Hemtjänst – trygghet eller otrygghet

Rebloggen av denna artikel beror på att innehållet är lika aktuellt idag som det var då jag publicerade artikeln första gången.
Det har snart gått ett år sedan den promemoria som ligger till grund för denna bloggartikel kom kommunen i ”Lilla staden” tillhanda. Jag blev då lovad svar inom några veckor, Fortfarande har jag inte fått något svar. Förhoppningsvis dammar någon av PMen och skriver ett svar. Det borde nu finnas goda möjligheter att svara på de frågor som ställdes och vad som gjorts under det år som gått.

Ännu en sommar har snart hunnit till sitt slut. Problematiken jag tog upp i artikeln finns kvar. Mycket lite har blivit bättre. Det som är positivt är att de stora problemen med hygien som fanns föregående sommar inte har varit lika stora denna sommar. De är inte borta, men inte fullt lika uttalade. Tyvärr har annat kommit till istället.

Ett exempel är planeringen avseende besök för ögondroppar. Jag har mer problem med mina ögon denna sommar än vad jag hade både 2017 och 2018. Konsekvensen av ökade problem med mina ögon har blivit tydliga ordinationer om att ögondroppar ska ges en gång/timme vaken tid med början klockan sex på morgonen. Jag är övertygad om att de som planerar har försökt, men inte alltid lyckats att få detta att fungera. Konsekvensen blir att det ibland kommer två personer samtidigt där en av dem har uppgiften att ge ögondroppar (HSL-besök) och den andra har någon annan uppgift som t ex mellanmål (SoL-besök). Planeringen fungerar uppenbarligen inte. Båda har kompetens att utföra både HSL- och SoL-insatser.

Augusti 2019
//Piia-Liisa

(HSL = Hälso- och sjukvårdslagen. Sjukvårdande insatser såsom t ex ögondroppar, insuln med mera. SoL = Socialtjänstlagen. Insatser som inte handlar om sjukvård. T ex matvärming, hygien, mellanmål och hjälp med sådant som jag som brukare inte klarar på grund av funktionsnedsättning av något slag.)

Livets skiftningar - från ett annat perspektiv

Tivedstrollen vandringsled på väg till Nidaros... juli 18 Vilken väg väljer kommunen när det gäller rekrytering av semestervikarier? (Foto: Tivedstrollen)

Den här artikeln är annorlunda än tidigare artiklar därför att den bygger på ett domument som är en reaktion på hur hemtjänsten (inte) har fungerat under sommaren. Det skulle sannolikt kunna vara vilken mindre kommun som helst i landet. Därför är de namn som förekommer i originaldokumentet ändrade eller borttagna. Det handlar om organisation, om ledning och om vilka attityder vi bär med oss. Vilken människosyn präglas organisationen av och vad får det för konsekvenser för mig som brukare, för hemtjänstpersonalen? Vilka värderingar styr arbetet? Värderingar som präglar kommunen, förvaltningen, personalen och som förmedlas till de som arbetar i kommunen generellt och äldreomsorgen specifikt. Det gäller både den ordinarie personalen, sommar- och timvikarier.

Kristin sept 16 Sommarvikarie. Hur känns det att som ung kliva in i en brukares hem. Kanske är det första gången ensam. Det är inte ovanligt att som…

Visa originalinlägg 1 869 fler ord

5 reaktioner på ”Hemtjänst – trygghet eller otrygghet

 1. bbnewsab 2019-08-21 / 21:06

  Glädjande att se att du försöker att hålla liv i din så fina blogg. Trots att innehållet i många blogginlägg utgör nedslående läsning.

  Hur som haver, när jag berättade att jag skulle besöka din blogg nu i kväll, krävde alla FM-hundarna att jag måste hälsa till dig även från dem. Om jag inte gjorde det, skulle de skälla på mig. Och det vill jag ju verkligen inte att de ska göra.

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2019-08-21 / 21:33

   Tack för din kommentar. Mina fingrar och ögon är tyvärr inte samarbetsvilliga, men jag trotsar dem och skriver ändå!
   Hälsa till FM-hundarna att jag saknar dem oerhört mycket. Jag fick en hälsning från Jeck häromdagen och den gjorde mig så glad 🙂 Hade orken funnits hade jag fortsatt skriva om dem. Min förhoppning är givetvis att jag så småningom ska komma igång igen och att jag då får lära känna nya FM-hundar/tjänstehundar som vill göra sin stämma hörd här på bloggen.

   Jag kan berätta att Ängla tagit över framlidna Drottning Akkas uppdrag att förmedla gullekramar från Malte Mullvads Bageri. Astrid Brevdufwa och Rudolf Rugguggla har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att utbilda Ängla vars bakgrund är ”Huskatt” dvs hon som bestämmer i huset likt drottningen gjorde. Samarbetet flyter på bra och det går regelbundna leveranser till Umeå bland annat. Tyvärr har Rudolf inte kommit ifrån siitt sorkberoende, men det fungarar iallafall. Gullekramar med sorksmak försvinner fortfarande när Astrid inte ser 😉

   Med en tillönskan om en fortsatt fin sensommar och höst.
   //Pipili alias P-L

   Gillad av 2 personer

 2. bbnewsab 2019-08-22 / 20:30

  Detsamma önskar jag dig, Pipili!

  Lite Off Topic. Jag hörde härommånaden ett intressant radioprogram om utbildning av s k smärthundar. Alltså hundar som kan reagera på husses eller mattes kommande smärtattacker (precis som det finns hundar som kan förvarna om att migränanfall eller epileptiska anfall är under uppsegling).

  Bland annat var det en finsk tjej (med Ehlers-Danlos Syndrom-diagnos) som intervjuades om hur hon tack vare sin smärthund temporärt kunde öka medicineringen och på så vis möta/neutralisera kommande smärtattacker innan de hunnit växa till sig och börjat bli ostoppbara. Allt tack vare sin smärthund.

  Hon menade att den hunden hade ökat hennes livskvalitet på mer än ett sätt.

  När jag berättade om detta för FM-hundarna nyss, blev de helt exalterade, och därtill stolta, och rekommenderade mig att snarast berätta detta även för dig och andra som följer din fina blogg, Pipili.

  Och nu har jag alltså gjort det.

  Vad passar därför bättre än att avrunda denna kommentar med att citera det gamla talesättet att hunden är människans bästa vän. (Fast visa inte denna kommentar för Ängla, ty i så fall kanske hon får för sig att klösa mig.)

  Gillad av 2 personer

  • Piia-Liisa Pisal 2019-08-23 / 14:04

   Hej!
   Tack för den intressanta informationen. Tänk vilken lycka att ha en hund sompåminner och säger till när det är dags att fylla på med behovsmedicin för att slippa smärttoppar som kan vara nästan omöjliga att få bukt med. Låg så sent som igår med smärta så att jag inte kunde röra mig från midjan och ner under drygt tre timmar trots ordentligt med extra smärtstillande (givetvis enligt läkarordination), För att så småningom ta mig från säng till rullstol behövde jag hjälp av hemtjänstpersonal. Efter en tid dämpades sedan smärtan så pass att jag klarade att förflytta mig själv mellan bl a säng och rullstol, men inte utan att det kändes ordentligt. Hade jag fått en indikation på vad som var på gång kanske jag sluppit den värsta smärtan genom att ta medicinen i ett tidigare skede. Jag skulle gärna vilja ha en smärthund!

   Tror inte att Ängla kommer att klösa dig då hon står över sådant som ”människans bästa vän”. Hon anser nämligenatt vi människor finns för att serva henne. Hon är den som bestämmer och vill jag som människa ha en hund som vän är det OK så länge som hon får behålla sin rang överst i hushållet. Katten har människan som tjänare och hunden tjänar människan – allt enligt de katter jag haft!
   När jag hade både hund och katt så tjänade även hunden katten. Zola var bl a barnvakt åt Missans ungar när de var ca tre veckor gamla. Hon bar dem till Zola, la dem mellan hennes framtassar, tittade strängt på Zola och gick sedan ut ett par timmar. Zola vaktade kattungarna hela tiden till dess Missan kom in och tog hand om sina ungar. Försökte kattungarna gå så la Zola tassen på dem så de stannade kvar!
   Rangordningen var det inga diskussioner om 🙂

   Gillad av 2 personer

 3. bbnewsab 2019-08-24 / 10:14

  Det du skriver om Missan och Zola förtjänar att bli ett eget blogginlägg. Mycket intressant läsning!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s