vill passa på att önska alla sina läsare en riktigt God Jul med några härliga julbilder och samtidigt tacka er alla. Utan läsare – ingen blogg.
mp-liseberg-4mp-liseberg-2mp-liseberg-3Jul på Liseberg (foto: Marina Pettersson)
background-1742035_1920”Det strålar en stjärna…” (arkivbild)
Lucia förebådade julen. Julen som nu är här – äntligen, kanske du tänker. För andra är julen inte annorlunda än andra dagar. Men jag hoppas ändå att ni alla kan få känna julefrid, oavsett om ni firar jul eller inte. För att kunna få en stunds ro i hjärta och själ är något vi alla behöver. Hur vi finner denna ro, om vi finner den, är givetvis individuellt. Musik och…

Visa originalinlägg 355 fler ord

20 reaktioner på ”God Jul!

 1. Duritzan 2017-12-26 / 21:01

  Gott att höra att du haft en fin julafton! Underbar musik delar du också med sig av. Så jag vill gärna ge dig en länk till musik som jag tycker är helt underbar, en viktig text med ett fantastiskt bildspel till och två sångare med helt olika bakgrund (en popsångare och en kantor i en synagoga) som tillsammans ger en fantastisk musikupplevelse. Hoppas du också tycker om den:

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-27 / 17:58

   Tack för ord och musik ❤
   God Fortsättning så här i mellandagarna och en tillönskan om ett gott nytt 2018 ❤

   Gillad av 1 person

 2. inte fan gör det det 2017-12-27 / 10:33

  God fortsättning!
  Var i katolska kyrkan igår på en underbar julkonsert! Tände också ljus- ett speciellt för dig min vän! 🙏🏻 Så du var med mig där i tanken!
  Stor kram🙏🏻

  Gillad av 3 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2017-12-27 / 18:05

   Tack ❤ Det känns gott att du tände ljus. När jag har möjlighet brukar jag också göra det. Jag känner det som om jag var med dig i kyrkan, vilket känns mycket bra.
   Jag hade strax innan jul besök av pastorn från Equmeniakyrkan (fd Missionskyrkan m fl) och han lovade att vid nästa besök ta med nattvarden och det känns bra 🙂 Önskar att fler hade vänner som dig som följde till kyrkan om än i tanken.

   En God fortsättning och ett Gott Nytt 2018
   Kramar
   //P-L

   Gillad av 2 personer

 3. bbnewsab 2018-01-03 / 21:44

  Har varit bortrest drygt ett par veckor, så God Jul kan jag inte önska dig här i kommentarsfältet. Men ett Gott Nytt År 2018 är det absolut inte för sent att önska dig, Pipili! År 2017 verkar ha varit ett annus horribilis för dig. Ändå förefaller du behålla din gudstro intakt, fastän du uppenbarligen plågas och våndas likt en gång Job i Gamla Testamentet. Anar att det måste kännas job-bigt för dig. Allt gott önskar jag dig! // Buster Bullskit

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2018-01-07 / 09:12

   Tack för din kommentar och en tillönskan om ett Gott 2018.

   2018 började bra – de första fem dagarna! Nu har jag med stor sannolikhet lunginflammation. Hög feber, rosslande andning, bröstsmärtor, hosta utan dess like. Men jag har fått antibiotika så jag hyser gott hopp om att tillfriskna. Men det tar av krafter jag inte har. Jag hoppas att det är kvar från 2017 och att 18 kommer att bli ett bra år. Det är ju många dagar kvar ännu!
   Visst är det jobbigt, mycket jobbigt men det är att söka ”gilla läget” och göra det bästa av en dålig situation.

   Med ett gott stöd från både vänner som finns i cyberrymden och IRL samt min tro som hjälper, hur orimligt det än kan tyckas för den icke-troende, så ska jag reda ut detta också.

   Återigen; God Fortsättning!
   //Pipili

   Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2018-01-07 / 10:40

  Vilka tråkiga nyheter du kommer med i din kommentar här ovan, Pipili!

  Förstår inte hur du orkar och står ut, när du drabbas av motgång efter motgång på detta vis.

  Så fort den ena motgången är på väg att övervinnas av dig, är en helt ny motgång på väg in för att förpesta och fördystra ditt liv.

  Jag anar hur viktig denna fina blogg är för dig. ETT glädjeämne måste väl vara att antalet följare för tillfället ligger på All Time High-nivå, trots att du inte längre klarar av att blogga regelbundet.

  Det måste rimligtvis kännas skönt, att dina följare inte sviker och överger dig utan snarare söker sig till din kvalitetsrika blogg.

  Jag tycker att du ska se det som ett tecken på att din blogg uppfattas som viktig och värdefull. Själv ser jag den som en värdefull motvikt mot alla de ytliga och intetsägande bloggar som det går tretton på dussinet av.

  Icke desto mindre hoppas jag att du under 2018 ska klara av att blogga oftare än du gjort under år 2017.

  Vad gäller din religiösa tro, så förstår jag att den hjälper dig. Men själv skulle jag ställa mig den här frågan: Varför låter den kärleksfulla guden i himmelriket vissa människor, som tror fullt och fast på gudomen, råka ut för allsköns motgångar, medan icke-gudstroende och syndfullt levande individer inte sällan kan leva ett liv i sus och dus? Det låter allt annat än kärleksfullt av gudomen.

  Mitt eget svar på den ställda frågan lyder: Det finns ingen gud.

  Ifall man tror så, är det inte konstigt att ”ödets” lotter kan falla så olika och att ingenting verkar ha att göra med om man tror på och tillber gudomen eller inte. Då kan man i stället se våra respektive ”livsöden” som ett slags klockkurva (Bell curve). Dvs livet blir närmast att likna vid ett slags lotteri.

  En del av oss drar nitlotter gång på gång i detta livets lotteri. Andra erhåller en liten vinstlott då och då. Och ett fåtal lyckas med konststycket att få någon av lotteriets högvinster. Oavsett vilken kategori man råkar tillhöra, kan man dock välja att gilla läget.Men ingen kan väl förneka att livet blir lättare att leva, om man är rik, frisk och gladlynt än om man är utfattig, sjuklig, deprimerad och ångestfylld.

  Gillad av 1 person

 5. duritzan 2018-01-07 / 14:48

  bbnewsab Jag tror tvärtom att Gud finns. Men för att ge litet perspektiv kan vi läsa Jobs bok. Gud utsätter Job för prövningar långt utöver vad vi tycker är rimligt. Men Job konstaterar bara ”Her­ren gav och Her­ren tog, lo­vat va­re Her­rens namn.” Jag är inte säker på att jag skulle bestå prövningarna, men det finns de som gör det.
  Jag kan bara hoppas att slippa prövas så hårt och att Gud lättar på trycket för Pipili!

  Gillad av 2 personer

 6. bbnewsab 2018-01-07 / 21:44

  @Duritzan: Jag har förstått att jag som ateist och gudsförnekare egentligen inte hör hemma i kommentarsfälten på denna fina blogg. Jag tillhör helt klart en liten minoritet här. Det hedrar verkligen Pipili, att hon inte redan har kastat ut mig härifrån och blockerat mig från all form av tillträde hit.

  Under årens lopp har jag nog blivit bannlyst på ett dussintal religiösa bloggar. Egentligen förstår jag inte riktigt varför det ska vara så lågt i tak på dessa bloggar med (halv)religiöst eller woowooistiskt innehåll, att bloggägarna känner sig nödsakade att kasta ut mig snarare än att bemöta mig eller – varför inte? – förbigå mig med tystnad. Jag menar så här: Så hemskt och klandervärt kan det jag skriver om Gud väl ändå inte vara? Eller vad anser exempelvis du, Duritzan?

  Gilla

  • Duritzan 2018-01-07 / 22:27

   Du har totalt missuppfattat mig. Jag VET inte att/om Gud finns och anser inte att jag har rätt att döma någon efter deras syn på tillvaron. Mitt inlägg var närmast avsett att påtala vilken enorm styrka Pipili har som trots allt som lägger krokben för henne ändå inte förebrår Gud. Jag är långt ifrån säker på att jag skulle klara det.
   Om man bara skulle prata med de som tycker och tänker precis som man gör själv förlorar man förmågan att utvecklas och behöver heller aldrig pröva sina arguments hållbarhet. Så att kasta ut den som tänker annorlunda är helt främmande för mig. Och vad gäller religion är det ett område där ingen vet. Samtidigt är det ett ämne som är fantastiskt fascinerande att diskutera. Men för att kunna göra det på djupet behöver man tid och det sker definitivt bäst IRL och inte i skrift.

   Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2018-01-08 / 02:41

   Det skulle aldrig falla mig in att blocka någon som har en annan tro/åsikt än den jag omfattar så länge det inte handlar om åsikter som faller utanför lagens råmärken. Att tycka och tro olika måste vi få göra, annars skulle det bli tråkigt. Och frågan om Gud finns, vem/vad Gud är – det är en fråga som säkerligen har diskuterats i tusentals år! Och eftersom min tro säger mig att Gud gett oss människor en fri vilja – att säga ja eller nej till Gud (Ingemar Olsson i ”Du vet väl om att du är värdefull”) så ankommer det definitivt inte på mig att avgöra vad någon får eller inte får tro och tycka.
   Som jag sagt tidigare – min tro ger mig styrka när jag själv känner mig kraftlös. Det finns en liten vers som jag inte känner upphovet till men som är tankeväckande i all sin enkelhet:
   ”När freden råder och fyllda är faten
   förakta vi Gud och hånar soldaten,
   när ofred råder och tomma är faten
   prisar vi Gud och hyllar soldaten”

   //Pipili

   Gillad av 2 personer

 7. bbnewsab 2018-01-08 / 14:01

  Nej, Duritzan! Jag tror inte att jag har missuppfattat dig. Det är snarare du som övertolkar min kommentar här ovan.

  Stryk @Duritzan samt kommentarens sista mening. Då förstår du nog lättare, att min kommentar INTE är riktad till dig explicit. Att jag nu ändå valde att apostrofera just dig i kommentaren beror på att jag ville skapa ett slags kontinuitet i kommentarsfältet. Ett sätt att visa dig, att jag hade tagit del av din kommentar.

  Med facit i hand var det korkat tänkt av mig.

  Som du märker, om du läser om min kommentar enligt mina anvisningar i första stycket, kommenterar jag INGENTING av allt det som du skriver i ditt första inlägg.

  Så vid närmare eftertanke inser jag nu, att jag borde ha varit tydligare. Framför allt borde jag ha gjort min kommentar helt fristående från din och sålunda struntat i att apostrofera just dig.

  Att jag nu ändå valde att apostrofera just dig beror på, att du är en av de ytterst få som någonsin har itts kommentera något jag har skrivit här på Pipilis så fina blogg.Under årens lopp kan antalet personer som itts kommentera något som jag skrivit lätt räknas på ena handens fingrar.

  Det hela kan också uttryckas på följande vis: Anledningen och bakgrunden till min kommentar här ovanför har egentligen ingenting med innehållet i din kommentar att göra. Sanningen är som följer.

  Strax innan jag skrev den aktuella kommentaren blev jag bryskt blockerad (utan möjlighet att förklara eller försvara mig) på en helt annan blogg. Jag hade stillsamt påpekat för den bloggerskan, att om hon – vilket hon nu hade gjort – valde att återpublicera gamla blogginlägg, borde hon i samband med återpubliceringen klargöra för sina läsare, om huruvida hon hade ändrat ståndpunkt i dag jämfört med den gången då samma blogginlägg blev publicerat (och i så fall i vilka avseenden).

  Det hade nämligen framgått att hon inte längre hyste samma åsikter som stod att läsa i det återpublicerade gamla blogginlägget. Och när jag då insåg det, så ville jag förklara för den bloggerskan, att det faktiskt hör till god netikett att vid en eventuell återpublicering av en gammal text klargöra vad i den texten som gäller respektive inte gäller i dag.

  Men det tipset från mig till henne räckte för att jag skulle bannlysas för all framtid från hennes blogg. Allt från min mejladress skulle slängas oläst i papperskorgen av henne, ty hon hade varken tid eller lust att läsa sånt dravel.

  Behöver jag påpeka att den bloggerskan är religiös?

  Kort sagt: Varför är så många religiösa bloggare så stingsliga, att de inte ens kan ta till sig ett gott råd utan att få behov att göra hätska utfall och vidtaga repressalier mot den som framför budskapet i fråga?

  Jag fattar inte hur dessa religiösa bannlysare av mig resonerar och tänker. Är det en sådan stingslighet de tänker sig ska råda i himmelriket också?

  Glädjande nog har både du, Duritzan, och Pipili i era respektive kommentarer givit uttryck för ett synsätt som verkar visa förståelse för min frustration över att bli behandlad av just religiösa personer på detta, i mitt tycke, enfaldiga och fåniga vis.

  Gillad av 2 personer

 8. Duritzan 2018-01-08 / 16:54

  Då förstår jag din kommentar på ett helt annat sätt.
  Om man inte klarar att diskutera kring sin tro är man nog inte själv trygg i den. Om man hänger upp tillvaron på en tro vars styrka motsvarar en sytråd är det ganska naturligt att man inte vågar ha någon som rycker i tråden. En tro som kan jämföras med en kätting tål visserligen att man drar i den men det blir ingen respons och då blir det ganska tråkigt. En tro som är elastisk – försöker hitta det gemensamma och/eller positiva kan ge väldigt spännande diskussioner.
  Med andra ord kanske du ska vara glad över att varken kapa livlinan för en medmänniska eller behöva kämpa med en kätting. Men givetvis blir man ledsen när man blir missförstådd. Det gäller såväl mig (nu utklarat) och dig som blev bannlyst.

  Gillad av 2 personer

 9. Piia-Liisa Pisal 2018-01-14 / 15:23

  Däckad av lunginflammation. Jag skrev tidigare om att det troligen var det jag drabbats av och nu har jag fått det bekräftat. Bloggandet får tyvärr fortsätta ligga på is till dess jag återfår lite ork. Samma gäller aktiviteter på FB.

  Tack för att ni trots låg aktivitet från min sida fortsätter att följa mig. Det värmer ❤

  //P-L

  Gillad av 1 person

  • duritzan 2018-01-14 / 21:30

   Det är visst ingen ände på elände du ska drabbas av. Hoppas du får den hjälp du behöver.

   Många kramar

   Gillad av 2 personer

   • Piia-Liisa Pisal 2018-01-15 / 03:35

    Tack ❤ Hemsjukvården finns med och jag har regelbunden kontakt med sköterskan. Hon rapporterar till läkare som kommer på hembesök om så behövs. Sedan har jag ju hemtjänstpersonalen som kommer till mig flera gånger/dag och hjälper mig. Även de rapporterar till ssk om jag blir sämre så att jag får hjälp direkt. Exempelvis sattes antibiotikan in på natten mellan den 6 och 7/1 efter att personalen varit i kontakt med sköterskan som i sin tur kontaktade jourläkare. Så det fungerar. Sen hoppas jag också givetvis på bättring, men trots avslutad antibiotikakur har jag fortfarande feber så det återstår att se vartåt det bär.
    Uppmuntran från dig och andra som kommenterar här och på FB gör oerhört mycket.
    Varma kramar
    //P-L

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s