FM Måne och våren

FM Måne, nu fyra månader gammal, berättar själv i denna artikel om sina två första månader hemma hos sin familj. Det handlar lite om familjen, om hur en vanlig dag kan se ut, om att leka och lära, busa lite givetvis och lite  annat som Måne tycker är viktigt.
FM Måne längtar...
Här har FM Måne nyligen kommit hem till sin familj från ”BB Hilton”

FM Måne 13 feb bild 1 IE
”En vanlig dag hemma hos oss består av morgonrastning innan frukost. Under dagen går vi en promenad och fokuserar just nu på att kunna gå fint i koppel utan att dra. Jag älskar när vi går promenad tillsammans både husse, matte och bebis i vagnen, då lunkar jag på superfint bredvid vagnen, säger Måne. Jag vill gärna ha koll på lilltösen!
Det är spännande att möta andra människor och hundar – då vill jag gärna hälsa, men matte och husse är noga med att man bara ska gå fint förbi dessa också. Hör jag en annan hund skälla blir jag jätterädd, men jag ska nog lära mig att inte vara rädd fast de låter lite farliga.” 

FM Måne 7 april
Måne gillar som så många andra FM-hundar att hämta saker. Bäst är saker som luktar som de tvåbenta i hans familj. Strumpor, skor och leksaker. Skor är favoriterna.
”Jag hämtar en sko i taget från skohyllan och så lägger jag den på ett bra ställe, berättar han. Jag håller på att lära matte att ”spåra”. Hon pratar om att jag ska söka. Tror det betyder att jag ska leta upp saker som hon har gömt – eller sa hon glömt var hon lagt dem? Jag är inte säker. Men matte måste ju också kunna hitta saker. Därför tar jag en sko och så gömmer jag den så får hon leta reda på den. Jag tror hon blir jätteglad när hon hittar skon. Lilltösens leksaker och strumpor är också roliga grejer att bära omkring på. Men lite måste jag busa så jag lägger inte tillbaka dem där jag tog dem. Matte måste tränas!” 
FM Måne 12 april
Det är Per Jensen som är forskare vid Linköpings Universitet som skrev om det i sin bok ”Den missförstådda hunden” (Natur och Kultur 2018) att vi hundar tränar människorna till att göra som vi vill.  På bilden ovan sitter jag ute och matte har börjat lära mig och jag lär ju henne också.

Jag får träna lite sök med godis inomhus för att få jobba med huvudet också, som matte säger. Snart ska vi börja träna mer på sök utomhus. Just nu gör vi inte så mycket mer om dagarna eftersom är ganska liten än, säger matte. Snart är det dags att börja med spårträning och att kunna gå i gallertrappor och annat som jag måste kunna. Fast jag tycker inte jag är så liten – jag är faktiskt fyra månader nu och jag gillar att träna.
FM Måne i Trollskogen 22 april
Måne älskar att vara ute och idag, den 22 april, var han med om ett riktigt äventyr må ni tro. Måne hamnade i Trollskogen. Det fanns troll lite överallt och det är klart, får man se ett troll måste man resa ragg och visa lite av tänderna. Kanske försöka sig på att morra lite, bara för säkerhets skull. Men som en FM-hund så ska man lära sig att möta allt möjligt konstigt, farligt, spännande, roligt – ja ni vet ju – allt måste man klara. FM Måne är inte något undantag. När han väl konstaterat att trollen inte var farliga så var de inte mycket att bry sig om. Måne gick lugnt och självsäkert förbi dem som om ingenting hade hänt. Pipili fick höra om detta både på FM-hundarnas radio och genom Facebook-gruppen om FM-hundarna. Gissa om det hördes att Måne var stolt som klarade Trollskogen så bra. Pipili tänker att Måne skulle tycka att det var kul att få komma till en riktigt stor Trollskog någon gång. Hon tänker förstås på ”Trolltiven” Tivedens Nationalpark där Trollen härjar för fullt, sägs det  iallafall.

FM Måne 16 feb 18 bild 1 IE
”På bilden ovan ser ni när jag tränar lite på att vänta. Matte har lagt godis framför min nos och jag får inte ta den förrän hon säger till. Det är jag duktig på. Jag klarar det ännu bättre nu än vad jag gjorde när bilden togs. Jag vill gärna visa den bilden för att visa upp mina stora fina tassar och klor. Men kan ni tänka er att matte klipper i mina klor? Jag är visserligen en snäll och lugn kille, men en sak avskyr jag verkligen. Kloklippning!!! Att hon bara kan tänka sig klippa i mina fina klor? Den där klotången hon har är verkligen läskig. Men, så klart, jag är ju ändå en FM-hund och då måste jag klara läskiga saker. Jag får nog lov att lära mig att möta den där läskiga klotången också. Fast jag skulle helst vilja slippa.”
FM Måne sover gott
Här vilar jag skönt . Det var jobbigt att resa och att få sova en stund behövdes.
FM Måne 21 feb 18 bild 1 IE
Lek i snön åtta veckor gammal och alldeles ny hos familjen.
FM Måne 18 feb 18 bild 1 IE
Här visar jag upp mina stora fina tassar. Jag ska bli riktigt stor när jag blir stor!

Foto: Isabella Erlandsson som också generöst bidragit med att ge Måne en röst.
Visningsbild:
FM Måne 16 feb 18 bild 2 IE

PS! FM Måne fick se klippet från Mali där FM Jönsos bror FM Jötti arbetar och han bad att jag skulle lägga in det. Här kommer det:

 

13 reaktioner på ”FM Måne och våren

  • Piia-Liisa Pisal 2018-04-22 / 21:39

   FM Jönso arbetar som polis någonstans i Sverige. Jag vet inte var, men det jag hört är att han gör ett mycket bra jobb.

   Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2018-04-24 / 14:11

   Ja visst är han söt. Valpsjukan slog till med slägga när jag fick se bilderna och höra matte berätta om honom ❤

   Gillad av 1 person

 1. bbnewsab 2018-08-05 / 21:40

  En sak jag tänker på nu när jag läser om artikeln och tar mig en titt på de fina fotona ännu en gång är: Handlar trollen sina kläder på Ullared?

  Trollen verkar iaf inte vara så noga med passformen, så jag tror att de struntar i märkeskläder, vilka ju dessutom är mycket dyrare.

  En helt annan fråga: Blir det några nya bloggartiklar framöver? Eller har bloggen lagts i träda på grund av eländen av skiftande slag?

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2018-08-18 / 15:07

   Tanken är att återuppta bloggandet, men jag kan inte säga när. F n så krånglar både händer och ögon så till den milda grad att jag bara klarar en kort stund framför datorn innan jag blir trött, arg och irriterad pga smärta, och dimsyn. Men det är tanken på att återuppta skrivandet som ändå på något vis håller mig uppe. Och att jag ser att jag har läsare trots att jag inte lyckat producera något nytt på flera månader.
   Jag har samlat Tivedtrollens och Göran Kangedals bilder. Jag hoppas att FM-hundarnas fodervärdar fortsätter vara generösa och tillmötesgående och på något sätt kommer bloggen att fortsätta.
   Jag vet bara inte hur idag!
   //Kram
   P-L

   Gillad av 1 person

 2. bbnewsab 2018-08-18 / 16:16

  Det var inga glada eller goda nyheter från dig, Pipili. Men icke desto mindre hoppas jag, och önskar, att jag snart ska få se dig göra comeback här på webben med din fina blogg.

  PS FM-hundarna hälsar till dig och utbringar ett trefaldigt vov till din ära.

  Gilla

  • Piia-Liisa Pisal 2018-08-18 / 16:18

   Tack för hälsningar och vov. De och kommentaren ovan värmer ❤
   //Pipili

   PS! Förlåt för att svaret dröjt.

   Gillad av 1 person

   • Piia-Liisa Pisal 2018-08-19 / 10:06

    För kännedom kan jag berätta att mitt vänstra öga har drabbats både av grå starr och av en Herpes Simplesinfektion. Därtill inflammation i talgkörtlarna i undre ögonlocken, sämst på vänster sida. När det gäller händerna är det EDSen som tar ut sin rätt. Tusentals sidor med text, både handskriven och tangentbord, under ca 40 år med överrörliga småleder leder bl a till artros, triggerfingrar och annat som gör det svårt att skriva. Sen är det en viss fördel att se vad man skriver också.
    Kommunens arbetsterapeuter i samarbete med Region Örebro läns hjälpmedelscentral har varit mycket tillmötesgående, men allt går inte att lösa.
    Ögonkliniken på Universitetssjukhuset har rykte om att vara en av de bästa i Nordeuropa och de har verkligen gjort mycket. Men de törs inte operera gråstarren då risken är att jag då får in herpesviruset i glaskroppen vilket torde kunna leda till blindhet. Därför blir det inte operation förrän den dagen jag inte har något att förlora. Sedan herpesinfektionen bröt ut månadskiftet juni/juli -17 har det inte gått en enda månad då jag inte behövt uppsöka ögonkliniken pga problem. Skulle jag gissa har jag gott och väl passerat 30 besök där det senaste året och alltid mött kunnig och bra personal. Visst finns många studenter och andra under utbildning, men de har alltid en överläkare med sig. Jag kommer att med stor sannolikhet få medicinera i många år framöver pga herpesen…
    Även om jag kommer att få bestående men av ögonsjukdomarna hoppas jag att högerögat kan kompensera den bristande synen på vänster öga.
    //Pipili

    Gillad av 1 person

 3. Piia-Liisa Pisal 2018-08-19 / 10:09

  TACK till alla mina läsare som så troget följer mig trots brist på nya bloggartiklar.
  Korta uppdateringar hittar ni på bloggens FB-sida där ni även kan se ett urval av Tivedtrollens fantastiska foton.

  Livets Skiftningar Facebook
  //P-L

  Gillad av 1 person

 4. bbnewsab 2018-08-19 / 19:19

  Oj, det var en diger sjuklighetslista.

  Olika faller ödets lotter. Du verkar tyvärr ha dragit en rejäl nitlott i livets lotteri.

  Att säga ”Krya på dig!” låter futtigt. Men jag kommer inte på något bättre, eftersom det vore mig helt främmande, som den hedning jag är, att be till Gud om din bättring.

  Om Gud nu trots allt existerar, verkar han inte gilla dig något vidare, Pipili.

  Gillad av 1 person

  • Piia-Liisa Pisal 2018-08-24 / 18:16

   Jag har dragit en nitlott, men gläds med dem som fått vinstlotterna. Och det är inte alls futtigt att säga ”Krya på dig” – det känns varmt att höra.
   Diskussionen om Gud spar vi till ett annat tillfälle eftersom vi ser så olika på religion. Vem vet – kanske har Gud en mening med att låta mig gå igenom det jag gör?
   //Pipili

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s