Så var det då åter Palmsöndag, en dag som nu går mot sitt slut. Vi sitter med Påskens budskap och facit i han då vi tänker framåt. Vi vet vad som kommer att hända under Stilla veckan. Men då, för ungefär 2000 år sedan var det en glädjens dag. Jesus blir tillsagd att säga till folket som hyllade honom att de skulle vara tysta. Han svarade dem att om folket tystnade så skulle stenarna ropa… Han satt inne med svaret, han visste vad som väntade honom. Går det ens att tänka sig in i att ha vetskapen om att jag komer att bli misshandlad, torterad och dödad om mindre än en vecka? Han ropar förtvivlat på korset och frågar om Herren övergivit honom.
Hur många gånger har jag undrat om Gud har övergett mig? Jag vet inte, men det händer och har hänt många gånger. Det är då jag senare tänker på den berättelsen om mannen som vandrade tillsammans med Gud på stranden, genom hela sitt liv. Det var spår efter två personer. Men vid vissa tillfällen var det bara fotspår efter en person. Mannen sa till Gud: Herre, varför övergav du mig just då? De tillfällen när det bara är spår efter en var ju när jag behövde dig som bäst, när livet var som svårast! Herren svara mannen. Det är inte dina fotspår du se – det är mina. Det var då jag bar dig. Den lilla berättelsen tröstar mig.
Ingen tro utan tvivel, sägs det och det stämmer för mig. Men mitt i all förtvivlan händer det som inte skulle kunna ske. Det tomma korset kom att bli en av kristendomens viktigaste symboler. Till påsken 2020 vill jag dela en av mina favoritpsalmer med er. Den kristna rockgruppen Jerusalems sångare sjunger den tillsammans med många av våra mest älskade kristna sångare.
https://www.youtube.com/watch?v=m6iDXt2OnmA
GLAD PÅSK
//P-L
Livets skiftningar - från ett annat perspektiv
En lekmannabetraktelse över Påsken och dess budskap
Stilla veckan, Påskveckan, för tankarna till varför vi firar Påsk. En vecka som är som livet, som rymmer allt från den rikaste glädjen till den djupaste förtvivlan. Veckan inleds med Palmsöndagen. De som då var i kyrkan eller deltog i Gudstjänst på annat sätt fick höra eller läsa om Jesu intåg i Jerusalem. Hur han kom ridande på en lånad ung åsna, ett lastdjur. Men hyllades som en kung. ”Välsignad vare Han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden” Palmblad ströddes ut framför honom, mantlar lades på vägen. Kanske fick du ett Palmbladskors med dig om du var i kyrkan.
Vad skulle krävas för att vi idag skulle hylla och hedra någon så? Vem skulle få oss att kasta våra kläder på marken som en hyllning? Vi rullar ut en röd matta idag då någon kommer som vi vill hedra och hylla…
Visa originalinlägg 829 fler ord
GLAD PÅSK önskar jag dig.
Du ska veta att det var glädjande att få se och kunna ta del av ett helt nytt blogginlägg från dig på din fina blogg. Kan det vara coronaviruset som har fått dig att piggna till? 🙂
På tal om påskpsalmer, jag är ju som bekant hedning samt militant ateist och hädare, men jag skulle trots det ändå vilja lyfta fram följande två påskpsalmer, vilka båda är lite speciella, inte minst språkligt sett:
1) UPP, MIN TUNGA
1. Upp, min tunga,
att lovsjunga
hjälten som på korsets stam
för oss blödde,
led och dödde
som ett skuldlöst offerlamm.
Han ur griften
efter Skriften
nu i ära träder fram.
*2. Han fullgjorde
vad vi borde
och blev vår rättfärdighet.
Han avvände
vårt elände
för båd tid och evighet.
Han förvärvde
att vi ärvde
ljus och frid och salighet.
*3. Vi förlossas;
ormen krossas,
avgrundens och dödens makt
nu är bunden.
Från den stunden
allt är Sonen underlagt.
Nu är helat
vad vi felat
och Guds nåd i ljuset bragt.
*4. Gamla, unga
må lovsjunga
Faderns makt och härlighet
och hembära
Sonen ära
för så stor barmhärtighet,
prisa Anden,
som vid handen
leder oss till salighet.
2) VAD LJUS ÖVER GRIFTEN
1 Vad ljus över griften!
Han lever, o fröjd!
Fullkomnad är skriften,
O salighets höjd!
Från himmelen hälsad
Han framgår i glans,
Och världen är frälsad,
Och segern är hans.
Bortvältad är stenen och inseglet bräckt,
Och vakten har flytt för hans andes fläkt,
Och avgrunden bävar.
Halleluja!
2 Här var mellan ljuset
Och mörkret en strid;
Dock segrade ljuset
För evig tid.
Nedstörtad är döden,
Och tron står opp
Bland jordiska öden
Med himmelskt hopp.
I sörjande kvinnor, vem söken I här?
Den levande ej bland de döda är:
Uppstånden är Jesus.
Halleluja!
3 Så himlen med jorden
Försonade sig,
Så graven är vorden
Till glädjen en stig.
I huvun som böjdens
Vid korsets fot,
Upplyftens och fröjdens
Trots världens hot!
Kom, skingrade hjord, till din herde igen!
Han lever, han lever och följer dig än
Osynlig från himlen.
Halleluja!
4 Nu stormen, o tider!
Hans kyrka står fast.
Som ljuset sig sprider
Hans lära med hast.
Ut gå i all världen
Hans sändningabud
Och vittna bland svärden
Och bålen om Gud,
Och vittna om honom, o tröst i all nöd,
Som, död för vår synd, blev genom sin död
En förstling till livet.
Halleluja!
5 I fromme, vi klagen,
Vi misströsten I?
Hur fort är båd’ dagen
Och natten förbi!
Snart jorden upplåter
Sin famn till er ro;
Snart uppstån I åter
Likt kornen som gro.
Han själv, som dem sådde, skall komma till slut
Och samla in skörden, men skilja förut
Ogräset från vetet.
Halleluja!
Någon som vet ifall dessa båda psalmer fortfarande sjunges i kyrkorna under påsken? Eller har de månne fallit för åldersstrecket? Den första av dem skrevs ju ursprungligen redan på 600-talet. Den andra har drygt 200 år på nacken. Därav det ålderdomliga språket i båda psalmerna.
GillaGillad av 1 person
Hej!
Jag fick från en anställd inom Svenska Kyrkan svar på din fråga om hur vanliga de båda psalmerna var i den församling som hon verkar. Där är ”Vad ljus över griften” den vanligaste psalmen. Den sjungs, förutom vid påsk, även på begravningar endera som gemensam psalm eller som solosång. Hon berättade också att det är mer sällan all verserna sjunges. Om jag förstod rätt är det de tre första verserna på psalmen som är vanligast.
Vad gäller begravningar har det förändrats mycket avseende val av musik de senaste åren. Idag är det inte ovanligt att de sörjande kommer med förslag på musik som anknyter till den avlidne och det är både sakral och profan musik. Jag har själv varit på begravning där både Bob dylan och Rod Stewart var representerade musikaliskt utan att det på något vis fortog den stämning av frid och värdighet som förknippas med begravningar.
//P-L
GillaGillad av 1 person
Hej!
Vad jag vet så sjunger vi fortfarande ”Upp min tunga” (Sv Ps 147) och enligt Wikipedia lär det vara en vanlig och omtyckt psalm särskilt i Påskens tid (https://sv.wikipedia.org/wiki/Upp,_min_tunga,_att_lovsjunga)
Samma gäller psalm 146 Vad ljus över griften. Båda psalmerna hör påsken till. Själv tycker jag om dem båda och skulle nog tycka att det kändes tomt om jag var på en påskgudstjänst och inte någon av dem skulle sjungas. I och med att de tillhör de 325 första psalmerna i Psalmboken delas de med många frikyrkosamfund. Jag bifogar en TV-inspelning från 2018 där Vad ljus över griften är med.
//P-L
GillaGillad av 1 person
Förts vill jag bara säga hur oändligt glad jag blev att du haft ork att skriva ett nytt (och så fint) inlägg på bloggen. Hoppas du får en glad påsk och en fin vår och sommar 💖
De psalmerna hör påsken till. Charlotte Frycklund har skrivit en helt ny påskpsalm för den tid vi just nu lever i. Och den har också snabbt blivit tonsatt, men jag har inte hört någon inspelning ännu. Kan dock varmt rekommendera att följa hennes fina inlägg på Fb!
GillaGillad av 2 personer
Tack för den fina kommentaren. Tillönskar dig också en fin fortsättning på påsken och den spirande våren. ❤ Jag ska kolla psalmen du talar om. En av mina favoriter som hör påsken till är denna:
L-Å Lundberg som är solist har, om jag minns rätt, också skrivit musiken till denna psalm.
//P-L
GillaGillad av 1 person
Ja den är verkligen helt underbar. Precis en sådan psalm som ger extra kraft i den svåra tid som världen upplever nu.
Jag lägger här in texten till Charlotte Frycklunds nyskrivna psalm.
Jublet har dämpats till vemod med tiden
och landat i moll och sen flytt
Sången har tystnat, förändrad för alltid
men ska en dag födas på nytt
Ut ur mörkret ska en stråle växa
Milda sken som värmer välbekant
Jesus går ibland oss i vårt dunkel
Vet hur ångest känns och ger oss kraft
Där, bland mörkrets skuggor spirar hoppet
mjukt ska morgon stiga fram ur natt
Toner ska växa ur ovana stämmor
Som sjunger med nyvaken röst
Jubel på nytt sätt, i ömsint förvåning
Ur natten kom dagen med tröst
Långsamt som en gryning över havet
Stillsamt som ett värmeljus en gång
Går vi med vår frälsare ur natten
blinkande mot ljusets horisont
Oanade toner ska så klinga
Jublande i stillhet föds vår sång.
Jublet som bär oss är lågmält och fridfullt
En blid och en rofylld fanfar
Stilla och starkt som ett solsken på himlen
med värme och ljus åt envar.
GillaGillad av 2 personer
Ikväll har jag lästa ur Markusevangeliets kapitel 14. I det kapitlet beskrivs hur Jesus vandrar upp till Getsemane. Han tar tre av sina lärjungar med sig och ber dem vaka tillsammans med honom, men de klarar inte av att hålla sig vakna. Jesus pllågas svårt av ångest. Han ber: Abba, (Pappa), far hjälp mig, låt mig slippa. Men han avslutar med att säga: ”Inte som jag vill, utan som du vill” (fritt effter Bibel för alla) Jesus är besviken på sina lärjungar, men han vet att det var för att Skriftens ord skulle uppfyllas. Var gång jag läser om Jesu ångest, om lärjungarnarnas svek, deras förnekande och allt som hände de där dagarna innan Golgata-vandringen slås jag av hur aktuell texten känns. Hur väl det går att känna igen det genuint mänskliga.
Vår Herre och Mästare delar förtvivlan, ångest och svek med oss än idag. Men såsom det beskrivs så vackert i den text av Charlotte Frycklunds nyskrivna psalm så slutar det inte där. Tack och lov! Hennes underbara text visar på jublet som följer. Det är precis som det ska vara. Det är som örkast precis innan gryning.
TACK för att du delade denna vackra text.
//P-L
GillaGillad av 2 personer
Någon som vet hur länge fastan varar? Svenska kyrkan skriver: Årets största fasta i kristendomen börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton.
Avslutas på påskafton? Ska man alltså fasta ÄVEN på påskafton för att minska risken att hamna i helvetet?
GillaGillad av 1 person
Jag är övertygad om att Gud ser mer till uppsåtet än till exakt antal timmar/dagar. Men egentligen ingår påskaftonen. Det är vi svenskar som har så bråttom att vi inte firar den egentliga festdagen utan dagen innan: påskafton, midsommarafton, julafton.
Sedan kan man (numer) göra alternativa saker under fastdagar. T.o.m. katolska kyrkan har föreslagit utbyte av fasta mot t.ex. att besöka gamla och/eller ensamma människor, sjuka, hjälpa någon osv.
Charlotte Frycklund (som jag nämnt tidigare) har under fastan varje vardag skrivit en betraktelse över en passage i Bibeln. Så det finns många sätt att utforma ”fastearbetet”.
GillaGillad av 2 personer
Jag var tvungen att leta reda på texten för att spara. Detta är en psalm att bli glad av och som kan avnjutas året runt även om den är speciellt aktuell i påsktid. Jag hittade också mer om varifrån psalmen kommit:
Text: Marcello Giombini 1970, organist och tonsättare, Assisi
Översättning: Lars-Åke Lundberg 1972, präst, författare och tonsättare, Stockholm
Musik: Marcello Giombini 1970
Dvs. Lars-Åke Lundberg översatte de tre första verserna och lade själv till den fjärde. Då kyhrkomötet 1976 ville ändra i texten drog han tillbaka hela sitt förslag. Resultatet blev att hans text accepterades.
GillaGillad av 2 personer
Tac Duritzan för att du rättar mig när jag tog fel på kompositör och textförfattare till ”Dina händer är fulla av blommor” (Sv Ps 154) L-Å Lundberg, som under ett antal år bland annat var verksam som präst i den s.k. ”Kumlabunkern” (Fängelset i Kumla utanför Örebro) har också skrivit musik till en hel del kända och omtyckta psalmer En av de mest kända är nog denna med text av Anders Frostensson (Sv Ps 289):
GLAD PÅSK ❤
GillaGillad av 2 personer
Jag läser på webben:
Den ortodoxa kyrkan är huvudkyrka i bl.a. Ryssland och Grekland. Den betonar påsken mer än någon annan högtid. Påsken firas här främst som en glad segerfest och långfredagen betonas inte så starkt. Den stora dagen är påsksöndagen då man upplever att Jesus uppstod från de döda. Även om man inte går i kyrkan andra tider på året så gör man det under påsk och på påsknatten är t.ex. grekiska kyrkor fyllda till bristningsgränsen. Många besökare har tagit med sig målade ägg till kyrkan. Dessa delas ut efter gudstjänsten.
Strax före midnatt släcks ljuset i kyrkan och det blir alldeles mörkt och tyst. Alla står och väntar med ett vaxljus i handen. Plötsligt tänder prästen sitt eget och går runt och tänder vekarna på de omkringståendes. Alla hjälps sedan åt att tända varandras ljus. Snart lyses hela kyrkan upp av ett hav av ljus. Påskdagen har börjat och Jesus har uppstått! I procession går alla ut ur kyrkan och vandrar runt den vilket symboliserar hur kvinnorna på påskdagens morgon skyndade till Jesu grav som då visade sig vara tom. Prästen läser Bibelns berättelse om uppståndelsen och ropar med hög röst: ”Kristus är uppstånden!” varpå församlingen svarar: ”Ja, han är sannerligen uppstånden!” Stämningen är glad och uppsluppen. Så går man in i kyrkan igen till en nattlig mässa i glädje och lovsång. Innan man går därifrån får man ta med sig av äggen som symboliserar Kristi död och uppståndelse.
För egen del tycker jag att det låter som ett riktigt fint påskfirande. Inte så mycket betoning på långfredagen (lidandet) utan allt fokus på påskdagen (uppståndelsen).
Hur låter detta sätt att fira påsk i era protestantiska öron? Är det något som ni menar att även svenska kyrkan kunde – kanske rent av borde – ta efter? Eller är påskfirandet redan så bra det någonsin kan bli här i vårt land? Så därför kan och ska det vara ”the same procedure as usual, the same procedure as every year”.
Det skulle vara intressant att höra er syn på detta.
GLAD PÅSK till alla som läser dessa rader. Det finns faktiskt annat än coronaviruset covid-19 som är värt att ha i tankarna de kommande dagarna.
GillaGillad av 1 person
Jag har firat påsk i den katolska kyrkan och även där är påsknatten speciell. Ljuständandet är liknande. Det är en fantastisk upplevelse att vara med om. Det är mer fest och glädje än i den stränga Lutherska teologin där allt beror på Guds nåd och vi kan inte göra så mycket själva. Det blir tråkigt och det kändes som att jag inte har något eget ansvar när allt ändå beror på Guds nåd. Katolska kyrkan talar mycket om det egna ansvaret och har ytterligare en punkt med i syndabekännelsen – ”och underlåtelse”.
Numer är jag konfessionsfri. Jag tror att det bara finns EN Gud alltså ber vi alla till samme Gud – vi har bara uppfattat litet olika delar av det budskap Gud konstant sänder till oss människor. För Gud finns inga gränser och därför kan ingen religion ha ”äganderätten” till hur Gud är.
GillaGillad av 2 personer
För mig personligen är påsken den högtid som är den viktigaste. Marie Bebådelse och Julen är viktiga även dem. Utan dem hade inte Gud kommit till världen som människa. Men det är påsken som visar att Han ÄR, så som det uttrycks på flera ställen i Bibeln. Gud Är och han kom till världen som en människa. Men först genom uppståndelsen blev det uppenbarat att det var Gud själv som tagit mänsklig gestalt.
Inledningen av påsken där Jesus instiftar nattvarden på det vi kallar för skärtorsdag, ner i det mörkaste av mörker. Ett lidande som är helt ogripbart till den glädje när kvinnorna på påskdagen finner graven tom. När de får frågan av en uppståndne Jesus varför de letar efter de levande bland de döda är för mig helt ogripbart, obegripligt – men det som utgör hela grunden för min tro. Skriftens ord hade gått i uppfyllelse. Därav att påsken för mig är viktigaste högtiden.
En av de mest oförglömliga påskdagsmässa upplevde jag i Stefansdomen i Wien Påskdagen 2001. Jag och min dåvarande make befann oss i Wien under påskvecka för att fira hans 50-årsdag. Att få förmånen att närvara vid denna mässa är något jag aldrig kommer att glömma. En enorm katedral till bredden fylld med människor som firar att Jesus har uppstått. Ett par år senare firade jag påsk i en gammal stavkyrka som är fullsatt om det kommer omkring ett 50-tal personer. Kontrasterna är inte möjliga att beskriva men det fantastiska är att det är samma Gud, samma Uppståndelse som utgör grundstenen vid båda tillfällena.
Beskrivningen som ni ger av hur mörkret bryts av ljus låter underbart. Hur påsknattens mörker förvandlas till ett levande ljus känns så vackert. Tänk att få vara med och uppleva detta. Vilken känsla det måste vara.
Gud Är, oavsett om vi befinner oss i en liten ort med kanske 500 invånare eller i en storstad som Wien med drygt två miljoner i storstadsområdet invånare enligt Wikipedia.
Jag skulle kunna skriva många inlägg om påsken och vad den betyder och har inneburit för mig personligen, vad vi som människor kan lära av de texterna som skildrar påsken i Bibeln och mycket annat, men det får bli när ögon och händer är mer samarbetsvilliga.
Med hopp om en glad och god fortsättning på påsken!
//P-L
https://pixabay.com/sv/photos/stefansdomen-vienna-%C3%B6sterrike-426681/
GillaGillad av 2 personer
Det gläder mig att du har orkat göra ett långt och fint ilägg igen, Piia-Liisa! Jag önskar att det fortsätter så, att du mår bättre och kan göra mer av det du vill. Glad påsk, god fortsättning på påsken!
GillaGillad av 3 personer
Tack för intressanta synpunkter och berättelser om egna minnen av hur påsken kan firas på annat håll, utanför Sveriges gränser.
FDETDA: I dessa coronatider är det som bekant social distansering som gäller. Då är det svårt att kramas.
Därför har Malte Mullvad, han med sitt Magiska Bageri i De stora skogarnas djup, beslutat att leverera sina berömda gullekramar helt gratis över hela Sverige. Gratiserbjudandet gäller april månad ut.
Leveranserna kommer som vanligt att ske med hjälp av den fantastiska Schäfer-Expressen, ni vet de där schäferhundarna som det har skrivits om så mycket här på denna fina blogg genom åren.
Hundarna lovar att jobba dubbla skift, om så skulle behövas.
Som vanligt kommer de, när de befniner sig inom 50 meter från gullekrammottagarens bostad att avge ett speciellt skall, så att mottagaren vet vad som är på gång och hinner förbereda sig på deras ankomst.
Tyvärr är Astrid Brefdufwa, Malte Mullvads s k högra hand, just nu mammaledig, så växeln hos Malte Mullvads Magiska Bageri är för tillfället obemannad. Men inget hindrar att beställningar av garanterat covid-19-fria gullekramar görs via denna bloggs ägare, Piia-Liisa Pisal. Hon har ett direktnummer till Malte Mullvad och kan på så vis meddela honom vilka som har beställt gullekramar samt även berätta för honom till vilken adress dessa gullekramar ska levereras.
De som bor högst 50 kilometer bort från Malte Mullvads Magiska Bageri kan eventuellt komma att få sina gullekramleveranser effektuerade genom Rudolf Rugguggla. Han har lovat att bistå Schäfer-Expressen, så att schäferhundarna inte ska gå in i väggen.
GillaGillad av 1 person
Ber att få beställa en Gullekram. Det skulle vara så gott att få 🤗
GillaGillad av 2 personer
Jag vidarebefordrar beställningen till Ängla, som har efterträtt Drottning Akka. Det är Ängla som håller i kontakter och beställningar. Jag kan också berätta att Rudolf R har kommit upp sig i graderna och kan nu bistå med leveranser överallt dit vissa mycket snabba flygplan flyger inrikes. Han har sett till att få friplats och älskar att flyga 100 mil på omkring en timme! Fråga mig inte hur, han är lite hemlighetsfull av sig. Det viktigaste är att gullekramarna kommer fram. Det är både varma och goda även vid leverans och har en alldeles särskild förmåga att lugna dämpa oro och bara leda till ett gott måeende. Malte Mullvad arbetar gärna gratis, men tar tacksamt emot en frivilliga gåva av snälla ord som är det gängse betalningamedlet för gullekramar. De snälla orden utgör en viktig ingrediens i gullekramarna, så han kan aldrig få för mycket. De skickas per telelänk – eller var det telepati. Det är lite oklart, men huvudsaken är att systemet fungerar. Orden behöver inte nödvändigtvis uttalas högt. Det räcker att tänka goda tankar om sina medmänniskor, medvandrare som Pastorn här säger. Och våra medvandrare, tänker jag, kan ha både två och fyra ben, svans, vingar, händer, fötter, tassar, näbbar eller klor. Min Ängla, är min medvandrare här hemma tillsammans med de tvåbenta som kommer regelbundet till mig.
Varma gullekramar till er alla ❤
//P-L
GillaGillad av 2 personer
Det är lätt att tänka goda tankar om de människor och djur jag möter. De har alla så mycket värme att jag blir varm inombords bara genom att tänka på dem. Att ha sådana vänner och bekanta är en gåva jag bara kan ta emot i tacksamhet. 💖
GillaGillad av 2 personer
Jag fick nu på morgonen en länk från en av mina tilltänkta valpköpare. När jag sett den kände jag att den måste jag dela med människor som förstår och uppskattar berättelsen. Och då är du Piia-Liisa den första jag tänkte på:
Här är länken https://www.youtube.com/watch?v=s3s8Tdi5Xb4&app=desktop
GillaGillad av 2 personer
TACK ❤ ❤ ❤
Jag delar den vidare till några nära och kära som också kommer att uppskatta berättelsen. Den jag skickar den först till blir nog min son som arbetar som ungdomspastor i en liten frikyrkoförsamling.
Kram
//P-L
GillaGillad av 1 person
En liten lägesrapport. Jag kan meddela att jag har varit i kontakt med FM Jönso, som sedan ett par år tillbaka är generaldirektör på FRO, Försvarsmaktenschäfrarnas Riksorganisation, och därmed också chef för Schäfer-Expressen, som har ansvaret för att leverera alla beställda gullekramar till deras beställare runt om i landet.
Jönso berättade bland annat, att efterfrågan på gullekramar från Malte Mullvads Magiska Bageri har överträffat de vildaste förväntningar. Schäferhundarna har fått jobba både dag och natt med att leverera gullekramar. Men det gör de så gärna. Jfr med att deras motto lyder: ”Plikten framför allt.”
Jag har också haft möjlighet att byta några ord med herr bagerimästare Malte Mullvad själv. Han hade dock inte tid med något längre samtal, vilket är förståeligt.
Givetvis var han jättenöjd med vilket gensvar hans erbjudande rönt. Beställningar har rasat in från både slott och koja, från såväl unga som gamla, visste han berätta.
Malte var lite orolig över att Piia-Liisa Pisal, denna fina bloggs ägare, kanske löpte risk att bli utmattad av alla de beställningar hon blivit ombedd att vidarebefordra till Malte Mullvads Magiska Bageri. Därför hade Malte Mullvad i går vidtalat bageriets allt-i-allo, fru Astrid Brefdufwa, att tills vidare avbryta sin mammaledighet, något som Astrid inte alls hade något emot. Hon har från och med i dag bett sin make, Bertil Brefdufwa, att ta över ruvandet av äggen.
Detta innebär att från och med i dag är alltså bageriets telefonväxel ånyo bemannad. Så den som vill beställa gullekramar måste nu inte längre göra det via Piia-Liisa Pisal, utan det går lika bra att ringa till bageriet direkt, på telefonnummer 0725-11223344, och göra beställningarna direkt hos Astrid Brefdufwa i bageriets växel. (Astrid är visserligen på plats i bageriets växel dygnet runt, men det vore nog ändå bra, om icke-akuta gullekrambeställningar finge anstå till att göras under dagtid, så att Astrid får chans att sova lite också mellan varven, inte minst med tanke på att hennes ägg snart är färdigruvade.)
Innan jag tog farväl av Malte Mullvad, ville han passa på att rikta ett speciellt tack till Piia-Liisa Pisal för att hon ägnat en stor del av påskhelgen åt att vidarebefordra gullekrambeställningar från Sveriges samtliga 290 kommuner till det Magiska Bageriet i De stora skogarnas djup.
GillaGilla
Gullekramen är levererad och avnjuten till fullo 💖💖 Många tack till alla inblandade. Mina hundar tyckte det var konstigt med en hund som kom själv men när de såg min glädje viftade de på svansarna alla tre.
GillaGillad av 1 person
@Duritzan: Ja, alla verkar vara nöjda och belåtna med leveranserna. Det står klart att man kan lita på Schäfer-Expressen i alla väder.
Jag kan också berätta att Astrid Brefdufwa och hennes make Bertil Brefdufwa nu är lyckliga föräldrar till trenne duvungar, vilka döpts till Barbro, Betty och Bruno.
Pappa Bertil trodde inledningsvis att barnen måste matas med färsk daggmask, men Astrid förklarade för honom, att det gick minst lika bra att ge dem gullekramar att äta. Och så fick det bli – till Malte Mullvads stora glädje.
GillaGillad av 1 person