Piia-Liisa Pisal

water-lilies-481984_1920
Piia-Liisa Pisal (pseudonym) eller Pipili, mitt alterego framförallt när jag skriver om Försvarsmaktens hundar (Fk FM Pipili då jag skriver i hundens namn) är en kvinna född 1963 på Askersunds sjukstuga. Under det dryga halvsekel som passerat sedan dess har det hunnit hända en hel del. Lite av detta återfinner ni i denna presentation.

Södra Närke och Tiveden är min hemort. Där har jag mitt ursprung och jag har många goda minnen från det att jag var barn från den delen av Örebro län. Många är de sommarlov jag tillbringat där. Dock skulle det dröja fram till 2002 innan flyttlasset gick från södra delen av Västmanland (norra delen av Örebro län) ner till sydvästra Närke. Hasselfors, Laxå och Askersund har jag hunnit med sedan dess. Till Askersund kom jag 2010 och där tänker jag mig att bli kvar.

Askersund_från_luften_2 commons.wikimedia.org
Askersund från luften (Bildkälla: commons.wikimedia.org)

Jag är vad som i folkmun kallas för sjukpensionär sedan ett antal år tillbaka. Multisjuk står det i läkarutlåtanden. I mitt fall innebär det flera fysiska sjukdomar såsom bland andra Ehlers-Danlos syndrom, hypermobilitetsvarianten (EDS -ht), fibromyalgi, Addisons sjukdom, diabetes typ 2, astma samt även depression och PTSD. EDS -ht är en genetisk bindvävssjukdom som bidrar till att kroppen inte ”håller ihop”. (se länk) Den ger även svår smärta. Fibromyalgi ses i mitt fall som en följdsjukdom av EDS. EDSen gör också att jag är beroende av elektrisk rullstol (Permobil) för att förflytta mig mer än mycket korta sträckor (ett fåtal meter). Addisons sjukdom, primär binjurebarkssvikt, är en sjukdom som primärt slår ut kroppens egen produktion av stresshormonet kortisol. Det behandlas med syntetiskt kortisol, dvs hydrokortison i form av substitutionsbehandling. I mitt fall tros den ha utlösts av tidigare upprepade kortisonbehandlingar mot astmabesvär och muskelinflammationer.

Intresseområden är medicinska frågor främst rörande de sjukdomar jag själv är drabbad av. Frågor rörande funktionsvariationer finns med som ett intresseområde samt rätten till hjälp från samhället om en individ har behov av det. Samhällsfrågor i stort och i smått engagerar mig. Mer om bloggen och dess innehåll finner ni under sidrubriken Information.motorized-wheelchair-952190_1920
Djur och natur där skogen är mitt element. Djur är främst flockdjur som hundar och hästar. De fascinerar mig mycket. Kanske därför att flockdjuren har stora likheter med oss människor. Men varmast om hjärtat ligger nog hundar som arbetar. De hundar jag skriver om är hundar framavlade för att arbeta för oss människor på olika sätt. Främst skriver jag om valpar och unghundar. Jag vill dels visa vad valparna behöver och hur de fungerar, dels visa vad dessa hundar kan åstadkomma och vilken tillgång de är för vårt samhälle.

FM-Valp fr HAS maj -16
Valp från Försvarets Hundavelsstation i Sollefteå, HAS. (Bildkälla: HAS)

Som yrkesverksam har jag arbetat med människor från fem år och uppåt. Allt från fritidsverksamhet till äldreomsorg. Fokus har dock varit utbildning, föreläsningsverksamhet och utredningsarbete i olika former. Jag har läst på Högskolan under nästan 15 år varav fem år på heltid. Övrig tid enstaka kurser inom allt från arbetsrätt till psykosomatik och existentiell psykologi. Examen i psykologi med inriktning mot personalsocialt arbete. Som frivillig inom Försvarsmakten (FM) tjänstgjorde jag under många år som personalassistent, dvs jag fungerade som kurator (motsv) åt övrig frivillig och anställd personal. Inom FM erhöll jag också utbildning inom kris- och katastrofpsykiatri samt mycket utbildning om hur grupper fungerar och hur grupprocesser kan användas för att optimera gruppens förmåga att lösa sina arbetsuppgifter.team-472488_1280

Vill du veta mer om mig är du välkommen att fråga! Använd gärna kontaktformuläret som finns under rubriken Kontakt.

Juni 2016
//Piia-Liisa

Annons